Lördag
23 Mar 9 matcher
Söndag
24 Mar 2 matcher
Måndag
25 Mar 2 matcher
Tisdag
26 Mar 2 matcher
Torsdag
28 Mar 4 matcher
Idag 4 matcher
Lördag
30 Mar 3 matcher
Söndag
31 Mar 4 matcher
Måndag
01 Apr 2 matcher
Tisdag
02 Apr 3 matcher
Onsdag
03 Apr 2 matcher

SSL zoomar in - Nacka Wallenstam IBK

9 februari 2020 10:00
Intervju

SSL zoomar in är en artikelserie som riktar sig till er fans, för att ni på ett djupare sätt ska lära känna alla lag i världens bästa liga, Svenska Superligan. I 23 delar kommer lagen och klubbarna i både dam- och herrligan att presenteras, utan inbördes ordning. Varje söndag klockan 10:00 kommer en ny spännande läsning att publiceras på SSL.se. Välkomna!


I artikelseriens tjugonde del tar vi oss ifrån öjn och Visby (där vi befann oss förra veckan). Vi tar oss ett stycke norrut längs den svenska ostkusten, tills vi sedermera når vår huvudstad. Strax fem kilometer sydost om Stockholms centrala delar dimper vi ned denna söndag.

2017 passerade kommunen 100 000 invånare och återfinns år efter år i toppen av Sveriges rikaste kommuner.

Men nu är det idrott vi sysslar med i denna artikelserie och även där har man rikedomar att stoltsera med - bland annat i innebandy.

Vi pratar då givetvis om Nacka Wallenstam IBK.

Damlagets tränare, Fredrik "Figge" Olsson, var en av de som var med och startade föreningen Nacka Wallenstam IBK. Det var så sent som 2010 som Boo KFUM:s innebandysektion och Orminge Wallenstam IBK beslutade sig för att sammanslås och satsa uppåt. Tillsammans.

I föreningen finns - utöver ovan nämnda klubbar - anor från klubbarna Björknäs BK, Boo IBK, Jarlabergs IF, Boo Björknäs IBK och Orminge Phanters Innebandy.

– I och med att jag var med och startade föreningen, så är det som min egen lilla familj. Jag har tränat många av tjejerna under lång tid och har lärt känna dem jätteväl under årens gång, inleder han.

Resan klubben gjort uppåt i seriesystemet är beundransvärd. För sex år sedan befann man sig i division 4 - idag tampas man mot världens bästa innebandylag i den Svenska Superligan.

Beskriv resan.

– Det fanns en tanke med det från början och anledningen till att vi ens startade ett damlag, var att skapa förutsättningar för de unga och talangfulla spelarna vi hade då. Vi kände att vi måste ha ett damlag när de kom upp i åldrarna, för att hålla kvar dem hos oss. Resan upp gick något snabbare än vi trodde den skulle göra, men det gör oss absolut ingenting, menar Nacka-coachen belåtet.

Ser man till truppen man besitter, slås man av hur pass ungt laget är. Drygt halva laget är födda efter sekelskiftet och medelåldern i truppen är drygt 20 år.

– Målsättningen inför säsongen var att värva några äldre, mer rutinerade spelare. Det lyckades vi inte göra. Halvvägs in gav vi upp med den planen men kände att vi ville prova att köra med vår unga trupp ändå.

Det har gått bra. I nuläget ligger man endast tre poäng från en sjundeplats i tabellen och har alla möjligheter i världen att ta sig till slutspel.

– Vi var lite kaxiga i början och sa att vi ville till slutspel och man ser idag att det inte är helt taget ur luften, vi är ändå där och nosar. Just nu är vi många lag som gör upp om de sista två slutspelsplatserna och vi möter Rönnby och Jönköping (två av lagen som slåss om platserna) i de sista två omgångarna. De kan visa sig bli helt avgörande.

Han fortsätter:
– Vi har några äldre spelare runt laget som hjälper till. De är sköna att ha, trots att dessa unga spelarna har varit med om mycket och inte är helt oerfarna trots att de är så unga. Vi lider ändå ibland lite av att vi är så unga, hade vi haft några mer rutinerade spelare hade vi nog haft några fler poäng.

Varför tror du det?

– De yngre spelarna har lite svårare att behålla lugnet i stressade situationer. I det läget har en mer rutinerad spelare fler verktyg att lösa situationen med. Däremot kan ungdomligheten vara oss till gagn ibland; de inte tänker på vad de gör utan bara kör, säger han och skrattar.

Nacka spelar sina hemmamatcher i Ormingehallen, där plats finns för ungefär 350 åskådare.

Räcker det verkligen för ett SSL-lag?

– Publiksnittet i dam-SSL är inte jättehögt som det är, så vi får plats med publiken vi har. Däremot är det inte så roligt, vi hade såklart velat vara i en större arena. Men jag vet inte om det är så mycket att lägga kraft och energi på. Vi har ju Skuru handbollslag i vår kommun och de spelar i en minst lika dålig hall som oss, och de går ändå långt i handbollsligan varje år.

Den 17 februari spelar Nacka Stockholmsderby mot rivalen Täby - men man kommer att göra det i en grannkommun och anledningen till det är enkel.

– Det finns inga hallar stora nog i vår kommun, men tack vare vårt samarbete med TT IBK (Tyresö Trollbäcken IBK) är det ekonomiskt försvarbart att flytta matchen till en annan kommun och arena istället.

Fredrik avslutar med att hylla den egna föreningens sätt att jobba på, att satsa ungt och långsiktigt.

– Jag tycker att vi är framtiden. Vi är i SSL för att stanna, det är vår plan.

Det är verkligen så man bör jobba för att etablera sig i världens bästa liga - satsa ungt, lovande och sakta men säkert etablera sig för att sedan ta små, små steg mot att lyfta den där SM-pokalen i Globen framåt vårkanten. Och när man väl står där, med bucklan i hand och sina lagkompisars glädjefirande runtomkring, då är det värt allt slit man lagt ner.

Keep it up, Nacka!

Läs tidigare delar av SSL zoomar in:

Del 1 - Mullsjö AIS

Del 2 - Rönnby Tigers

Del 3 - Växjö Vipers

Del 4 - IKSU

Del 5 - Jönköpings IK

Del 6 - Warberg IC

Del 7 - Endre IF

Del 8 - Sirius IBK

Del 9 - IBK Dalen

Del 10 - Malmö FBC

Del 11 - Höllvikens IBF

Del 12 - Täby FC

Del 13 - Storvreta IBK

Del 14 - Pixbo Wallenstam IBK

Del 15 - FBC Kalmarsund

Del 16 - Karlstad IBF

Del 17 - FC Helsingborg

Del 18 - IBF Falun

Del 19 - Visby IBK