Fredag
27 Nov 7 matcher
Lördag
28 Nov 4 matcher
Söndag
29 Nov 8 matcher
Torsdag
03 Dec 1 match
Lördag
05 Dec 3 matcher
Söndag
06 Dec 4 matcher
Onsdag
09 Dec 1 match
Torsdag
10 Dec 1 match
Fredag
11 Dec 1 match
Lördag
12 Dec 5 matcher

SSL zoomar in - IBK Dalen

24 november 2019 10:00
Intervju

SSL zoomar in är en artikelserie som riktar sig till er fans, för att ni på ett djupare sätt ska lära känna alla lag i världens bästa liga, Svenska Superligan. I 23 delar kommer lagen och klubbarna i både dam- och herrligan att presenteras, utan inbördes ordning. Varje söndag klockan 10:00 kommer en ny spännande läsning att publiceras på SSL.se. Välkomna!


I seriens nionde avsnitt vänder vi tillbaka norrut från Uppsala och Sirius, där vi befann oss förra veckan.

Vi följer östkusten norrut och passerar återigen Gävle, Sundsvall, Härnösand och Ö-vik innan vi äntrar "Björkarnas stad" för andra gången.

Denna gången är det inte framgångsrika IKSU vi ska belysa, utan en av Umeås största klubbar med inte mindre än drygt 750 medlemmar.

Vi pratar givetvis om IBK Dalen.

Urban Karlsson, klubbdirektör i IBK Dalen, inleder med att beskriva föreningen:

– Vi vill vara en förening som alla ska ha möjlighet att kunna spela hos och med, samtidigt som vi vill vara en världsledande klubb och en förening i framkant både på och vid sidan av plan. Vi är redan bra på många saker, men vi jobbar hårt för att utvecklas både inom elit- och ungdomsinnebandyn.

Ni är en stor förening med många lag under samma "tak". Hur fungerar det?
– Det stämmer att vi är en stor förening. Tyvärr är det lite synd att vi tvingats starta IBF Dalen och IBS Dalen, det är ett lite dumt upplägg inom svensk innebandy där man måste starta nya föreningar om ens andra- eller tredjelag vill ta sig uppåt i seriesystemet.

På damsidan har man till exempel sitt SSL-lag, IBK Dalen, i damallsvenskan har man IBF Dalen och i division 1 huserar IBS Dalen.

– Jag tycker man ska kunna ha ett lag i varje serie utan att behöva starta nya föreningar. Vi har sex representationslag, tre dam och tre herr. Vi ser oss som en förening trots att vi är utspridda på flera olika lag.

Har ni lyckats hålla en röd tråd genom alla lag?
– Vi anställde en ungdomsansvarig, Andreas Ågren, för att få till den där röda tråden genom hela ungdomsverksamheten. Vi vill få ihop allt, så att spelarna kan gå både uppåt och neråt mellan lagen och ge bra förutsättningarna och miljö för spelarna att utvecklas maximalt i.

Med tanke på storleken på er förening - hur använder ni er maktfaktor i samhället? Bilden ni visar upp påverkar ju många, inte minst yngre.
– Det är en lurig fråga. Vi försöker göra gott för Umeå som stad och innebandy som stort. Både inom våra lag, inom vår verksamhet och i våra stora cuper. Vi är medvetna om att vi är väldigt viktiga för norrlandsinnebandyn, för att driva den framåt.

Men man är inte nöjda där.

– Vi har startat ett projekt där vi blivit delägare i en klubb i Singapore, berättar han och förklarar:

– Vi fick en fråga om att komma till Asien med våra herrar och damer för att spela SG Floorball Open. Väl där gjorde vi upp med dem om att vi är intresserade i idén de hade om att starta ett samarbete. Till slut kände vi att vi ville starta en ny klubb tillsammans, och döpte den till Dalen Moose.

Dealen gick ut på att Dalen skulle ställa upp med sina kunskaper och sitt namn för att hjälpa dem, samtidigt som man i gengäld skulle bli tredjedelsägare av företaget (klubben).

– Förut var det en kille som ägde hela klubben, men efter dealen gav han oss en tredjedel. Planen är att vi åker tillbaka i sommar, där tanken är att någon Dalenspelare kommer spela med Dalen Moose under nästa säsong, som varar mellan april och september, säger han.

Urban fortsätter:

– Vi hoppas att vi ska kunna marknadsföra IBK Dalen på ett bra sätt, samtidigt som vi hoppas att vi ska bli en del av Asiens bästa innebandyklubb och vinna singaporianska mästerskapen så snart som möjligt. Marknadsföringsmässigt och enkonomiskt tror vi stenhårt på att det komma att gynna oss på lång sikt.

– Samtidigt utvecklas det fort i Asien, så på lång sikt hoppas vi också på att spelare ska kunna komma hit och spela med oss.

IBK Dalen engagerar sig även i Umeå som stad och är bland annat involverade i Hjältarnas hus, ett tillfälligt hem för de barnfamiljer där ett barn har drabbats av långvarig sjukdom. Där välkomnar föreningen de sjuka barnens syskon att träna med ett för åldern passande lag under den tid familjen ligger inne, samt att klubbens spelare några gånger om året besöker huset med aktiviteter.

– De byggde nya lokaler och vi ville vara med redan från starten, menar Urban.
– På hemmamatcherna har vi alltid Matchens hjältar i både hemma- och bortalag och en årlig match där vi samlar in pengar till Hjältarnas Hus för att stötta dem.

Man erbjuder också innebandy för stående funktionsvarierade, då man bedriver innebandylaget Ume Flyers och bara där har man kring 60-70 som spelar idag.
– De spelade i en handikappsförening innan men ville komma in i vår klubb och på den vägen var det. Våra lag, "Flyers", spelar i IBK Dalen och ordnar Ume Flyers Cup för att våra lag skall få möta andra lag på hemmaplan.

Sensmoralen i de bevingade orden som Astrid Lindgren beskrev Pippi Långstrump med redan 1947 - "Den som är stark måste också vara väldigt snäll" - kan gott beskriva även IBK Dalen.

En stor förening i en något mindre tätort har ett ansvar gentemot samhället; att bidra i den mån man kan till att upprätthålla och förbättra.

Och det är precis vad man gör.

Keep it up, Dalen!

Läs tidigare delar av SSL zoomar in:

Del 1 - Mullsjö AIS

Del 2 - Rönnby Tigers

Del 3 - Växjö Vipers

Del 4 - IKSU

Del 5 - Jönköpings IK

Del 6 - Warberg IC

Del 7 - Endre IF

Del 8 - Sirius IBK