Lördag
24 Okt 7 matcher
Söndag
25 Okt 7 matcher
Tisdag
27 Okt 1 match
Onsdag
28 Okt 4 matcher
Idag 1 match
Lördag
31 Okt 4 matcher
Söndag
01 Nov 10 matcher
Onsdag
04 Nov 1 match

SSL zoomar in - Rönnby Tigers

6 oktober 2019 10:00
Intervju

SSL zoomar in är en artikelserie som riktar sig till er fans, för att ni på ett djupare sätt ska lära känna alla lag i världens bästa liga, Svenska Superligan. I 23 delar kommer lagen och klubbarna i både dam- och herrligan att presenteras, utan inbördes ordning. Varje söndag klockan 10:00 kommer en ny spännande läsning att publiceras på SSL.se. Välkomna!


I seriens andra avsnitt håller vi oss kvar nere i södra Sverige, men vänder blickarna dryga tre timmar nordost från Mullsjö, där vi befann oss förra veckan.

Via Skövde kör vi ut på E20 tills vägen övergår till E18 och fortsätter tills vi når vår destination drygt tre timmar senare. Belägen vid Mälarens norra strand ligger staden där, den sjätte största i Sverige.

Vi tar oss till stadens, som ibland kallas för "gurkstaden", norra delar och svänger in på Vasagatan där vi når arenan med det högflygande namnet, Bombardier Arena. Med sin publikkapacitet på 1800 åskådare står den värd för laget som vid inte mindre än tre tillfällen blivit svenska mästare.

Vi pratar om Rönnby Tigers.

Eller Västerås Rönnby IBK, som den också är känd för.

Klubben bildades 1992. Efter att under ett bra gäng år varit ett lag som verkligen haft både ett och två fingrar med i SM-finalsyltburken, kan laget stoltsera med att vid inte mindre än tre tillfällen fått lyfta bucklan som förkunnat att man är Sveriges bästa innebandylag. Och flera gånger därtill varit nära.

– Vi hade en bra period där vi verkligen var att räkna med i slutspelet, minns Kajsa Andgrim, tidigare Rönnby-spelare som inför säsongen lagt klubban på hyllan och istället blev lagledare.

Hon fortsätter:

– Under de här åren har vi haft några riktiga storspelare i klubben, många av dem landslagsspelare.

– Nu, för fyra-fem år sedan, gick vi igenom ett generationsskifte när många av storspelarna slutade. Nu är vi nog mer ett mittenlag, men har ändå tagit oss till slutspel de senaste åren. För att vara en så liten förening som vi är, har vi haft några riktiga storår. Vi har inte kunnat köpa spelare som andra klubbar kan göra, men vi kan erbjuda spelarna en liten, familjär förening där alla känner sig som hemma.

Idag är hon istället lagledare. Eller ja, mer än så va?

– Haha, precis. Jag är någon typ av alltiallo, kan man nog säga. Om tjejerna i laget har några frågor, kan jag styra dem till vem dem ska prata med. Jag är nog lite den som vet vad alla har för roll i föreningen och kan leda folk så det blir rätt, berättar Kajsa och tillägger:

– Sen runt laget beställer jag buss till matcherna, fixar med maten, hotellen. Så att allting funkar felfritt för spelarna och de kan fokusera på sitt.

Hur har klubben förändrats sedan du tog dina första kliv i Rönnbydressen, där kring sekelskiftet?

– Jag minns faktiskt inte riktigt så mycket från när jag började. Men då fanns det både dam- och herrlag. Sen bildades två föreningar, Rönnby SK och IBK (Västerås Rönnby IBK).

– Idag kör IBK bara med damlag. Men vi har två knattelag med pojkar, som började förra året och i år. Annars är det en ren damförening. Det blev så, att man satsade på oss tjejer, mot andra föreningar som har både dam- och herrlag. Här prioriterades tjej- och damlag hela vägen från elit till yngre. Jag tycker det är bra, det har ju gått bra, skrattar hon.

Man hajar till när Kajsa börjar beskriva föreningen, som alltså vid tre tillfällen varit det bästa laget i världens bästa liga, och hur de jobbar. – Det är faktiskt så att den enda i föreningen som får betalt är vår huvudtränare. Vi andra gör allting gratis, utöver jobben vi har vid sidan om, berättar hon och fortsätter: – Det tar mycket tid, men jag tycker det funkar. Vi hjälps åt. Föreningen är ganska liten, så man känner ju alla runtom, så man kan alltid fråga om hjälp. Vi är lite som en familj.

Kajsa berättar mer om eldsjälarna som ligger bakom föreningen.

– Bara som exempel. Mannen som är ansvarig för arrangörsgruppen på hemmamatcherna, han har jobbat i föreningen sen 1999. Samma med personerna i sekretariatet, de har jobbat hur länge som helst och har alltid gjort ett kanonjobb, berömmer hon.

Utöver eldsjälarna runtomkring laget, bidrar även spelarna i damlaget mycket. Även utanför innebandyplanen.

– SSL-spelarna bakar till kiosken, så vi har alltid hembakat fika till matcherna. Så alla bidrar varje dag till föreningen på något sätt.

Och på tal om den familjära känslan kring SSL-laget, kan Rönnby som en av ytterst få klubbar stoltsera med att större delen av spelartruppen kommer från närområdet.

– Precis. Just i år är faktiskt över 50% av spelarna i laget från Västmanland. Det är också vår (föreningens) vision att det ska vara precis så. I många år har stora delar av truppen varit från närområdet, men just i år faktiskt mer är hälften. Det är jättehäftigt.

Och visst får det ses lite som unikt, då många lag i dagens elitidrotts-Sverige värvar och bygger sina lag kring spelare utifrån. Men tigrarna från Rönnby är ändå beviset på att det är fullt möjligt att både spela och leverera på absolut högsta nivån med spelare främst från närområdet.

Förra säsongen blev det respass i kvartsfinal. Hur långt det räcker det för Rönnby-familjen iår?

Läs tidigare delar av SSL zoomar in:

Del 1 - Mullsjö AIS