Torsdag
07 Okt 2 matcher
Lördag
09 Okt 9 matcher
Söndag
10 Okt 5 matcher
Fredag
22 Okt 1 match
Lördag
23 Okt 9 matcher
Söndag
24 Okt 4 matcher

SSL zoomar in - Mullsjö AIS

29 september 2019 10:00
Intervju

SSL zoomar in är en artikelserie som riktar sig till er fans, för att ni på ett djupare sätt ska lära känna alla lag i världens bästa liga, Svenska Superligan. I 23 delar kommer lagen och klubbarna i både dam- och herrligan att presenteras, utan inbördes ordning. Varje söndag klockan 10:00 kommer en ny spännande läsning att publiceras på SSL.se. Välkomna!


I den första delen vänder vi blickarna till de västgötska skogarna. Från Jönköping styr vi bilen via Vätterns västra sida, genom den lilla orten Habo och vidare rakt västerut - tills vi hamnar på vår första destination.

Vi åker genom det lilla samhället och tar av vänster. Vi kör förbi Nyhem, där det varje midsommarvecka samlas kring 15 000 besökare under den svenska pingströrelsens största, årliga konferens.

Men det är inte dit vi ska.

Vi passerar Nyhem och fortsätter ett par hundra meter söderut – tills vi ser Nyhemshallen på vänster sida. Hallen, som rymmer drygt 2000 personer, är hemmaplan för SSL-laget som sedan säsongen 2010/2011 kontinuerligt spelat i SSL och inför en av ligans mest högljudda hemmaklacker.

Mullsjö AIS.

Iklädda sina mörkblå hemmadräkter har man på senare år etablerat sig som ett lag i SSL:s absoluta toppskikt och charmat svensk innebandy med sitt glada, publikvänliga och offensiva spel.

Man har även både fostrat och värvat in mängder med landslagsspelare som tillsammans varit med och byggt upp Mullsjö till en av innebandy-Sveriges absoluta mittpunkter.

Utöver lagets frejdiga anfallsspel finns det fler delar kring Mullsjö AIS som lockar både spelare, publik och som genom åren fått en och annan motspelare ur balans.

Innebandyintresset.

En stor bidragande orsak till intresset och trycket på Mullsjös hemmamatcher stavas Blue Farmers - lagets supporterklubb.

En av dess mest drivande krafter är Marcus Filipsson, och SSL.se tog sig ett snack med Marcus för att försöka bena ut hur intresset i lilla Mullsjö kan ha blivit så stort för just innebandy.

– Jag tror faktiskt mycket av intresset har kommit tack vare oss i Blue Farmers på läktaren. Både spelare och fans utifrån har sagt att de älskar att komma hit, då det alltid är bra tryck här, menar Marcus och berättar om ett speciellt tillfälle efter en slutspelsmatch mot Storvreta för några år sedan.

– Efter matchen går alla spelare från Storvreta fram till oss och tackar för god stämning. Det är verkligen inget man förväntar sig, det gör liksom att man brinner ännu mer för det man gör.

Marcus berättar om ytterligare ett tillfälle, då Blue Farmers fick äran att vara med på Finnkampen från läktarhåll.

– Efter matchen blev både Alexander Rudd och Micke Hill (tidigare tränare i Mullsjö, numera förbundskapten i herrlandslaget) vansinniga på spelarna för att de inte tackat oss på läktaren, skrattar han och tillägger:

– Även de finska landslagsspelarna reagerade på att trycket i hallen var högt hela matchen och när de fick höra att det var Blue Farmers som låg bakom, menade de att ryktet om den högljudda supporterklubben spridit sig hela vägen till Finland.

Vad betyder Mullsjö AIS för dig?

– Det betyder rätt mycket faktiskt, det ska jag inte sticka under stolen med. Jag flyttade hit från Halmstad och nu har jag fått ett ordentligt hjärta för klubben, om man kan säga så, säger han och försöker sätta ord på hur mycket innebandylaget betytt för den lilla tätorten Mullsjö, där det bor knappt 5500 personer.

– Det betyder hur mycket som helst för Mullsjö som ort. Tack vare innebandyn har Mullsjö kommit upp på kartan. Hade inte laget levererat som de gör hade inte t.ex folk från Stockholm vetat var och vad Mullsjö är.

Från Mullsjö finns det inte mindre än två lag inom 25 kilometer som spelar i de två högsta innebandyserierna. En av SSL-konkurrenterna är Jönköping, drygt 25 kilometer bort, med sitt JIK. Men genom åren har även tuffa bataljer utkämpats mot laget som för tillfället tillhör allsvenskan, Fagerhult Habo IB.

Vad har rivaliteten med de närliggande klubbarna betytt för Mullsjö?

– Jag tror att det varit både bra och dåligt faktiskt. Fördelen med att till exempel ha Fagerhult i allsvenskan är samarbetet klubbarna kan ha. Spelare i Mullsjö eller JIK har kunnat gå till Fagerhult och få speltid, men samtidigt spela bra matcher på hög nivå.

Marcus själv blev förra året utsedd av klubbens medlemmar till Årets eldsjäl och nominerad till Årets fan, av ett av Sveriges större spelbolag. Vad betyder en sådan utmärkelse för dig?

– Det är faktiskt jävligt kul. Det visar att det man gör uppskattas. Att jag blev nominerad till Årets fan är såklart kul, men jag är mest glad för att innebandyn fick komma med och få uppmärksamhet. Innebandyfolk är inte direkt vanliga att se i media.

Berätta om ditt bästa minne med MAIS.

– Det var svårt, men det finns två minnen som verkligen sticker ut. Det handlar om slutspel båda två. När vi slog ut Linköping ett år, när Linköping faktiskt också hade bra stämning och en stor klack med hit en fredagskväll. Då var det magisk stämning här i Nyhemshallen, utöver det vanliga.

– Sen förra året när vi slog ut Växjö (i kvartsfinalspel, med 4-3 i matcher), när nästan hela kortsidan står upp och sjunger. Nyhemshallen är såpass kompakt, så det blir sånt tryck direkt. Det gör sitt till, faktiskt.

Nu återstår det att se hur mycket Mullsjö får fira innevarande säsong, men ska man se till experttipsen inför säsongen placerar många laget från den lilla västgötska orten nordväst om Jönköping högt i tabellen.

En sak står dock säker - ingen motståndare kommer få det lätt i Nyhemshallen i framtiden heller.