Onsdag
10 Apr 1 match
Torsdag
11 Apr 2 matcher
Fredag
12 Apr 2 matcher
Lördag
13 Apr 2 matcher
Söndag
14 Apr 1 match
Måndag
15 Apr 1 match
Tisdag
16 Apr 2 matcher
Onsdag
17 Apr 2 matcher
Torsdag
18 Apr 1 match
Idag 2 matcher
Lördag
20 Apr 2 matcher
Söndag
21 Apr 2 matcher
Måndag
22 Apr 2 matcher

SSL zoomar in - IKSU

20 oktober 2019 10:00
Intervju

SSL zoomar in är en artikelserie som riktar sig till er fans, för att ni på ett djupare sätt ska lära känna alla lag i världens bästa liga, Svenska Superligan. I 23 delar kommer lagen och klubbarna i både dam- och herrligan att presenteras, utan inbördes ordning. Varje söndag klockan 10:00 kommer en ny spännande läsning att publiceras på SSL.se. Välkomna!


I seriens fjärde del reser vi norrut. Långt norrut, över 100 mil från förra veckans destination, Växjö. Vi följer Sveriges östkust och tar oss förbi Gävle, Sundsvall och Örnsköldsvik och äntrar staden, som många känner till som "björkarnas stad".

Vi pratar givetvis om Umeå. Tätorten, som sett till folkmängden är Sveriges 13:e största, är inte bara en stor studentstad, utan har också historia av fina idrottsprestationer.

Som exempel har den brasilianska fotbollsspeleraren Marta, sex gånger utsedd till världens bästa, i många säsonger spelat Umeå IK till flera titlar.

Ett annat lag som kan stoltsera med att vara klubben med världens bästa spelare är stadens innebandylag, där Veera Kauppi (utsedd till världens bästa innebandyspelare två år i rad) spelar.

Det är IKSU vi pratar om.

IKSU är innebandyklubben från Umeå som bildades redan 1988 och som dominerat daminnebandyn stort sedan många år tillbaka. Man ligger först i maratontabellen, man har blivit svenska mästare 2005, 2006, 2008, 2012, 2017 och 2018 samt Europamästare 2006, 2008, 2009, 2010, 2012, 2017 och 2019, har säsongen 2019/2020 en trupp med över 600 landslagsmatcher innanför innebandysargen och är laget som leds av världens bästa innebandyspelare.

Vad mer kan man säga om IKSU? Superlativen räcker knappt till för klubben som varit så dominant och som tagit medalj i 14 av de 15 senaste säsongerna i världens bästa liga.

Vi bryter ner det i delar, till att börja med.

Hur kommer det sig egentligen att Sveriges 13:e största tätort, Umeå, blivit så pass världsledande inom daminnebandyn?

Klubbchefen Johan Sjöström tror sig ha svaret:

– Jag tror det har att göra med att vi var tidiga med att träna riktigt hårt och riktigt seriöst, med att sätta en riktigt bra träningskultur.

Han fortsätter:

– Vi har jobbat väldigt mycket med individuell träning, fast det är en lagidrott. Vi har bara tre träningar med laget per vecka, men spelarna kör individuellt ytterligare 3-9 pass per vecka, beroende på vem det är och när på säsongen det är.

En annan faktor, tror klubbchefen, är att klubben medvetet alltid söker spelare med ett stort driv, att plocka in i organisationen.

– Vi söker spelare som har höga ambitioner kring studier och arbete parallellt med sitt idrottande. Eftersom en stor del av vår träning bygger på eget ansvar och att den körs individuellt, har vi märkt att kombinationen av ett stort driv civilt och idrottsligt har varit en bra kombination.

Klubbchefen menar också att RIG (Riksinnebandygymnasiet) har varit en stor del i IKSUs framgångar genom åren.

– Det är mycket snack om RIG:s betydelse för våra framgångar och självklart har det varit en faktor genom åren. Just kombinationen med 3 år på RIG och att sen ta steget till oss har visat sig vara lyckad, det finns många fina exempel på det genom åren.

Vid en lite närmare titt på spelartruppen - som för övrigt ser exakt likadan ut som förra säsongen och är utan nyförvärv - syns det att den har tunga meriter. Riktigt tunga. Både Malgorzata Kulzycka och Emelie Wibron har till exempel spelat över 100 landskamper var och truppen i sin helhet står noterad för över 600 (!) landskamper.

Bara det är imponerande.

Zoomar vi in ännu mer - just det som denna artikelserien ju bygger på - noterar vi att många spelare genom åren tagit klivet upp i landslagen under sin tid i IKSU.

Sammanträffande? Knappast.

– En faktor är nog att vi sedan en tid tillbaka leder utvecklingen av innebandyn med vår offensiva spelstil. Landslaget har lite samma filosofi, de vill spela offensivt och är världsledande med det, menar han och fortsätter:

– Andra faktorn, och grunden till våra framgångar, är den bra träningskulturen. Landslagen vill självklart ha spelare med stark fysik, så att de ska orka med en hel VM-turnering. Vårt spelsätt i kombination med vår träningskultur, har gjort att många spelare i vår verksamhet tagit steget upp i landslaget. Det är jättekul.

Utöver organisationen IKSU, gömmer sig även ett "farmarlag" - Team Thorengruppen. Inför säsongen flyttade IKSUs ungdomslag till Thorengruppen vilket gav ännu större möjligheter, bland annat genom att man kunnat dubbla budgeten och därmed skapa ännu bättre förutsättningar för ett lyckat samarbete.

– Precis. Thorengruppen tränar, spelar och sköter sin fys på IKSU. De tränar alltid i anslutning till oss, antingen före eller efter.

Klubbchefen förklarar fördelarna man får genom ett så tätt samarbete:

– Vi flyttar spelare mellan lagen. Spelare i IKSU som inte får speltid gör speltid hos dem i Allsvenskan istället. Det är mycket trafik mellan de två lagen, vi ser det som ett riktigt lyckat samarbete.

Och visst har klubbens hårda slit givit resultat på alla fronter. Inte bara kommer elitlaget - med allra största säkerhet - vara en av de allra hetaste guldkandidaterna när det drar ihop sig till slutspel även till våren, utan man har även yngre förmågor som knackar på A-lagsdörren för att ta en plats i klubben som har tagit medalj 14 av de 15 senaste säsongerna.

För att försöka ta en plats i IKSU.

Läs tidigare delar av SSL zoomar in:

Del 1 - Mullsjö AIS

Del 2 - Rönnby Tigers

Del 3 - Växjö Vipers