Fredag
27 Nov 7 matcher
Lördag
28 Nov 4 matcher
Söndag
29 Nov 8 matcher
Torsdag
03 Dec 1 match
Lördag
05 Dec 3 matcher
Söndag
06 Dec 4 matcher
Onsdag
09 Dec 1 match
Torsdag
10 Dec 1 match
Fredag
11 Dec 1 match
Lördag
12 Dec 5 matcher

SSL zoomar in - Växjö Vipers

13 oktober 2019 10:00
Intervju

SSL zoomar in är en artikelserie som riktar sig till er fans, för att ni på ett djupare sätt ska lära känna alla lag i världens bästa liga, Svenska Superligan. I 23 delar kommer lagen och klubbarna i både dam- och herrligan att presenteras, utan inbördes ordning. Varje söndag klockan 10:00 kommer en ny spännande läsning att publiceras på SSL.se. Välkomna!


I seriens tredje avsnitt håller vi oss kvar nere i södra Sverige, men vänder tillbaka ännu längre söderut. Vi lämnar Västerås och Rönnby, där vi befann oss förra veckan, och kör förbi både Mälaren, Hjälmaren och små småningom möter vi även Vättern.

Vi följer Vätterns östra sida, kör igenom polkagrisparadiset Gränna och fortsätter genom Jönköping (som vi kommer besöka vid ett senare tillfälle i artikelserien).

Vi fortsätter ännu längre söderut och rullar in i den småländska tätorten, som med sina drygt 70 000 invånare är Sveriges 19:e största. Här kamperar flera föreningar i landets högstaserier inom flera olika idrotter, bland annat de SM-guldvinnande ishockey-lakejerna från både 2015 och 2018 och de fyrfaldigt svenska mästarna i fotboll, Östers IF.

Men SSL.se fokuserar på innebandy, och även där kan staden stoltsera med en klubb på yppersta nivån.

Växjö Vipers.

Efter en kort, inledande Superligasejour på bara ett år, har klubbens herrlag prenumererat på världens bästa liga sedan man gick upp säsongen 2012/2013. (Bör även nämnas att klubbens damlag är nykomlingar i allsvenskan och historiskt sett har även de hållit till i högstaligan många säsonger, med en SM-final 1996 som höjdpunkt).

Redan säsongen herrarna tog steget tillbaka upp lyckades man gå till slutspel - men slogs då i kvartsfinal ut mot de blivande svenska mästarna, Falun.

Samma Falun stod i vägen även vid Växjö Vipers hittills största framgång - då man besegrade Smålandslaget med 5-4 i SM-finalen i Globen våren 2017. Växjö har dock lyckats med bedriften att varje år sedan återkomsten ta sig till slutspel, ett facit man är ensamma om.

Inför säsongen 2017/18 slogs man samman med grannföreningen Vöikers och bildade en ny, större förening med två styrelser - en för elitsidan och en för ungdomssidan.

Och det är just där vi tar avstamp i denna inzoomning.

– Samtidigt som sammanslagningen ägde rum, togs ett beslut om att satsa mer på damernas verksamhet också, inleder Växjö Vipers klubbchef, Stefan Angeskog.

Damlaget, som sedan storhetstiden härjat i lite lägre divisioner, har alltså gått igenom något av en nystart och gick inför säsongen upp i landets näst högsta serie, allsvenskan. Klubbchefen menar att man har förhoppningar på att laget ska ta ytterligare kliv i seriesystemet.

– Vi hoppas att man tagit sig hela vägen upp till SSL inom några år, säger han.

Klubben har dock redan ett av sina lag etablerade på absolut högsta nivån, fast på herrsidan.

Ni har lyckats gå till slutspel varje år sedan ni gick upp 2012/13. Hur är det ens möjligt, till att börja med?

– Vi har haft en tydlig målsättning, samtidigt som vi har ett bra ledarskap både på plan och runt föreningen. Vi har varit noggranna sedan starten, vi bygger inte bara laget utan fokuserar på hela organisationen, säger han och fortsätter: – Det finns dem som tyckt och tänkt att vi borde lägga mer pengar på spelartruppen, men vill man tänka långsiktigt måste man ha en organisation lika proffsig som man vill att ett lag ska prestera.

– Vi har haft turen och skickligheten att ha oerhört bra ledarskap och har lyckats ta till oss unga talanger och fått dem att växa i en bra miljö.

Som klubb har man inte värvat alls många större, redan etablerade namn. Stefan räknar upp ett par, men de ryms i princip på ena handens fingrar.

– Vi har snarare haft en strategi att värva ungt och lovande och sen byggt laget kring dem. Det tycker jag har lyckats bra, vi har idag en bra stomme med spelare från närområdet med stort klubbhjärta och som bidrar till att vi är topp åtta idag.

Han fortsätter:

– Numer är vi ett etablerat slutspelslag, men det är dags för oss att ta nästa steg, till att bli ett etablerat semifinallag och att utmana om de ädlaste valörerna. Vi fick smaka på det i SM-finalen för två år sedan. Det var en fantastisk upplevelse.

Sin lyckade elitsatsning till trots, står Växjö Vipers för mycket mer än så. Som exempel har man – som en av få innebandyklubbar – ett lag helt vigt åt spelare med funktionsvariationer.

Vipers Dream Team.

Namnet Dream Team kom spelarna själva på för att slopa begreppet handikapp. Laget har funnits med i klubben i många år och flera spelare har varit med sedan starten. Genom åren har laget varit framgångsrikt och tagit hem många medaljer.

– Vi har haft Dream Team-laget i väldigt massa år. De är ju etablerade så tillvida att vi nu har kunnat starta ett Dream Team junior-lag, menar klubbchefen och fortsätter:

– Det går egentligen hand i hand med hela föreningens tänk. Vi vill innefatta allt; bredden med tjejer och killar, damer och herrar. Vi vill även ha utrymme för spelare med funktionsnesättningar. Utöver det så bedriver vi verksamhet för 65+ där vi erbjuder olika aktiviteter, menar han och tar pingis, innebandy och cirkelträning som exempel.

– Vi vill vara en förening där du hittar någon aktivitet att utöva, oavsett om du sysslar med elit- eller breddidrott. Jag vågar påstå att när vi säljer in oss som organisation, spelar vi 75% på den mångfalden vi har. Vi är Växjös största förening om man ser till ren idrott, med över 1000 aktiva.

Och det är väl precis det idrott i grunden handlar om? Mångfald, allas rätt till fysisk aktivitet och rörelseglädje.

Där har Växjö verkligen hittat rätt, då man hittat ett framgångsrecept som skapar inte bara elitidrottare och SM-medaljörer - utan även en grund till den så viktiga fysiska aktiviteten och inte minst gemenskapen, som idrottsrörelsen strävar efter att skapa.

Läs tidigare delar av SSL zoomar in:

Del 1 - Mullsjö AIS

Del 2 - Rönnby Tigers