Fredag
12 Apr 2 matcher
Lördag
13 Apr 2 matcher
Söndag
14 Apr 1 match
Måndag
15 Apr 1 match
Tisdag
16 Apr 2 matcher
Onsdag
17 Apr 2 matcher
Torsdag
18 Apr 1 match
Fredag
19 Apr 2 matcher
Lördag
20 Apr 1 match
Måndag
22 Apr 1 match
Lördag
27 Apr 2 matcher

SSL zoomar in - Endre IF

10 november 2019 10:00
Intervju

SSL zoomar in är en artikelserie som riktar sig till er fans, för att ni på ett djupare sätt ska lära känna alla lag i världens bästa liga, Svenska Superligan. I 23 delar kommer lagen och klubbarna i både dam- och herrligan att presenteras, utan inbördes ordning. Varje söndag klockan 10:00 kommer en ny spännande läsning att publiceras på SSL.se. Välkomna!


I seriens sjunde avsnitt håller vi oss kvar nere i södra Sverige, men vänder blickarna från Varberg, där vi befann oss förra veckan.

Vi följer GPS:ens snabbaste rutt och tar oss via västkusten till Halmstad, där vi viker av inåt landet, genom Växjö - som vi tidigare besökt - och slingrar oss genom Småland och hamnar så småningom i Oskarshamn, där vi tar oss till hamnen.

Efter ett par timmar på färjan över Östersjön går vi i land och tar oss en liten bit söderut, tills vi når ICA Maxi Arena.

Redan innan vi närmar oss noterar vi något - en hel del gulklädda gotlänningar har kommit för att se sina idoler och förebilder vara med och spela mot de bästa i världens bästa liga.

Vi pratar givetvis om Endre IF.

Föreningen bildades redan 1906 av några av bygdens herrar. Tanken var att det skulle "sparkes boll" och "kastes spjut", men även andra idrotter skulle utövas. Vid ett sammanträdande i februari 1906 skapades en ändamålsparagraf för föreningen där ändamålet var att: "under sommarmånaderna i fria naturen genom idrottsöfningar och folklekar stärka kärleken till fosterbygden, utväckla kroppskrafterna, utbilda ungdomen till beslutsamhet och kraft samt motarbeta pjoskig förfining och osvensk vekhet”.

För att få bli medlem i föreningen var man dessutom tvungen att uppfylla vissa (idag ganska lustiga) kriterier:
– Att under vistelsen på föreningens öfningsplats iakttaka ett anständigt uppförande.
– Att ej i tal eller svar vara otidig.
– Att ej uppträda berusad eller föranleda till störande uppträdanden.
– Att efter tillsägelse af endera styrelseledamot sig från platsen aflägsna.
– Att till kassören beslutad afgift i behörig tid erlägga.

Föreningen har givetvis utvecklats sedan dess - på flera plan - och man har sedan 1996 även ett innebandylag. Numer är man inne på sin 16:e säsong i den svenska högstaserien och under dessa år har man mäktat med att bli tredje bäst tre gånger.

Men det är en annan sak som urskiljer Endre från mängden: publiken. Två år i rad har man slagit publikrekord i SSL Dam och man siktar på att göra det i år också.

Carin Sjöberg, föreningens ordförande, och hennes kollegor jobbar och har jobbat hårt för att intresset i bygden ska bli just så stort som det är idag.

– Vi jobbar mycket med sociala medier, inleder hon.
– Vi har hela tiden jobbat målmedvetet och konsekvent med vår kommunikation. Det finns ingen trollformel. Men vi jobbar mycket kring känslan att det ska vara kul att gå på våra matcher; man ska kunna gå dit med kompisar, kollegor och kunna nätverka. Vi vill erbjuda något mer än bara själva matchen, det ska vara det sociala som gör att man vill gå dit också, inte bara det sportsliga.

Hur skulle du beskriva Endre IF som förening?

– Endre IF är en förening som är väldigt genuin och verkligen har startat på ett väldigt fint sätt, tycker jag. Utifrån att man började spela innebandy i en liten socken, har man verkligen byggt det från grunden, menar Carin.
– Det är ganska häftigt. Endre som förening har funnits sedan 1906. Man har byggt föreningen från början och skapat ett speciellt Endrehjärta som vi ofta pratar om och är så måna om.

Carin berättar om ett antal personer som varit involverade sedan innebandyns intåg i föreningen, 1996.

– Det är riktiga eldsjälar, de som var med själva från början och fortfarande är aktiva i föreningen. Det känns som att det är kärleken till bygden, Gotland och rörelse bland annat gör att folk älskar att jobba med idrotten - det engagerar många människor i olika åldrar.

Hur är det möjligt att det kunnat bli ett så pass stort intresse för innebandy på Gotland?

– Jag tror att det är för att Endre alltid haft ett öppet klimat, har varit inbjudande och inkluderat många människor. Vi har varit aktiva på olika sätt i samhället, menar hon.
– Det är många komponenter. Men för att få en känsla för det frågade jag en trogen supporter en gång varför just den personen gick på våra matcher. Till svar fick jag att personen hängde med en kompis en gång, tyckte det var skön stämning och fortsatte gå.

– Framgång föder framgång, helt enkelt. Hittar man någon skön känsla så smittar det av sig och fler hänger på. Vi jobbar med att alla ska känna sig sedda, vi försöker alltid vara glada och trevliga, pratar med alla. Det ska kännas bra att vara hos oss, man ska känna sig som att man är del i något, när man besöker oss.

Som det framgångsrika publiklag ni lyckats bli - vad har ni för tips att ge till klubbar som känner att man kan bättra sig på just publikfronten?

– Det är ingen lätt fråga att svara på. I storstadsregionen tävlar man med mycket med andra sporter, så man måste hitta någonting som fungerar där man är. Man måste ställa sig frågan; hur får man publiken att komma i helgen, även när det finns annat att göra? Man måste sätta sig ned och fundera på vad man kan göra. Vilka är på matchena idag? Vad har de för gemensamma nämnare? Kan det finnas fler likasinnade man kan locka? Man måste hitta något att bygga på.

Endre är dock inte det enda innebandylaget på Gotland. I herrarnas halva av SSL huserar nämligen Visby IBK (som artikelserien återkommer till vid ett senare tillfälle). Finns det idag något samarbete mellan klubbarna?

– Vi har en dialog, ja. Vi har haft olika inriktningar, vi har jobbat mot dam och de mot herr, menar Carin och fortsätter: – Men vi har haft en del samarbeten just för att båda är på Gotland, till exempel Knatteligan och innebandycuper. Sedan har vi också seriespel såklart. Kompetens- och utvecklingsmässigt kan vi tillsammans ha dialog och prata om folkhälsa och idrott i samhället. Sen har vi kanske inte samarbetat supermycket kring det sportsliga, vi har varit med länge och de har nyligen klivit upp.

– Nya arenan delar vi på och har samarbetat kring på flera sätt. Så man kan säga att det absolut finns olika beröringspunkter klubbarna emellan.

Finns ett djupare samarbete klubbarna emellan på ritbordet?

– Inte i dagsläget, men vi fortsätter ha en levande dialog kring innebandyn och hur vi gemensamt kan utveckla vår sport och skapa ett intresse för så många som möjligt, avslutar hon.

Carin och hennes kollegor i Endre har gjort ett superbt jobb med att locka ny publik och öka intresset kring innebandyn - man är verkligen föredömen på den fronten. Det är just sådant intresse och engagemang som behövs ute i våra svenska städer, för att få innebandyn att växa ytterligare.

För att få alla att inse hur förbannat rolig sporten är.

Läs tidigare delar av SSL zoomar in:

Del 1 - Mullsjö AIS

Del 2 - Rönnby Tigers

Del 3 - Växjö Vipers

Del 4 - IKSU

Del 5 - Jönköpings IK

Del 6 - Warberg IC