SSL zoomar in - IBF Falun

26 januari 2020 10:00
Intervju

SSL zoomar in är en artikelserie som riktar sig till er fans, för att ni på ett djupare sätt ska lära känna alla lag i världens bästa liga, Svenska Superligan. I 23 delar kommer lagen och klubbarna i både dam- och herrligan att presenteras, utan inbördes ordning. Varje söndag klockan 10:00 kommer en ny spännande läsning att publiceras på SSL.se. Välkomna!


I artikelseriens del nummer arton tar vi oss ifrån Helsingborg (där vi befann oss förra veckan) och fortsätter tillbaka norrut.

Vi tar E4:an uppåt i vårt avlånga land och passerar Jönköping, där vi tidigare gjort nedslag, men fortsätter förbi längs Vätterns östra sida.

Vi svänger av E4:an i Mjölby och tar oss via Motala hela vägen upp genom Örebro, Ludvika och slutligen Borlänge innan vi når vår destination.

I den rödbeklädda staden, som klassas som ett världsarv, finns en stor koppargruva som under många, många år var en av Sveriges främsta näringsverksamheter.

Men vi håller oss ovan jord och staden är också känt för sin rågrut, ättika och en speciell korv.

Ni kanske har gissat vilken stad vi befinner oss i vid det här laget, och det finns egentligen bara en idrott värd namnet i Sveriges 28:e största tätort - innebandy.

Vi pratar då givetvis om IBF Falun.

Vi når klubbens sportchef, Rickard Hedlund, precis när laget klivit på bussen efter fredagens seger i den viktiga bortamatchen mot toppkonkurrenten Storvreta.

Skön seger, förmodar jag?

– Ja, men verkligen. Det var ösigt. Det var en ganska bra match överlag tycker jag, rolig match att se på. Ännu roligare att vi kunde vinna och att dessutom tre olika formationer var delaktiga i segern, det är alltid bra, säger han.

Innan förra omgångens förlustmatch mot Linköping hade Falun radat upp tio raka segrar och fredagens vinstmatch innebär alltså elva segrar på de tolv senaste försöken.

– Det är lite det vi saknat lite de senaste åren, att ta så många segrar i rad. Det har varit lite upp och ner i serien och det känns viktigt att bygga för slutspelet nu.

Laget har uppenbarligen varit en maskin över en längre tid, och siffrorna styrker påståendet. För vad sägs om denna rad - i världens bästa liga:

2009 - Silver
2010 - Brons
2011 - Brons
2012 - Brons
2013 - Guld
2014 - Guld
2015 - Guld
2016 - Brons
2017 - Guld
2018 - Silver
2019 - Silver

Imponerande.

Hur har det kunnat bli så att ni varit en av de absolut bästa lagen under så lång tid?

– Vi gjorde en bra satsning för många år sen när vi fick in generationen födda 1988-89 (med b.la Galante Carlström, Enström, Samuelsson och Rehn). Där fanns så otroligt många bra spelare som vi kunde bygga kring under en längre tid och hjälpt oss till flera SM-guld.

Trots det framgångsrika 10-talet är Rickard ändå något pessimistisk till hur man jobbat.

– Vi har inte lyckats föryngra jättebra nu på slutet. Vi har försökt att bibehålla lagets stomme med storspelarna och samtidigt bygga på med yngre för framtiden, säger han och fortsätter: – Jag har varit med runt laget i många och och har varit en av de som tjatat om det (föryngringen). Vi har idag ganska tunga namn i lagets äldre segment som vi behöver se över, så att alla inte slutar spela samtidigt, det hade blivit tufft. I år fick vi ta några tuffa beslut när flera av våra duktiga spelare lämnade oss. Men flera av dem var över 30 år och att vi tog in yngre i deras ställe är en medveten strategi.

Sportchefen berömmer spelarna som lämnat klubben för deras insatser men menar samtidigt att man inte har några som helst rättigheter att få spela i Faluntröjan hur duktig man än varit. Man ska kunna prestera här och nu.

– Vi måste ta kloka beslut, och att föryngra är något vi känner att vi måste göra.

Andra halvan av IBF Faluns elitsektion är damlaget, som för närvarande toppar Allsvenskan östra och är även dem på vippen till att hitta upp i SSL igen.

Är det ett av era mål, att etablera damerna i SSL igen?

– Absolut, det är klart. Vi har jättestort fokus på båda lagen, fifty-fifty. Vi har en vision om att båda lagen ska spela i Globen samtidigt, säger han och syftar till att båda lagen i klubbens vision samtidigt ska spela SM-finalen i Globen vid samma tidpunkt.

– Vår damsektion var i Globen 2007, sen har herrsidan tagit över. Så det är klart, vi försöker jobba tillbaka damsidan till vad det en gång var.

Utöver elitverksamheten består organisationen av en ungdomssektion, där man har ett nära samarbete med IBF Falun Ungdom.
– Vi är en stor förening där vi tillsammans med innebandygymnasiet i Falun hjälps åt att försöka förädla talangerna som kommer.

– Vi har byggt så vi idag har en puttrande akademi under både dam- och herrlag. Och det ser bra ut där också, vi var i final förra året i juniorallsvenskan och är i år tippade guldkandidater, samtidigt som vi har flera andra fina kullar även under, menar har.

Klubben har idag ingen parasportverksamhet, men det finns en logisk förklaring till det, menar Rickard.

– Vi har haft ett rullstolslag förut, men idag har vi tyvärr inte underlag för det. När vi ser att underlaget finns, kommer vi starta upp ett igen.

Falun har blivit känt som en av de bortamatcherna som är allra svårast att få med sig poäng ifrån. Dels för att de sportsligt varit och är en gigant i innebandy-Sverige, men också för att de ofta har mängder med publik bakom sig hemma i Guide Arena.

Hur har ni lyckats få sådant genomslag i Falun?

– Jag tror det beror på lite olika saker. Vi är ganska ensamma i stan rent sportsligt, samtidigt som vi haft en drivande styrelse som kommit med bra idéer. Vi har skapat en gemenskap i stan och jobbat rätt med spelarna i laget även utåt. Sen har självklart de sportsliga framgångarna hjälpt till för att höja intresset kring oss. Men jag tror också att vårat jämlikhetsarbete har en stor grund i det, säger Rickard.

Innan vi avslutar. Är det IBF Falun som kommer lyfta bucklan senare i vår?

– Det är det som är målet, såklart. Vi ska ta tillbaka guldet till Falun, det finns inget annat, säger han och fortsätter sammanfattningsvis:
– Sen har vi en egen arena som är viktig för oss, som vi driver på egen hand utan kommunal regi. Dessutom känns det som att om man tycker om innebandy är Falun ett bra ställe att bo i.

Falun är ett elitinnebandylag som jobbat precis rätt över tid och det visar sig inte minst i att man tog SM-medalj samtliga år under hela 10-talet.

Keep it up, Falun!

Läs tidigare delar av SSL zoomar in:

Del 1 - Mullsjö AIS

Del 2 - Rönnby Tigers

Del 3 - Växjö Vipers

Del 4 - IKSU

Del 5 - Jönköpings IK

Del 6 - Warberg IC

Del 7 - Endre IF

Del 8 - Sirius IBK

Del 9 - IBK Dalen

Del 10 - Malmö FBC

Del 11 - Höllvikens IBF

Del 12 - Täby FC

Del 13 - Storvreta IBK

Del 14 - Pixbo Wallenstam IBK

Del 15 - FBC Kalmarsund

Del 16 - Karlstad IBF

Del 17 - FC Helsingborg