SSL zoomar in - Karlstad IBF

12 januari 2020 10:00
Intervju

SSL zoomar in är en artikelserie som riktar sig till er fans, för att ni på ett djupare sätt ska lära känna alla lag i världens bästa liga, Svenska Superligan. I 23 delar kommer lagen och klubbarna i både dam- och herrligan att presenteras, utan inbördes ordning. Varje söndag klockan 10:00 kommer en ny spännande läsning att publiceras på SSL.se. Välkomna!


I artikelseriens sextonde avsnitt lämnar vi Kalmarsund (där vi befann oss förra veckan) och fortsätter uppåt i landet.

Vi reser via Linköping, passerar Vätterns norra ände och stannar inte förrän vi nått Vänerns dito.

Staden - där det sägs att "sola alltid skiner" - är landets 17:e största sett till folkmängden och har sedan vikingatiden varit en viktig handelsplats för Sverige.

I sportväg hittar vi bland annat ett av landets mest framgångsrika amerikanska fotbollslag - Crusaders - de niofaldiga SM-guldmedaljörerna i ishockey, Färjestads BK, och laget som länge var högst upp på tronen som Sveriges bästa bandylag, IF Boltic.

Ni har förmodligen gissat att det handlar om Värmlands största stad Karlstad och vilket innebandylag det hela handlar om.

Vi pratar givetvis om Karlstad IBF.

Föreningens klubbchef, Mikael Bergqvist, inleder med sin alldeles personliga beskrivning av klubben, och vad han tycker att Karlstad IBF står för.

– Vi vill vara en förening för alla och därför har vi tre föreningar i en; dels elitdelen i Karlstad IBF, Karlstad IBF Ungdom och Karlstad IBF bredd. Vi har byggt oss så för att tilltala en så bred massa som möjligt och för att fler ska få möjligheten att spela innebandy.

Utöver att bedriva elit- och breddverksamhet, har man även andra samhällsnyttiga saker för sig.

– Just nu driver vi ett projekt där vi försöker bli Värmlands första förening med rullstolsinnebandy på schemat. Projektet i sig kom till genom att styrelsen såg till våra policyfrågor; vilka är vi och vad vill vi göra?

– Vi vill vara en förening för alla, men det är vi inte om vi inte har denna typ av verksamhet. Det finns idag en hel del som sitter i rullstol och inte har möjligheten att spela med andra. Det vill vi ändra på, samtidigt som det skulle vara häftigt att bli Värmlands första innebandylag för rullstolsburna.

Projektet har man startat upp tillsammans med Länsförsäkringar, och man har under 6-7 tillfällen bjudit in och lånat ut rullstolar till intresserade. Man har också haft förmånen att ha med sig en rutinerad tränare, nämligen f.d. landslagsspelaren i rullstolsinnebandy, Anders Johansson.

– Anders har visat hur det går till och vad man ska tänka på, och det har varit jättebra för oss i föreningen.

Hur har intresset sett ut?

– Det har tyvärr inte slagit jätteväl ut än, vi är inte vana att jobba i dessa kanaler men vi håller på att lära oss och tror på det vi gör. Vi har naturligtvis också ett samarbete med Parasportförbundet i Värmland, men känner att vi ännu inte nått ut ändå. Men vi kommer fortsätta nu framöver också och hoppas det blir bättre.

– Målsättningen är att vi ska få igång ett lag, där vi kan åka och möta andra lag inom en framtid.

I övrigt bedriver Karlstad IBF ingen egen sektion som kretsar kring Parasport, men man är i allra högsta grad delaktiga i samarbetet man har tillsammans med IK Carlstad, som bedriver verksamhet för personer med funktionsvariationer.

– Varje år brukar vi även spela en välgörenhetsmatch där vi möter dem (IK Carlstad) i en match, där all entré och all sponsring vi får in skänks till deras verksamhet. Det har vi gjort i fyra-fem år i rad nu. Vi vill verkligen hjälpa dem att lyfta deras verksamhet, de har svårt att göra det på egen hand. Just välgörenhetsmatchen har blivit en fin och uppskattad gest, både av publiken men framförallt av spelarna i IKC.

Mikael berättar att man utöver rullstolsinnebandyn även driver ett projekt - en slags social plattform - för att få in äldre personer i innebandygemenskapen.

– Den verksamheten är till för dem som är för gamla för att spela i våra ordinarie lag, men ändå vill träffas en gång i veckan och röra på sig, fika och umgås med varandra. Det är en satsning som slagit väl ut, menar Mikael och fortsätter:

– Jag tycker att vi i stort sett kan ta hand om alla och det är vi stolta över. Det är precis det Karlstad IBF är för mig - en förening för alla, vem man än är.

Sett till helheten, består klubben av närmare 40 lag och nästan 800 aktiva. Damlaget återfinns i SSL och herrlaget i näst högsta ligan, Allsvenskan.

– Vi vill vara en elitförening både på dam- och herrsidan, så vi vill såklart tillbaka till SSL också med herrarna. Vi har dock ingen panik om det inte sker inom något år, men på sikt vill vi bli ett elitlag på båda sidorna, det är visionen vi jobbar efter.

Mikael fortsätter:

– Framförallt är vi stolta över vår fantastiska bredd och ungdomsverksamhet, samt att vi är störst i Värmland. Vi skulle kunna vara ännu större, men det är lite ont om hallar och halltider som det ser ut nu. Men vi är jättenöjda med vår verksamhet vi har idag, då vår verksamhet är placerad i 8 olika hallar. Det finns föreningar med betydligt sämre förutsättningar, så vi klagar absolut inte.

Klaga är dumt att göra, när Karlstad ändå är en av endast en handfull klubbar som har lag på både dam- och herrsidan högt upp i svensk innebandys seriesystem. Att man samtidigt påbörjat (och fortsätter) sin satsning för att inkludera alla i innebandyfamiljen - det är helt rätt och föredömligt tänkt.

Keep it up, Karlstad!

Läs tidigare delar av SSL zoomar in:

Del 1 - Mullsjö AIS

Del 2 - Rönnby Tigers

Del 3 - Växjö Vipers

Del 4 - IKSU

Del 5 - Jönköpings IK

Del 6 - Warberg IC

Del 7 - Endre IF

Del 8 - Sirius IBK

Del 9 - IBK Dalen

Del 10 - Malmö FBC

Del 11 - Höllvikens IBF

Del 12 - Täby FC

Del 13 - Storvreta IBK

Del 14 - Pixbo Wallenstam IBK

Del 15 - FBC Kalmarsund