SSL zoomar in - Pixbo Wallenstam IBK

29 december 2019 10:00
Intervju

SSL zoomar in är en artikelserie som riktar sig till er fans, för att ni på ett djupare sätt ska lära känna alla lag i världens bästa liga, Svenska Superligan. I 23 delar kommer lagen och klubbarna i både dam- och herrligan att presenteras, utan inbördes ordning. Varje söndag klockan 10:00 kommer en ny spännande läsning att publiceras på SSL.se. Välkomna!


Fjortonde avsnittet i raden inleds med att vi vänder blickarna från Storvreta (där vi befann oss förra veckan). Vi reser nästan hela vägen till Sveriges näst största stad, frontad av nöjesparken Liseberg. Men det är inte till Göteborg vi ska - utan till en tätort en dryg mil sydost om Västergötlands största stad.

Den svenska TV-profilen Ingvar Oldsberg får ses som ett av de kändare namnet som kommer från tätorten, tillsammans med idrottsföreningar som Mölnlycke IF och Sjövalla Frisksportklubb och en av de allra största innebandyföreningarna i landet...

Ja, ni har troligtvis gissat rätt vid det här laget.

Vi pratar givetvis om Pixbo Wallenstam.

Fredrik Löfgren, Pixbos ordförande, inleder med att beskriva det stora jämställdhetsarbete klubben jobbat med under de senaste åren.

– Som klubb har vi jobbat med jämställdhetsfrågan under väldigt lång tid. Vi tycker att alla ska ha samma möjligheter, säger han och fortsätter:
– Det visar sig bland annat i hur vi tänker kring våra lag, med träningstider och allt. Hela vägen från när man börjar med innebandy och upp till våra lag i SSL - alla ska ha samma förutsättningar.

För ungefär 5 år sedan bestämde sig klubben för hur man ville fördjupa sin värdegrund. Idag berörs nästan alla som bor i Mölnlycke på ett eller annat sätt av innebandyklubben och de allra flesta går igenom Pixbo någon gång i livet.
– Vi har inte bara ett ansvar på planen eller i spelet, vi har ett stort ansvar för hela vårt område och alla människor runtomkring oss. Vi är beroende av dem, dels för att fylla klubben men också för att föräldrar ska känna sig trygga med att ha sina barn i vår verksamhet och att att de ska vara intresserade av att följa oss.

Fredrik berättar om några av deras insatser man gör för kommunen.
– Vi fick ett antal ensamkommande till kommunen och vi kände att vi som innebandyklubb ville hjälpa till, så vi gjorde ett antal insamlingar, stöttade upp med kläder och annat som kunde tänkas behövas.
– Vi samlade in en hel del pengar, sen fick de som jobbade med det bestämma vad de mest behövdes till. Sen fortsatte det med att vi tog olika typer av ansvar.

– Vi slog oss också ihop med andra föreningar i kommunen och samlade tillsammans in pengar för att få barn i rörelse. Vi köpte in idrottsredskap som vi gav till skolor för att försöka locka fram rörelse på raster för barnen. Det utvecklades sen till att vi började jobba mot droger och missbruk i samhället.

Man försöker genomföra innebandy för nyanlända, SFI-klasser och samtidigt vara ute på olika sätt och i olika sammanhang, för att locka både till innanförskap och rörelse.

– Internt i klubben jobbar vi med vår värdegrund och hur vi vill uppfattas som förening. Vi vet att inte alla gillar Pixbo Wallenstam så vi jobbar ständigt med vårt rykte, det är viktigt för oss att man har en positiv bild av Pixbo. Samtidigt ska man som moståndare känna att det är tufft att möta oss, men att alla i klubben vill vara föredömen utåt.

Pixbo är, likt de allra flesta föreningar i idrotts-Sverige, en ideell förening under ledning av en styrelse. Man har sin kärnverksamhet i elit-, akademi- och ungdomsverksamhet och består av över 800 medlemmar, drygt 100 ideella ledare och omkring 25 seriespelande lag under klubbens rödvitrandiga flagg.

Som klubb och förening är man framgångsrika och har i många år varit en av landets stora klubbar och ofta varit med långt fram i slutspelet.
– Trots att vi varit framgångsrika i många år känner vi oss inte nöjda, vill alltid bli bättre. Vi vill fortsätta vara framgångsrika på planen och ser det som en möjlighet att vara den klubben som blir en förebild för många. Det medföljer att vi kan driva frågor och bidra till att innebandyn utvecklas ytterligare. Att ha bredd och spets under ett och samma tak, det är både utmanande och en styrka.

– Tittar vi på styrkan i det, är det en fantastisk sak. Våra tjejer och killar kommer in i en förening och får träffa äldre kvinnor och män som spelar på allra högsta nivån.

Tittar man på den nyligen avslutade VM-turneringen, hade Pixbo med spelare i alla fyra lag som spelade om medaljer och till slut ingick två spelare i världslaget och två fick äran att vara kaptener för sina landslag.

Han kopplar tillbaka till föregående ämne:

– Vi jobbar med mentorskap också. Alla ungdomslag har mentorer från respektive SSL-lag som hänger med lagen några gånger om året, säger han och fortsätter:

– Det är fantastiskt roligt att vi också har våra alldeles egna produkter att visa upp för de yngre i föreningen, för när man är 12-13 år och får veta att det inte är långt bort att spela på högsta nivå, det kan motivera.

Innan vi lägger på luren kommer samtalet in på innebandy i stort, och på hur Fredrik kom in i sporten och Pixbo från första början.

– Innebandy är en fantastisk sport, lättillgänglig och en idrott för alla. Det är den största bollsporten efter fotbollen och den växer, säger han och berättar: – Jag kom in som pappa till min grabb och började likt många andra som föräldratränare. Jag visste ganska lite om innebandy då och erkänner att jag hade ett ganska svalt intresse för sporten. Idag skulle jag vilja säga att jag verkligen älskar innebandy och Pixbo Wallenstam.

Och har man en ordförande som älskar sin klubb, märks det. Både inom föreningen och utåt.

Kärleken till världens roligaste sport sprider sig och varje gång Pixbo eller någon annan förening lyckas locka in en ny person i innebandyns underbara värld - då är allt nedlagt slit som görs i klubblokalerna landet över värt mödan.

Keep it up, Pixbo!

Läs tidigare delar av SSL zoomar in:

Del 1 - Mullsjö AIS

Del 2 - Rönnby Tigers

Del 3 - Växjö Vipers

Del 4 - IKSU

Del 5 - Jönköpings IK

Del 6 - Warberg IC

Del 7 - Endre IF

Del 8 - Sirius IBK

Del 9 - IBK Dalen

Del 10 - Malmö FBC

Del 11 - Höllvikens IBF

Del 12 - Täby FC

Del 13 - Storvreta IBK