Torsdag
11 Apr 2 matcher
Fredag
12 Apr 2 matcher
Lördag
13 Apr 2 matcher
Söndag
14 Apr 1 match
Måndag
15 Apr 1 match
Tisdag
16 Apr 2 matcher
Onsdag
17 Apr 2 matcher
Torsdag
18 Apr 1 match
Fredag
19 Apr 2 matcher
Idag 1 match
Måndag
22 Apr 1 match

SSL zoomar in - Storvreta IBK

22 december 2019 10:00
Intervju

SSL zoomar in är en artikelserie som riktar sig till er fans, för att ni på ett djupare sätt ska lära känna alla lag i världens bästa liga, Svenska Superligan. I 23 delar kommer lagen och klubbarna i både dam- och herrligan att presenteras, utan inbördes ordning. Varje söndag klockan 10:00 kommer en ny spännande läsning att publiceras på SSL.se. Välkomna!


I seriens trettonde avsnitt - mitt i julledighetens början - vänder vi blickarna från fjolårssegrarna på damsidan, Täby (där vi befann oss förra veckan). Vi reser ännu längre norrut och in i Upplands största stad.

Det är Sveriges fjärde största tätort vi har att göra med, som dessutom varit landets kyrkliga centrum ända sedan 1164 i och med dess ärkebiskopssäte inom Svenska kyrkan.

Uppsala.

Sett till idrotten, kan man bland annat stoltsera med att vara spelort för den svenska bandyfinalen som varje år spelas på Studenternas IP. Det är inte sällan man når upp till galna 20.000 åskådare.

Man är också hemstad till fotbollslaget IK Sirius, som spelar i den svenska högstaligan, Allsvenskan.

Men det är innebandy vi sysslar med i denna inzoomning, och även där kan Uppsala stoltsera med ett duktigt lag. För att ha tagit tre guld på de fyra senaste åren, samtidigt som man leder den totala rankingen över flest vunna titlar i svensk innebandy. Det är unikt.

Precis, ni har förmodligen redan gissat rätt vid det här laget.

Vi pratar givetvis om Storvreta IBK.

Anders Ramsell själv sitter officiellt inte i styrelsen, men han har fått i uppdrag av densamma att bygga Storvretas framtida organisation.

– Min upplevelse är att idrottsföreningar antingen har en stark ordförande, klubbchef eller sportchef som driver klubben framåt. Problemet med ett sånt upplägg är att alla runtomkring lägger alla uppgifter på den enskilda personen, som efter ett tag antingen går in i väggen eller slutar i affekt. Det är ingen bra situation, menar han.

– Mitt uppdrag har sedan oktober 2017, då jag anlitades, varit hur man som förening kan ta SM-guld i att leda en förening. Vi har tagit sex guld i att spela innebandy, men hur kan vi göra detsamma i att leda en förening, frågar han sig och berättar att han själv är arkitekten bakom ett upplägg man byggt upp inom organisationen, där man frångår att en ensam person ska leda och istället byggt ett bredare fundament.

Anders förklarar att man satt samman flera olika kommittéer; en sport-, en ungdoms-, en arrangemangs-, en cups- och en marknadskommitté.
– De fem kommittéerna blir autonoma med egna budgetar och eget ansvar att styra sig själva. Vi jobbar i grupper om 2-5 personer i varje kommitté. Utöver dessa fem har vi två stödkommittéer, en kring ekonomi/administration och en kring kommunikation. Allra längst ner har vi lagt styrelsen, där en person ur varje kommitté representeras. Det gör att vi på varje styrelsemöte kan gå igenom vad som hänt i de olika delarna av verksamheten.

Anders förklarar att man genom detta kommer mycket närmare verksamheten, vilket ju är en stor fördel i en såpass stor förening som Storvreta ändå är. Samtidigt är det fler som driver föreningen framåt, vilket är synonymt med en större utvecklingskraft riktad framåt.

– Det gör att vi kan börja titta på andra saker istället, bli mer strategiska. Ett exempel på det vi nu diskuterar är om det verkligen är bra för svensk innebandy att det bara är Storvreta och Falun som turats om att vinna SM-guld?
– Vi frågar oss själva; vad vill vi stå för - på sikt? Ska vi ta alla guld eller ska vi göra något som är mer värdefullt för samhället i stort?

– Det viktigaste för oss är att vi ska kunna utveckla människor, hela vägen från knatteinnebandyn till den vuxna personen som i sin tur skickar in sina knattar att spela hos oss. Vår tanke är att vi istället ska se till helheten; hur tränar man en knatte som gör att knatten kan spela i våra representationslag på sikt?

– Idag är vi kring 650 medlemmar och har på senare tid börjat fundera på hur vi kan ta ett helhetsgrepp, hela vägen från knatten som ska börja träna för att hålla sig skadefri och ha roligt till att du ska kunna spela innebandy på elitnivå om du vill.

– Det är här vi ser Andreas Harnesk komma in i bilden. Vi vet att det idag är vetenskapligt bevisat att många ungdomar lider av psykisk ohälsa och att man mår bättre om man rör sig mer. Med honom tror vi att vi ska kunna få ihop helheten i föreningen och koppla samman allting.

Anders menar på att man redan är nöjda med hur man jobbar med sin ungdomssida, men berättar ändå att man från i vår kommer göra om en hel del i organisationens upplägg.
– Vi måste börja tänka annorlunda kring våra juniorspelare; en del kanske spelar för att det är roligt, medan en del spelar för att göra karriär inom innebandy, menar han och fortsätter:
– Vi har pratat om hur våra juniorer kan göra för att skapa sig själva en studieplan, där de bestämmer sig för om de vill studera eller satsa på sin karriär.

Han berättar att man redan nu är i full gång med att titta på leverantörer som kan hjälpa ungdomarna att utveckla just detta. Man försöker hitta en samarbetspartner som tillsammans med Storvreta IBK under våren ska bjuda in alla klubbens tränare och juniorlag till ett möte, där man berättar hur man tänkt hjälpa juniorerna att verkligen tänka till hur de vill att deras framtid ska se ut.

– Efter det första mötet, kommer det att bjudas in till ett ytterligare möte för sistaårsjuniorer och deras föräldrar, där man går igenom hur man praktiskt arbetar fram en studie-, karriärsplan. Sedan kommer samarbetsföretaget att bjuda in varje enskild junior till en timmes fri rådgivning för varje spelare inför deras eventuella ansökan till jobb, universitet eller högskola, som har sistaintag i mitten på april.

Anders förklarar att tanken bakom hela det nya upplägget, är att man vill bli någon form av "producent" av innebandyspelare på både dam- och herrsidan. Vi erbjuder spelarna proffsig hjälp kring hur de vill lägga upp sin framtid och övriga innebandyvärlden, nationellt och internationellt, högkvalitativa spelare som platsar på elitnivå.

– Idag är det exempelvis på herrsidan mellan 10-15 juniorer som kliver över till att bli serniorer varje säsong, och där har inte alla möjligheten att nå vårt representationslag. Men de 1-2 spelarna vi ser har möjligheten till detta är vi tydliga med och erbjuder dem möjligheten.
– De andra 12-13 spelarna kommer kanske inte få chansen att spela i Storvretas A-lag, men kanske i ett annat SSL-, allsvenska., eller internationellt lag. Vi gör detta för att utveckla innebandy nationellt och internationellt och ge spelarna möjlighet att spela i t.ex något annat SSL- eller allsvenskt lag ett par år, för att sedan kanske komma tillbaka till oss i Storvreta igen eller stanna kvar om man trivs. Vi ger dem möjligheter för att se vad de kan göra med livet.

– Att utveckla spelare och innebandyn nationellt och internationellt tycker vi är större än att ta SM-guld. De som jobbar med våra elitlag på dam- och herrsidan har som uppdrag att ta SM-guld, men styrelsen tycker att idrotten också ska kunna vara en proffsig väg till att forma sin framtid.

Precis så, lite utanför boxen, måste fler klubbar jobba för att långsiktigt kunna utveckla svensk innebandy till något ännu större än det är idag.

Keep it up, Storvreta!

Läs tidigare delar av SSL zoomar in:

Del 1 - Mullsjö AIS

Del 2 - Rönnby Tigers

Del 3 - Växjö Vipers

Del 4 - IKSU

Del 5 - Jönköpings IK

Del 6 - Warberg IC

Del 7 - Endre IF

Del 8 - Sirius IBK

Del 9 - IBK Dalen

Del 10 - Malmö FBC

Del 11 - Höllvikens IBF

Del 12 - Täby FC