SSL zoomar in - Täby FC

15 december 2019 10:00
Intervju

SSL zoomar in är en artikelserie som riktar sig till er fans, för att ni på ett djupare sätt ska lära känna alla lag i världens bästa liga, Svenska Superligan. I 23 delar kommer lagen och klubbarna i både dam- och herrligan att presenteras, utan inbördes ordning. Varje söndag klockan 10:00 kommer en ny spännande läsning att publiceras på SSL.se. Välkomna!


I seriens tolfte avsnitt vänder vi blickarna från Höllviken och Skåne, där vi befann oss förra veckan. Vi reser åter norrut och äntrar Stockholms läns-kommunen med över 70 000 invånare.

Tidigare i höst fick de idrottsintresserade i kommunen sörja, då deras fotbollslag fick se sig nedgraderade från Sveriges näst högsta serie, Superettan. Detta efter två tighta kvalmatcher mot Umeå FC.

Men på innebandysidan kan man glädjas desto mer, då klubben i våras lyckades ta sitt första SM-guld.

Vi pratar givetvis om Täby FC.

– Vi är världens främsta förening, inleder ordförande Alexander "Alex" Wallsten med utan längre betänketid när han ombads beskriva föreningen med egna ord. Till en början uppfattar jag det nästan som ett skämt, men han förklarar fortsättningsvis att man på senare tid ändrat klubbens vision till att man vill vara just världens främsta förening.
– Vi byggde en mission runt det och ville verkligen att det skulle betyda någonting. Vi vill vara långt fram på alla arenor vi agerar inom; både politiskt, idrottsligt, hållbart och ekonomiskt. Vi vill få allt i balans och har satt en tydlig riktning. Alla små tårtbitar hänger ihop och behövs för att vi ska uppfattas som den seriösa och framåtriktade föreningen vi verkligen är och för att de idrottsliga framgångarna ska kunna nås. Vi har kommit långt på vägen och jag känner en stor stolthet kring arbetet vi gjort såhär långt.

Organisationen består dels av SSL-laget på damsidan, men också herrlaget som just nu huserar i division 1. I division 1 återfinns också klubbens andralag bland damerna, följt av pojk- och flickverksamhet med mängder av olika lag. På toppen av detta erbjuder man även bland annat Ledarinnebandy, Herrveteran och Mammabandy.

I våras, tätt inpå SSL-slutspelet, skakades klubben rejält när tränarna valde att lämna sin post. Trots detta lyckades man ta sig hela vägen till SM-final, där Täby till slut fick lyfta pokalen för första gången någonsin efter att ha besegrat KAIS Mora i finalen.

– När jag ser tillbaka på det i efterhand, tror jag faktiskt att det gjorde oss starkare och fick oss samman. Vi var i någon sorts kris och frågade oss själva hur vi skulle lösa situationen. Men spelarna i truppen ställde verkligen upp och ville visa alla att vi verkligen kan, menar han och tillägger:
– Jag tror att det gjorde att lite av pressen och prestigen försvann och vi kände att om vi skulle lyckas vinna hade vi gjort en riktig bragd.

Var det något ni ens vågat drömma om under förra säsongen, att bli bästa lag i världens bästa liga?

– SM-guldet var väl inte något vi tänkt att vi skulle ta, inte än. Samtidigt visste vi att vi är så bra att vi platsar bland de fyra bästa och när vi kom så långt att vi slog ut IKSU, kände vi att: ”fan, vi har detta”, menar han.

Ett bragdartat guld blev det och det gav ett eko ut i innebandyvärlden, varpå medlemsantalet i klubben ökade markant. Men om medlemstillströmningen beror på att man vann det där guldet eller inte, det vågar Alexander inte sia om.

– Vi har försökt få en förklaring till hur det kunnat bli så, att över 400 nya medlemmar har kommit till oss sen i våras, menar Alexander och berättar att han ändå har två hypoteser till vad det kan bero på:
– Min resa i klubben började för tre år sedan och redan då var vi tydliga med vart vi ville och var öppna med allt. Jag tror dels att det bidrog till att man valde att gå till oss, när man kände att man ville vara med på resan. Sen gjorde naturligtvis SM-guldet att vi fick uppmärksamhet bland yngre tjejer och att de sen ville börja spela eller återuppta sitt innebandyspel.

Hur ser arbetet kring medlemsrekrytering ut annars?

– I Täby har vi faktiskt fått ett nytt område, där vi blivit lite tjenis med rektorerna. Det gör att vi aktivt kan vara ute och promota sporten och oss som klubb. Under en period hade vi många avhopp på damjuniorsidan där det rådde olika syn på tränarskapet och vår policy med infekterade utspel mellan tränarstab, föräldrar, spelare och styrelsen. Det var riktigt jobbigt där ett tag, det tog musten ur en. Men vi kavlade upp ärmarna och tog tag i det och det blev ju bra till slut och med flera spelare som kom tillbaka.

Han fortsätter:
– Denna säsongen har vi en bra situation med en kompetent och erfaren tränarstab, så det känns riktigt bra just nu.

Ni är en stor klubb - världens största - med en väldigt stor mängd tjejer. Anser ni er vara unika, sett till det?

– Lite unika är vi nog faktiskt, menar Alex och förklarar sitt tankesätt:

– I klubbar i andra delar av landet spelar man med mixade lag för att få ihop det, men vi har på ett bra sätt lyckats få ihop tjejlag som tycker det är kul att spela innebandy. Vi har också lyckats få tjejer att stanna kvar längre hos oss än andra klubbar lyckas med. Jag tror det beror på att vi med vår bredd kan ha egna tjejgrupper, där de kan utöva innebandy på egna villkor, utan killar som tar över. Bredd föder spets, så har det blivit för oss.

Täby FC kan i mångt och mycket tyckas bestå av främst en damförening, men Alex är noggrann med att även betona att de ser på organisationen med jämställda ögon.

– Det har gått till en sån nivå med vår damjunior- och damverksamhet att jag känt mig tvungen att säga till våra herrjuniorer och herrar att de måste känna att de också tillhör klubben och att vi satsar på dem. Vi är tydliga med att vi är en klubb för alla.

"En klubb för alla".

Det är precis så lagen i världens främsta liga, Svenska Superligan, ska vara uppbyggda. Täby har gått i bräschen och blivit det laget där tjej- och daminnebandyn vuxit rejält och har byggt en välfungerande plattform.

En plattform som inte bara skapar bredd, utan också spets och vårens SM-guld är ett bevis på att man verkligen jobbar på rätt sätt.

Keep it up, Täby!

Läs tidigare delar av SSL zoomar in:

Del 1 - Mullsjö AIS

Del 2 - Rönnby Tigers

Del 3 - Växjö Vipers

Del 4 - IKSU

Del 5 - Jönköpings IK

Del 6 - Warberg IC

Del 7 - Endre IF

Del 8 - Sirius IBK

Del 9 - IBK Dalen

Del 10 - Malmö FBC

Del 11 - Höllvikens IBF