SSL zoomar in - FC Helsingborg

19 januari 2020 10:00
Intervju

SSL zoomar in är en artikelserie som riktar sig till er fans, för att ni på ett djupare sätt ska lära känna alla lag i världens bästa liga, Svenska Superligan. I 23 delar kommer lagen och klubbarna i både dam- och herrligan att presenteras, utan inbördes ordning. Varje söndag klockan 10:00 kommer en ny spännande läsning att publiceras på SSL.se. Välkomna!


I artikelseriens sjuttonde avsnitt inleder vi med att vända blickarna från Karlstad (där vi befann oss förra veckan) och fortsätter till Sveriges alla södraste delar.

Vi rullar in i en av Nordens äldsta städer. Det har troligen funnits bebyggelse i form av en mindre befästning uppe på landborgen redan i slutet av 900-talet för att göra överfarten mellan Skåne och Själland tryggare.

Idrottsmässigt finns det även där en lång tradition. Den mest dominerade sporten är fotboll, där man haft sitt lag i högsta serien, Allsvenskan, i många år och var under stora delar av 1930-talet en allsvensk gigant som radade upp SM-guld.

Men även i innebandy har man alltså ett elitlag, som spelat i SSL i princip sedan klubbens start, säsongen 2003/2004.

Har ni listat ut det än?

Vi pratar givetvis om FC Helsingborg.

I vanlig SSL zoomar in- ordning inleder vi med en personlig beskrivning av föreningen. I Helsingborgs fall är det deras klubbchef, Fredrik Azelius, som gör det:

– Helsingborg är en stor innebandyförening, som har spelat i SSL i väldigt många år, jag tror vi är inne på den 20:e säsongen i rad. Vi är stora och har totalt runt 550 ungdomar hos oss, ett herrlag i SSL, damlag i div 1 och vi spelar i en av landets finaste arenor, sammanfattar han och tillägger:

– Idag har vi också ett Old Boys-lag, ett herrlag i division 2 och 4 och representationslag för damerna i division 1 och 3. Vi kommer starta parasportverksamhet 2020. Det har vi velat göra länge, men ekonomin har stoppat oss och tvingat oss att utveckla det som behövs först. Men nu börjar vi komma på banan igen och ser mer till de delar vi vill utveckla, som vi nu kommer kunna lägga mer pengar och resurser på.

Klubben är ett resultat av sammanslagningen av de två Helsingborgsklubbarna Ramlösa och Högaborg som 2000 spelade under namnet HR2000 för att 2003 byta namn till FC Helsingborg.

Fredrik berättar att föreningen väldigt länge jobbat med att få fram sina egna produkter, sina egna juniorspelare, att bygga sitt representationslag kring.

– Sedan jag kom in i klubben har vi inte haft lika många utländska spelare som tidigare, vi har satsat mer på våra juniorspelare. Det är dessutom ofta billigare med egna produkter och enkelt att fylla på underifrån, så vi vill ha så många underifrån som bara möjligt.

Truppen säsong 2019/2020 består nästintill två fulla kedjor av just egna produkter, däribland Linus Nordgren, Jonathan Nilsson och Jonathan Skoglösa.

Bara det en prestation av Fredrik och hans Helsingborg.

För Fredriks del är det dock inte bara klubbchef i sitt Helsingborg som gäller - han är dessutom spelare.

Hur skulle du beskriva din roll i klubben?

– Niklas (Pålsson) har tagit över mer av det sportsliga, så idag är jag framförallt klubbchef och spelare. Det blir väldigt mycket innebandy och när man förlorar är det såklart jobbigare att jobba med innebandy, men i helhet tycker jag det fungerar bra. Jag har lärt mig att ta klubbchefsjobbet för sig och delarna som spelare för sig. Men det är klart, det blir lite speciellt på matchdagar när man måste jobba att förbereda sin egen träning och match, menar han.

Nu är Fredrik inne på sin tredje säsong i klubben i den nuvarande rollen, och han medger att livet kretsar mycket kring just innebandyn.

– Det blir en helhet, mitt liv definieras av Helsingborg kan man ju säga. Jag jobbar på dagarna, tills det att träningen börjar. Då är jag med och tränar. Men det är ändå få förunnat att få jobba med idrotten man älskar, så jag ska verkligen inte klaga trots att det blir mycket tid på innebandyn, säger han och skrattar.

Sett till ekonomin är Helsingborg ett lag som en tid haft problem, i vilken mörka tunnel Fredrik menar att man nu äntligen börjar se den andra änden - den ljusa.

– Det är klart, ekonomin är ansträngd. Vi är ett av två lag med stora ekonomiska problem i SSL, vi och Storvreta. Vi gick in i säsongen med negativt eget kapital på en och en halv miljon och måste göra ett resultat på plus innan säsongen är slut. Det är lättare sagt än gjort.

Han fortsätter:

– Sen jag kom in för tre år sen har vi haft tydliga mål om att klara och fullfölja planen. Vi har gjort så bra vi kunnat och vi känner att vi ligger i fas och tror absolut att vi mäktar med att slutföra arbetet och till slut lyckas få elitlicensen.

Hur ser planen ut för att lösa det?

– Föreningen har haft ekonomiska problem under mer eller mindre 10 år. Sen jag kom har vi framförallt kapat löner i SSL-laget. Vi har slimmat truppen och organisationen och har sett över varenda kostnad. Effektiviserat. Det gör att vi har kapat två miljoner i totala kostnader, vilket ger oss förutsättningar att klara av det, berättar han och fortsätter:

– Kortfattat måste vi öka intäkterna och kapa kostnaderna, så det vill till att alla som jobbar i och kring det förstår att vi dels kommer ha färre resurser och dels kommer kräva mer av varandra för att få det att fungera. Men alla som är kvar brinner verkligen för det och hjälper till ännu mer nu, så att vi tillsammans ska klara av det.

– Men det är klart, det är jättekämpigt att vara i det. Att ha ekonomiska problem är inte något jag hoppas någon ska få. Man kan inte betala ut löner, kan inte betala fakturor och det finns människor och företag som vill ha pengar av en, som man kan inte betala. Men vi tror och hoppas verkligen att när vi är klara med säsongen kommer vi att ligga på plus.

Att bedriva verksamhet kring en förening som under lång tid legat pyrt till pengamässigt är ingen dans på rosor, men att man ändå lyckas överleva - och dessutom göra det bra - det är värt en eloge.

Keep it up, Helsingborg!

Läs tidigare delar av SSL zoomar in:

Del 1 - Mullsjö AIS

Del 2 - Rönnby Tigers

Del 3 - Växjö Vipers

Del 4 - IKSU

Del 5 - Jönköpings IK

Del 6 - Warberg IC

Del 7 - Endre IF

Del 8 - Sirius IBK

Del 9 - IBK Dalen

Del 10 - Malmö FBC

Del 11 - Höllvikens IBF

Del 12 - Täby FC

Del 13 - Storvreta IBK

Del 14 - Pixbo Wallenstam IBK

Del 15 - FBC Kalmarsund

Del 16 - Karlstad IBF