SSL zoomar in - Visby IBK

2 februari 2020 10:00
Intervju

SSL zoomar in är en artikelserie som riktar sig till er fans, för att ni på ett djupare sätt ska lära känna alla lag i världens bästa liga, Svenska Superligan. I 23 delar kommer lagen och klubbarna i både dam- och herrligan att presenteras, utan inbördes ordning. Varje söndag klockan 10:00 kommer en ny spännande läsning att publiceras på SSL.se. Välkomna!


I artikelseriens del nummer nitton tar vi oss ifrån Falun (där vi befann oss förra veckan) och fortsätter sydost. Vi tar oss via Avesta, Enköping och Stockholm, tills vi når kuststaden Nynäshamn.

Som ni kanske gissat tar vi för andra gången i artikelseriens historia färjan över en bit av Östersjön, till "Öjn".

Vi kliver i land i Gotlands största stad och gör återigen ett besök i ICA Maxi Arena. Även denna gång är publikintresset uppenbart stort, men nu är det en inzoomning i herrarnas halva av SSL det gäller.

Vi pratar då givetvis om Visby IBK.

Det var 1988 klubben startades och består idag av främst sitt lag i herrarnas del av SSL, men till största del av barn-, junior- och motionslag.

Visbys lagkapten, Jesper Eliasson, är vad man inom vissa kulturer kan kalla för "eldsjäl". Född och uppvuxen på Gotland har han under inte mindre än nio säsonger spelat för ett av stadens innebandylag - Visby IBK - och varit med på resan hela vägen ner i division 1, upp till Svenska Superligan.

När SSL zoomar in i Visby för andra gången (förra gången i vårt nedslag hos Endre, valde klubben att skicka fram sin kapten och trotjänare, Jesper Eliasson, i rampljuset.

Till att börja med: hur känns det att klubben vill framhäva dig som sitt ansikte utåt i SSL zoomar in?

– Det är jättekul, jag blir stolt, utbrister han med uppenbar stolthet i rösten och fortsätter:
– Vi är inte jättemånga gotlänningar i laget, men jag hoppas kunna vara en förebild och visa att man kan bli en duktig innebandyspelare trots att man kommer från lilla Gotland.

Jesper har spelat i föreningen i inte mindre än nio raka säsonger, vilket får ses som ganska unikt i dagens idrotts-Sverige. Men anledningen till att han blivit kvar i sitt hjärtas klubb är inte så komplicerad, menar han.

– Vi har alltid haft ett bra lag och alltid haft som mål att vi vill uppåt i serierna. Tyvärr åkte vi ur Allsvenskan ett år ner till division 1, men visade mycket revanschlusta och tog oss tillbaka upp igen. Klubben har alltid haft höga mål att vi ska uppåt och har gett oss schyssta förutsättningar att göra just det, menar han.

Beskriv vad Visby IBK betyder för dig.

– Det är klart att Visby IBK betyder mycket för mig. Jag spelade inte här från början, men det har blivit som en liten familj för mig. När jag kom hade vi ett talangfullt 92-lag, det var superkul att få komma in och spela i ett så bra lag. Några spelare i laget nu har varit med under lång tid och det blir lite speciellt när folk flyttar från fastlandet och ut hit, det blir en annan grej här ute liksom.

Jesper fortsätter:

– Man är både lagkamrater på planen och kamrater utanför. Det blir som en liten familj. Man syns mer med de som är i laget än andra kompisar man har, i och med att vi haft mycket tid på båten och på de olika resor vi gjort till bortamatcher. Det är bara väldigt kul och fint att få spela i Visby, där innebandy är så stort. Vi har Endre i högstaligan på damsidan och Visby IBK på herrsidan. Visby är en liten stad och det finns många som har koll på innebandyn. Ibland kan man träffa någon på gymmet som kan gratulera en efter en seger, till exemepel. Det gör att det känns extra roligt och mysigt att spela här.

Jesper har, trots att han är född så sent som 1992, redan varit kapten för sitt Visby ett bra tag.

– Det är häftigt. Först när jag blev utsedd kapten var det både stort och konstigt, jag var ganska ung och hade inte varit lagkapten alls innan det. Då var det mer att ta reda på hur en lagkapten är och ska agera, säger han.
– Men det är egentligen bara att vara sig själv, se till lagets bästa och visa vägen även om det är på innebandyplanen eller i spåret på försäsongen. Mend det är klart att det är en extra kul att när man var liten stod man bredvid och såg upp till A-laget och drömde om att vara med... och nu står man här som lagkapten.

Hur har omställningen till SSL varit och hur känns det att nu ställas mot flera av världens bästa innebandylag - till exempel Falun och Storvreta - till vardags?

– Nu har vi spelat mot dem en gång bara och då var det väldigt stor skillnad mot tidigare. Vi mötte dem dessutom torsdag-lördag, så vi fick inget bra resultat med oss därifrån alls. Allt går så mycket fortare här, samtidigt som det är tuffare spel och lite mer närkamper. Men det är härligt med mer och tuffare matcher, tycker jag.

Hur tycker du att föreningen skött sig under sin första SSL-säsong?

– Utanför planen - jättebra. Det är ju en stor förändring. För oss spelare har det blivit jättebra, vi flyger till nästan alla matcher så det blir betydligt mindre restid. Förut mer båt och annat, nu mest flyg.

Kommer ni säkra kontraktet och hålla er kvar i SSL?

– Jag hoppas verkligen vi kommer vara kvar. Vi har gått in i slutspelsläge redan nu, kan man säga. Det är många tuffa matcher som väntar, men det är extra roligt när det verkigen gäller någonting. Det gäller samtidigt att passa på och njuta lite, det ska vara kul att spela också.

Förra säsongen, i Allsvenskan, var absolut ingen dans på rosor och det var inte en självklarhet att man ens skulle vara ett av topplagen i serien när det drog ihop sig.

– Vi var tre poäng från att ligga på nerflyttning i Allsvenskan förra året kring jul, sen hade vi en väldigt stark vårsäsong som tog oss hela vägen till SSL.

En stark vårsäsong är något Visby verkligen måste ha om man ska hålla sig ifrån jumbopositionen i tabellen, där man för närvarande ligger cementerade. I skrivande stund har man samlat ihop 17 poäng på 24 matcher, och en slutspelsplats kanske är lite långt borta (17 poäng), men att ta sig upp på säker mark och en tolfteplats är ingen omöjlighet.

Dit är det bara fyra poäng.

Sammanfattningsvis väljer Jesper att återigen hylla den familjära känslan Visby IBK erbjuder.

– Det är verkligen så att det blir som en liten familj att spela här, det är ett litet ställe men samtidigt väldigt proffsiga förutsättningar. Man kan komma till ICA Maxi Arena och bara ha med sig ett par rena kalsonger, allt det andra finns att tillgå där, säger han och skrattar.

Av erfarenhet vet vi hur tufft det är i Svenska Superligan, men nykomlingarna frå Öjn har alla möjligheter i världen att hålla sig kvar. För det är ju trots allt så att bollen är rund, varje match börjar med 0-0 och varar i 60 minuter.

Keep it up, Visby!

Läs tidigare delar av SSL zoomar in:

Del 1 - Mullsjö AIS

Del 2 - Rönnby Tigers

Del 3 - Växjö Vipers

Del 4 - IKSU

Del 5 - Jönköpings IK

Del 6 - Warberg IC

Del 7 - Endre IF

Del 8 - Sirius IBK

Del 9 - IBK Dalen

Del 10 - Malmö FBC

Del 11 - Höllvikens IBF

Del 12 - Täby FC

Del 13 - Storvreta IBK

Del 14 - Pixbo Wallenstam IBK

Del 15 - FBC Kalmarsund

Del 16 - Karlstad IBF

Del 17 - FC Helsingborg

Del 18 - IBF Falun