SSL zoomar in - Linköping IBK

15 mars 2020 10:00
Intervju

SSL zoomar in är en artikelserie som riktar sig till er fans, för att ni på ett djupare sätt ska lära känna alla lag i världens bästa liga, Svenska Superligan. I 23 delar kommer lagen och klubbarna i både dam- och herrligan att presenteras, utan inbördes ordning. Varje söndag klockan 10:00 kommer en ny spännande läsning att publiceras på SSL.se. Välkomna!


I artikelseriens sista del tar vi oss ifrån Mora (där vi befann oss i avsnitt 22) och beger oss till säsongens sista destination.

Vi åker längs Siljans västra strand och sätter fart söderut, mellan Hjälmaren och Vätterns norra ände.

Vi rullar in i staden som är känd som Sveriges flyghuvudstad, vilket inte minst märks genom de flygplan som är utplacerade på pelare vid stadens västra, norra och östra infart.

Även konfektföretaget Cloetta har i viss mån satt staden på kartan och har med Ahlgrens bilar, Center och Kexchoklad fyllt många gottepåsar genom åren.

Även i idrottsväg är man välkända och har lag i högstaligan inom bland annat ishockey, fotboll och självklart även i allas vår favoritsport... innebandy.

Vi pratar då givetvis om Linköping IBK.

Den 6 april 2008 bildades klubben, genom en sammanslagning av KFUM Linköping Innebandy och FC Linköping. Där och då blev man världens största innebandyförening och är än idag en av de allra största.
– För mig betyder klubben väldigt mycket, både kring innebandyn och utanför. Vi har ett stort engagemang i föreningen, med mycket föräldrar och ungdomar, säger Johan Astbrant, tränare och manager i klubben.

Han fortsätter:
– Dels så gör engagemanget att jag kan leva på min hobby, men också att vi tillsammans hjälpts åt att utveckla människor; allt från ungdomar, till ledare och föräldrar.

Johan introducerades till klubben för nästan tio år sedan, då han inför säsongen 2010/11 värvades från moderklubben Vimmerby IBK - som spelare.
– Jag är uppvuxen i Vimmerby och det ligger bara tio mil från Linköping. De (Linköping) hade under flera års tid försökt värva mig som spelare, men först valde jag att gå till Helsingborg istället, säger han och skrattar.

Efter två säsonger i Helsingborg och ytterligare en i moderklubben Vimmerby, valde han att ändå gå till östgötaklubben Linköping till slut. Väl där gjorde han fyra säsonger i rad och stod för finfina 50 poäng på 70 matcher från sin backposition.

Vad fick dig att till slut ändå välja Linköping?

– Jag kände att de hade något spännande på gång, menar han och berättar att han under flera av sina år i klubben även jobbade som instruktör på stadens innebandygymnasium och tränade klubbens utvecklingslag.

Han fortsätter:
– De senaste 6-7 åren har jag kunnat jobba med min allra största hobby, det är som en dröm. Tillsammans har vi gjort en fantastisk resa med generationsväxling och sånt. Många har sagt att vi inte satsar på våra talanger, men då har man inte direkt välinformerad om hur det ligger till.

Ser man till dagens trupp sitter man inte bara på en av de allra yngsta, utan också mest talangfulla.

– Vi har extremt många spelare som gått vår trappa från vår NIU-skola, division 2, 1 och idag är ordinarie spelare i SSL. Vi har utvecklat otroligt många spelare till nivåerna de är på idag. Allt från unga spelare som nått ända upp till SSL, men också till olika landslag. Vi har haft en lyckad utvecklingsmodell, helt enkelt.

Under sina år i klubben menar Johan att han utvecklat flera av sina ledarsidor, bland annat att tänka igenom beslut och göra dem så korrekta som möjligt, istället för låta impulsiviteten styra.

Vilken del av allt är du mest stolt över?

– Kollar man till resultat är det klart att finalerna vi spelade (SM-silver både 2015 och 2016) är intressanta att se till, absolut. Men ser man till helheten är jag mest stolt över just hur många spelare vi producerat till både SSL, U19– och A–landslag. Det ligger mig varmast om hjärtat.

Johan är dock noggrann med att poängtera att han inte stått bakom allting själv, utan bara är en del i ett framgångsrikt team.

– Det är väldigt många inblandade i apparaten, många ideella arbetare, menar han och återkommer till att klubben är uppbyggd på alla sina engagerade själar.

I de tuffa tider vi befinner oss, halkar självklart samtalet in på coronaviruset. När Johan får en fråga kring slutspelets vara eller icke vara (intervjun gjordes i fredags, då beslutet att ställa in kvarvarande grundseriematcher ännu inte tagits), tystnar han.

– Att svara på det, med coronaviruset och allt, är lite svårt, menar han och fortsätter:
– Vi vet ju inte just nu om det kommer flyttas fram eller om det kommer att ställas in? Det är en stor oro måste jag erkänna. Jag vet hur dåligt man mådde i höstas när vi (laget) gick dåligt, till längtan efter slutspel nu när vi vunnit nio av de tio senaste matcherna. Jag tycker att vi är i en extremt bra form och har en bra känsla. Så det hade varit väldigt tråkigt om det skulle ställas in helt. Slutspelet handlar ju mycket om människor och det brukar vara mycket folk på läktaren och att spela inför tomma läktare känns inte alls lockande.

Igår meddelade SSL att återstående grundseriematcher ställs in och att ett nytt beslut kommer att tas senast den 23 mars 2020. Då kommer man meddela om och i så fall hur ett slutspel ska genomföras - vilket tidigast kan ske med start den 28 mars 2020.

– Jag tror inte på skjuta upp-idén, menar Johan när vi pratar med honom under fredagen.
– Vem säger att det är bättre om två-tre veckor? Jag är nog mer inne på att man går efter hur serien slutade i så fall. I mina ögon är Falun värdiga mästare, de har ju vunnit serien. Vi är extremt sugna på slutspel med tanke på vår höst och vår goda form vi är i just nu. Men vi kan inte påverka om slutspelet blir av eller inte.

Hur det blir med ett eventuellt slutspel vågar vi nog inte ens sia om i nuläget. Men en sak vi med god säkerhet kan bekräfta, är att Linköping just nu är en av de allra största talangfabrikerna inom svensk innebandy.

– Jag tycker det är viktigt att trycka på att för oss i Linköping IBK, handlar det mer om utvecklingen än de två SM-finalerna vi spelade för 5-6 år sedan. Det är det vi vill stå för.

Och det gör man, med den äran.

Keep it up, Linköping!

Läs tidigare delar av SSL zoomar in:

Del 1 - Mullsjö AIS

Del 2 - Rönnby Tigers

Del 3 - Växjö Vipers

Del 4 - IKSU

Del 5 - Jönköpings IK

Del 6 - Warberg IC

Del 7 - Endre IF

Del 8 - Sirius IBK

Del 9 - IBK Dalen

Del 10 - Malmö FBC

Del 11 - Höllvikens IBF

Del 12 - Täby FC

Del 13 - Storvreta IBK

Del 14 - Pixbo Wallenstam IBK

Del 15 - FBC Kalmarsund

Del 16 - Karlstad IBF

Del 17 - FC Helsingborg

Del 18 - IBF Falun

Del 19 - Visby IBK

Del 20 - Nacka Wallenstam IBK

Del 21 - Skoghalls IBK

Del 22 - KAIS Mora IF