SSL zoomar in - KAIS Mora IF

8 mars 2020 10:00
Intervju

SSL zoomar in är en artikelserie som riktar sig till er fans, för att ni på ett djupare sätt ska lära känna alla lag i världens bästa liga, Svenska Superligan. I 23 delar kommer lagen och klubbarna i både dam- och herrligan att presenteras, utan inbördes ordning. Varje söndag klockan 10:00 kommer en ny spännande läsning att publiceras på SSL.se. Välkomna!


I artikelseriens tjugoandra del tar vi oss ifrån Skoghalls IBK (där vi befann oss förra gången) och beger oss till nästa destination.

Vi tar oss tre timmar nästan rakt norrut och halkar in i staden som är både födelseort för en av Sveriges mest kända konstnärer, Anders Zorn, men också har en kniv uppkallad efter sig.

Sportsligt sett står man målgång för världens längsta skidlopp och är 50% av vad som bland ishockeymänniskor kallas för ”Slaget om Siljan”, där två närliggande ishockeyklubbar flera år har spelat kvalspel om vilket av lagen som avancerar till SHL (Svenska Hockeyligan) och vilket som får spela en säsong i den näst högsta, Hockeyallsvenskan.

Men, som välbekant är vid det här laget, är det innebandy som gäller här.

Vi pratar då givetvis om KAIS Mora IF.

– Vi brukar säga att vi är en ungdomsförening med elitverksamhet, inleder klubbens ordförande Anders Forsberg den 22:a delen av SSL zoomar in.
– Av skäl från svenska innebandyförbundet har vi två föreningar, en för vår ungdomsverksamhet och en för vår elitverksamhet. Du får inte ha ett andralag i serien direkt under representationslaget. Därför kan vårt andralag inte tillhöra KAIS Mora IF, utan heter KAIS Mora UIF. Vi ser det som att vi är KAIS Mora, sen om det står IF eller UIF efter tänker vi inte på alls.

I föreningen är man i dagsläget ungefär 500 aktiva och i en kommun på drygt 20,000 människor är det inte alls en dålig siffra.
– En lite rolig grej är att vår förening består till 90% av ungdomar och i vissa av kommunens åldersgrupper spelar var fjärde person innebandy, säger Anders nöjt.

Idag är Mora, och har under ett antal säsonger varit, ett av de mest framgångsrika lagen på SSL:s damsida.

Beskriv resan ni gjort till att bli klubben ni idag är.

– Det går väl kanske 10 år tillbaka, när vi kom upp i SSL. Vi hade en väldigt bra tränarkonstellation som byggde laget vi har nu, hela vägen från början. Även om det inte är samma spelare idag, finns andan vi byggde upp då kvar än idag. Vi spelar en väldigt offensiv och underhållande innebandy och jag tror att det är det som har gjort oss framgångsrika. Från början var det fullt ös framåt och en hög press, vilket motstånd vi än mötte. På senare år har vi lärt oss att även defensiven är viktig, tillägger han med ett skratt.

I Mora sitter man dessutom på en av landets större guldklimpar – innebandygymnasiet i Mora.

– Det har attraherat väldigt många spelare och gjort att vi kunnat producera väldigt många bra spelare. Det är ett väldigt välskött och välfungerande innebandygymnasium som vi är oerhört glada att ha nära oss, menar Anders och fortsätter:
– En annan framgångsfaktor är att vi ju faktiskt är en idrottskommun. Mora har blivit utsett till Sveriges bästa elitidrottskommun senaste två åren. Folk här är väldigt intresserade av idrott, även om de inte alltid visar det genom att gå på matcherna, tillägger han med ett skratt.

En annan guldklimp som betyder mycket för en elitidrottsklubb är dess arena och även där är man i framkant.

– Jag tror att vi är en av de första klubbarna i Sverige att äga vår egen arena, säger han och förklarar att man ägt sin Idre Fjäll Arena, sedan kring 1997–1998.

– Det är både positivt och negativt för oss, skulle man kunna säga. Politikerna i de flesta kommuner vill att så många föreningar som möjligt äger sina egna hallar, men det är inte alla som ens kan göra det. Jag tycker ändå att vi har ett väldigt bra samarbete med Mora kommun och vi behöver inte dela hall med någon annan sport, det är bara vår egen förening. Vi har fasta omklädningsrum för båda våra representationslag. Även dem som går på innebandygymnasiet har sina egna omklädningsrum. En annan bra sak är att vi aldrig behöver riva och bygga sarg.

– Samtidigt är det inte gratis att driva en så stor byggnad, menar Anders och berättar att Idre Fjäll Arena från början var ett bryggerilager, som man byggde om i samband med övertagandet. Han fortsätter:
– Sedan dess har vi byggt nya läktare, en ny entrédel och har gjort mycket för att anpassa för att göra arenan till en så bra innebandyspelplats som möjligt.

Publikrekordet för tillfället ligger på drygt 1200 personer och sattes så sent som förra säsongen, då Pixbo gästade i den sista semifinalmatchen.
– Då var det väldigt fullt där inne. Folk hamnar ju väldigt nära planen och det blir ett väldigt kompakt tryck, härlig känsla för alla i arenan. Inte minst för spelarna.

KAIS Mora-ordföranden berättar vidare att man i föreningen även har väldigt bra kontakt med näringslivet.

– När spelare kommer till oss utifrån, jobbar vi alltid hårt för att de ska få en sysselsättning. En del väljer att plugga, annars tycker jag att vi är rätt så bra på att hitta jobb till våra nya spelare. Samma sak med att hitta ställen att bo på, vi har bra kontakter och brukar få tag i bra boenden till dem som kommer hit. Många av spelarna som finns i A-truppen idag, bor inom en radie av kanske en kvadratkilometer. Det underlättar det sociala, vilket också är en viktig del av ett lag. Människor är olika och vill man inte ha så mycket kontakt med andra tvingas man såklart inte till det, men jag tycker vi har en väldigt bra lagsammanhållning idag, säger han.

Efter fredagkvällens bortavinst mot Dalen återstår endast tre matcher av årets grundserie, innan det är dags att ladda om för säsongens roligaste tid – slutspelet. För Moras del innebär det (för tredje året i rad) att försöka revanschera sig från föregående säsongs silverpeng.

Vad talar för att detta slutspel blir slutspelet där Mora bryter silvertrenden och tar guld?

– Jag tror på guld varje år, säger han och skrattar. I år så har vi dessutom en ny duktig tränare (Ulf Hallstensson) vi tror mycket på. Vi hade turen att få in honom under hösten, han var ju i Mullsjö ett tag. Förra året hade vi det lite struligt på tränarsidan, vilket fortsatte in under sommaren då en av våra tränare klev av efter kort tid, av familjeskäl. Det gjorde det struligt för oss i inledningen, speciellt för tjejerna i laget, säger han och fortsätter:

– Men spelarna jag pratat med säger att strulet inför säsongen har gjort att man har byggt en oerhört bra lagsammanhållning, bättre än man haft tidigare. Det tror jag har betydelse inför slutspurten av serien och slutspelet, och kan göra att vi tar oss hela vägen till guldet nu igen, säger han och avslöjar med ett skratt att han bokade hotellrum till finalen redan i oktober.

Men först ska alltså serien spelas klart för tredjeplacerade Mora. Serieledande IKSU ser Anders som en för stor utmaning att ta in poängmässigt, men tvåan Pixbo ser han inte som en omöjlighet. Inte alls.

– IKSU har vi inte i målbilden längre. Deras ledning är för stor för att ta in. Men det kan bli en rolig sista match om IKSU slår Pixbo i deras match (näst sista omgången). Men som serien ser ut nu möter man kanske Täby eller Endre redan i kvartsfinalen om man kommer trea, och det är ingen enkel match. Så vi väljer hellre att komma tvåa. I och för sig ska man slå alla lag på vägen till guldet, men en lättare väg är ju helt klart att föredra, säger han med ett skratt.

Sist med absolut inte minst har Mora ett trumfkort i form av en världens absolut bästa och mest kompletta innebandyspelare på damsidan – lagkaptenen Anna Wijk.

Vad betyder det att ha en sådan spelare hos er?

– Jättemycket, absolut. Hon är viktig för oss både som spelare, ledare och människa. KAIS Mora har henne dessutom anställd som ungdomsansvarig. Det är väl en rätt bra förebild att ha där, eller hur? Hon är ju en jättebra ambassadör för föreningen i sig och för innebandyn som sport, menar han och tillägger:
– Jag anser faktiskt att hon är den innebandyspelare som betyder mest för sporten i Sverige. Jag ser inte att man på herrsidan har någon som kan slå henne där. Anna Wijk ÄR svensk innebandy.

Om Anna Wijk är personifierad svensk innebandy, har Mora i kombinationen med svensk innebandy de senaste fyra säsongerna varit väldigt silverfärgad.

”Tvåan är första förloraren”, menar vissa och antyder att man nästan hellre tar en bronspeng än att förlora en final och snubbla på målsnöret. Men att komma tvåa i världens bästa liga, och dessutom vid upprepade tillfällen, är ingen liten bedrift.

Fortsätter man som man gör kommer gulden komma.

Garanterat.

Keep it up, Mora!

Läs tidigare delar av SSL zoomar in:

Del 1 - Mullsjö AIS

Del 2 - Rönnby Tigers

Del 3 - Växjö Vipers

Del 4 - IKSU

Del 5 - Jönköpings IK

Del 6 - Warberg IC

Del 7 - Endre IF

Del 8 - Sirius IBK

Del 9 - IBK Dalen

Del 10 - Malmö FBC

Del 11 - Höllvikens IBF

Del 12 - Täby FC

Del 13 - Storvreta IBK

Del 14 - Pixbo Wallenstam IBK

Del 15 - FBC Kalmarsund

Del 16 - Karlstad IBF

Del 17 - FC Helsingborg

Del 18 - IBF Falun

Del 19 - Visby IBK

Del 20 - Nacka Wallenstam IBK

Del 21 - Skoghalls IBK