SSL zoomar in - Skoghalls IBK

16 februari 2020 10:00
Intervju

SSL zoomar in är en artikelserie som riktar sig till er fans, för att ni på ett djupare sätt ska lära känna alla lag i världens bästa liga, Svenska Superligan. I 23 delar kommer lagen och klubbarna i både dam- och herrligan att presenteras, utan inbördes ordning. Varje söndag klockan 10:00 kommer en ny spännande läsning att publiceras på SSL.se. Välkomna!


I artikelseriens tjugoförsta del tar vi oss ifrån huvudstaden och Nacka (där vi befann oss förra veckan).

Vi rullar drygt 30 mil rakt västerut i landet vi Eskilstuna, Örebro och Karlskoga, tills vi når Vänerns norra ände. Där Klarälven mynnar ut finner vi vår 21:a destination.

Skogsindustrin och kemikalieproduktionen har länge varit viktiga inkomstkällor för ortens drygt 17.000 invånare.

Men som ni alla vet är det idrott vi sysslar med i SSL zoomar in och även där kan man stoltsera med ett lag i Sveriges högstaserie i bland annat innebandy.

Vi pratar då givetvis om Skoghalls IBK.

– Jag var med nästan från start, när innebandyn var väldigt ung i Sverige, inleder klubbens vice ordförande, Hasse Lundström, veckans SSL zoomar in.

Han fortsätter:

– Då snackar vi väl kring 1985. Egentligen började det några år tidigare just här, när man sprang omkring och spelade 3 mot 3 i någon liten gympasal någonstans. Då var det mest bangolfspelare som ville ha någonting att göra på vintern, så man hakade på trenden i att det i Värmland bildades väldigt många innebandyklubbar då, i mitten av 80-talet.

– De flesta i klubben blev aktiva i innebandysektionen, så man valde att satsa lite mer på det, säger han och menar att majoriteten av klubbens medlemmar då var mellan från övre tonåren och upp till 25 år.

Efter detta var det innebandy som gällde i föreningen och man tog upp jakten mot den tidens storfräsare i form av Sjöstad, Solstaden, Hammarö, Norrstrand och Bengen (som 1987 blev NB 87). Man hade ett gäng fina år där man bland annat gick upp i Riksserien (dåtidens SSL), säsongen 1990/91.
– Vi lyckades klättra ändå upp i toppen. Det kanske inte var lika häftigt som idag, men så högt man kunde nå då, säger han och fortsätter sin bakgrundsbeskrivning av Skoghalls IBK:
– Och på den resan är det väl; man bröt sig loss från bangolfen, men har hela tiden haft ett nära samarbete. Och man har det än idag. Vi har en ny generation, men det är ändå ganska många från starten som har en roll i klubben än idag. Idag representerar vi (forna bangolfspelarna) folk som är med i både herr-, dam- och styrelseverksamheter både hos oss och hos flera andra lag i serien.

Men hur gick det egentligen till när Skoghalls IBK lyckades ta sig upp hela vägen till Riksserien för omkring 30 år sedan?

– Det gick bra, de första åren som innebandyförening. Vi hade ett seniorlag och ett B-lag. Samtidigt som vi höll på att klättra i serierna, fanns en annan framgångsrik förening i bygden - Hammarö IBK - som lades ner. Det följdes av att vi i Skoghalls tog över allting de hade egentligen. Det var strax efter 2000 och gjorde att vi blev en väldigt stor ungdomsförening, jag tror till och med att vi låg topp 10 på den tiden.

Sedan dess har Skoghallsherrarna mest pendlat mellan Allsvenskan och division 1, och ligger i nuläget i toppen av division 1 och är förhoppningsvis påväg upp tillbaka i de svenska högstadivisionerna igen.
– Vi siktar på att få upp herrarna inom några år. Vi lever mycket på att få upp talangfulla juniorer i våra representationslag, då vår målsättning är att bygga lagen kring egna produkter.

Damerna, däremot, har de senaste 5-6 åren tagit sig hela vägen från division 2 upp till den Svenska Superligan där man i nuläget huserar.

– Det har varit en häftig resa för våra damer, men vi har det lite tufft just nu faktiskt, säger Hasse och syftar till tabelläget, där man under gårdagen mötte nästjumbon Warberg, förlorade med 6-2 och numer har sex poäng upp till nästjumbopositionen.

Även utanför innebandyplan står man för speciella saker, även om klubbens vice ordförande är ödmjuk inför det.
– Vi är nog inte bättre än någon annan. Vi är med på vissa saker och är en ganska drivande förening. Vi och Karlstad är klubbarna som på lite olika håll driver många olika projekt runtom i distriktet.

– Bland annat driver vi arrangemang som Hammaröcupen (som går i slutet av mars) och Skoghalls Innebandycamp och en målvaktscamp. De arrangemangen är väldigt populära.

– En lite rolig sak är ändå att vår styrelse i dagsläget består av 60% av kvinnor. Det måste väl vara unikt?, frågar han sig.

Ja, det är unikt. Och väldigt fint. Precis som Skoghalls IBK generellt känns som. En genuin klubb med fin historia som kämpat sig in i svensk innebandys finrum.

Keep it up, Skoghall!

Läs tidigare delar av SSL zoomar in:

Del 1 - Mullsjö AIS

Del 2 - Rönnby Tigers

Del 3 - Växjö Vipers

Del 4 - IKSU

Del 5 - Jönköpings IK

Del 6 - Warberg IC

Del 7 - Endre IF

Del 8 - Sirius IBK

Del 9 - IBK Dalen

Del 10 - Malmö FBC

Del 11 - Höllvikens IBF

Del 12 - Täby FC

Del 13 - Storvreta IBK

Del 14 - Pixbo Wallenstam IBK

Del 15 - FBC Kalmarsund

Del 16 - Karlstad IBF

Del 17 - FC Helsingborg

Del 18 - IBF Falun

Del 19 - Visby IBK

Del 20 - Nacka Wallenstam IBK