Fredag
22 Okt 1 match
Lördag
23 Okt 9 matcher
Söndag
24 Okt 4 matcher
Idag 1 match
Tisdag
26 Okt 1 match
Onsdag
27 Okt 1 match
Torsdag
28 Okt 1 match
Lördag
30 Okt 7 matcher
Söndag
31 Okt 7 matcher

Premiärvecka och fokus på SSL Dam!

13 september 2021 12:00
SSL DAM

Premiärvecka! För att ladda upp inför SSL Dam så kollar vi in lite noteringar inför säsongen, länkar till sommarens intervjuer och blickar mot premiäromgången!


VISSTE DU ATT...

... Thorengruppen vann SM-guld i fjol, trots att laget var nykomling? Dock så var det till stora delar samma lag som Iksu tidigare hade, samma Iksu som drog sig ur SSL i fjol, vilket gjorde att Thorengruppen istället flyttades upp, och då bytte också alla spelarna klubb. Innan dess hade Iksu vunnit tre SM-guld på fyra år. Täby sprängde Umeå-dominansen när man tog guld 2019.

... Mora tagit SM-medalj elva år i rad? Det blev SM-guld 2015, i övrigt har dalaklubben en hög med SM-silver (sex) och SM-brons (fyra) i prisskåpet. Blir det medalj för tolfte året i rad i år?

... Falun värvat in 65 SSL-mål i truppen till i år? Det är de mål som Mora-trion Moa Gustafsson, Lina Svarfvar och Lisa Svarfvar, samt Jönköpings Moa Jakobsson, matade in förra säsongen. Gustafsson var vassast av alla med sina 35 mål (hon gjorde dessutom mål i arton raka matcher förra säsongen), och är en pålitlig målskytt (gjort 20, 24 och 42 mål säsongerna innan dess). Det är således inget snack om att dalalaget uppgraderat sin offensiv ordentligt.

... Endre har tidernas måldrottning i laget? Anna Jakobsson har sopat in 512 mål totalt i grundserie och slutspel och är den enda damspelaren som nått milstolpen 500 mål. Tvåa i totala statistiken är Hermine Dahlerus som stannade på 448 mål, och den aktiva spelare som är närmast bakom Jakobsson är Thorengrupppens Emelie Wibron som står noterad för 323 baljor. Jakobsson har således chansen att dryga ut ledningen ytterligare den här säsongen.

... Thorengruppen har de tre senaste årens poängdrottning i laget? Finske stjärnan Veera Kauppi har lyckats med konststycket att vinna totala poängligan under sina samtliga tre år i ligan efter att ha gjort 91, 76 och 72 poäng. Thorengruppen lär vara ett topplag även i år och Veera Kauppi lär knappast slå av på takten, så hon kan mycket väl ta en fjärde raka titel i år.

... Lund och Jönköping kom näst sist och sist i SSL i fjol, men inte flyttades ner eftersom allsvenskorna pausades tidigt på grund av pandemin? Båda lagen får således en ny chans att hålla sig kvar i år.

... det är många "återvändare" i SSL i år? Linnea Wallgren har återvänt till Karlstad, Amanda Delgado Johansson är tillbaka i Sirius och Malin Andréason gör comeback i Mora, inte minst.

.... det vimlar av nya utländska spelare i SSL i år? Ett femtontal spelare har kommit till Sverige, utöver det gäng som redan fanns här. Bland dem finns återvändare som Tanja Stella (Sirius) och Michelle Wiki (Sirius), men också spännande nya spelare som Ulla Valtola (Mora), Ester Jeyabalasingam (Malmö), Flurina Marti (Pixbo) och Michaela Sponiarova (Täby), för att nämna några.

PREMIÄROMGÅNGEN

INTERVJUER

Under sommaren har vi publicerat ett gäng intervjuer med nyförvärv i SSL. Här hittar ni dem:

Malin Andréason: "Folk får tro och tycka vad de vill..."

Amanda Boric Svärd: "Vi har gått våra egna vägar"

Agnes Wiklund: "Tänkte att ingen ville ha mig..."

Amanda Delgado Johansson: "Det ska vara höga krav"

Mathilda Ekenlinde: "En helhet som föll på plats"

Emelie Rosenqvist: "Vill bidra med jävlar anamma"

Linnéa Wallgren: "Trodde knappt det var sant"

Moa Gustafsson: "Skönt att kunna bevisa det"

Wilma Johansson: "Jätteroligt att han säger så om mig"

ARTIKLAR

Mer material med fokus på SSL Dam:

Sju heta matcher i inledningen som du inte får missa!

Damspelarna som kan klättra i statistiken