Söndag
18 Feb 5 matcher
Måndag
19 Feb 1 match
Onsdag
21 Feb 1 match
Lördag
24 Feb 7 matcher
Idag 5 matcher
Tisdag
27 Feb 1 match
Lördag
02 Mar 10 matcher
Söndag
03 Mar 4 matcher

Ekenlinde: "En helhet som föll på plats"

16 juli 2021 11:30
INTERVJU

Thorengruppens spännande nyförvärv Mathilda Ekenlinde berättar om klubbvalet, succén i Nacka, "den nya Emelie Wibron", positionen, powerplay och konkurrensen.


Stortalangen Mathilda Ekenlinde tog SSL med storm den gångna vintern.

19-åringen sopade in tio mål och noterade tretton poäng på 25 matcher från sin backposition i Nacka.

I en intervju med SportExpressen så kallade lagkamraten Vilde Rundfloen henne för "den nya Emelie Wibron".

Nu är Ekenlinde klar för Thorengruppen och blir således lagkamrat med just Emelie Wibron, en av Sveriges bästa innebandyspelare det senaste decenniet.

– Haha, ja, det var kul att höra att Vilde gjorde den jämförelsen mellan mig och Wibron. Det ska bli jättekul att spela med henne, hon är en av de bästa i världen, säger Mathilda Ekenlinde.

Finns det några likheter mellan er?
– Nja, jag vet inte. Har inte tänkt på det egentligen.

Nog finns likheterna där. Emelie Wibron spelar numera mestadels forward men är i grunden back och hade då offensiven som sitt adelsmärke. Precis som Ekenlinde.

Hon har gjort en omvänd Wibron-resa och började som forward innan hon omskolade sig till back.

– Jag var forward förut. Nu har jag väl varit back i tre, fyra år. Offensiven finns naturligt i mig, säger hon.

– Anledningen till att det blev ett positionsbyte handlade om att jag spelade i ett mindre bra lag tidigare och aldrig fick några bollar att jobba med. Då ville jag byta och hamnade som back istället och fick därmed mycket mer boll.

Mathilda Ekenlinde gjorde debut i SSL redan för två år sedan när hon kom in i Nacka på dubbellicens. Då blev det totalt åtta matcher. Därefter var hon alltså SSL-spelare på heltid den gångna vintern.

– Jag har haft en bra tid i Nacka. Jag har gjort min första tid i SSL i klubben och lärde mig mycket om tempot och spelet. Nu vet jag vad som krävs.

Ni var ruggigt bra i powerplay ett tag den gångna säsongen där du hade en nyckelroll på vänsterkanten... vad var det som gjorde att det klickade?
– Vi fick verkligen till det. Jag har ingen riktigt bra förklaring mer än att vi hittade bra kemi och bra spel. Efter att tag gick det inte lika bra, de andra lagen förstod hur vi spelade och då flöt det inte på samma sätt.

Vad säger du om din egen säsong?
– Helt okej. Jag är nöjd men det går alltid att göra mer. Det hoppas jag få visa kommande säsong.

Du är målfarlig?
– Jag försöker att vara ett ständigt hot i offensiven, trots att jag är back. Jag tränar mycket på mitt skott också. Jag har stått mycket hemma och skjutit och brukar nöta både innan och efter träningar.

Du gjorde tio mål ifjol... men sju av dem kom under de åtta första matcherna, sedan var det lite trögare?
– Jag vet och har tänkt på det, men har ingen bra förklaring. Ambitionen är alltid att leverera i offensiven.

Nu ska det alltså bli spel med regerande svenska mästarinnorna Thorengruppen.

Den största anledningen till klubbvalet handlade om att komma till ett topplag där hon får träna och tävla med några av de bästa i världen dag ut och dag in. En stor bonus är att lillasyster Emma Ekelnlinde går på Riksinnebandygymnasiet i Umeå och syskonen hamnar därmed i samma stad.

– Det var en helhet som föll på plats. Syrran finns där, staden är fin och laget är riktigt bra, säger hon.

Varför vill du till ett topplag?
– Det var dags för nästa steg i min karriär. Jag ser Thorengruppen som bästa stället för mig att utvecklas som spelare. Där finns grymma ledare och bra förutsättningar. Jag kände... varför inte ta den chansen när den fanns? Jag vill utveckla mitt spel och min offensiv, och jag tror verkligen jag kan göra det i Thorengruppen.

Det är tuff konkurrens i laget?
– Jag vet om det. Jag älskar att tävla och jag ska in och ge allt för att ta en plats. Att jag tävlar med spelare som håller världsnivå triggar bara. Jag vill upp på den nivån själv och dit kommer jag genom att utmana dem varje dag.

Till sist... blir det så att vi får se båda systrarna Ekenlinde i Thorengruppen i framtiden?

– Kanske, skrattar Mathilda.

– Folk brukar säga att vi är ganska lika som spelare. Emma är leftare och back, så det finns lite likheter. Sedan tycker jag väl att hon kan gå mer offensivt, hon är lite mycket för att täcka upp hemåt i första hand.

Ni låter ju som ett idealiskt backpar annars, med en offensiv och en defensiv pjäs?
– Haha, kanske det.