Rosenqvist: "Vill bidra med jävlar anamma"

2 juli 2021 11:30

Emelie Rosenqvist berättar om valet av Lund, comebacken i SSL, utvecklingen i Kalmarsund, vinnarskallen, raka rör, förväntningarna och jävlar anamma.


"Emelie är en drömvärvning", sa sportchefen Daniel Heander i samband med att Lund presenterade Emelie Rosenqvist som nyförvärv.

24-åringen har plockats in från allsvenska Kalmarsund där hon vräkt in poäng under flera säsonger och där hon i vintras gjorde ett kort SSL-gästspel hos just Lund som resulterade i fyra poäng på tre matcher.

– Jättesmickrande att bli kallad drömvärvning och kul att folk tycker så bra om mig. Nu vill jag leva upp till det, säger Emelie Rosenqvist.

Flytten till Skåne är logisk eftersom hon är därifrån.

– Jag vill komma hem och närmare min familj. Att det sedan går att kombinera med SSL-spel är perfekt.

Hon har tidigare gjort fyra säsonger i Malmö. Hon var med och tog upp klubben i SSL och gjorde även två SSL-år där innan det blev Kalmarsund där hon huserat de fyra senaste åren. Att flytta tillbaka till Malmö var dock aldrig aktuellt.

– Nej, det var det inte. Jag spelade med ett gäng skolkompisar i klubben då men nu är det väl bara Ellen (Rasmussen) kvar. Jag ville inte tillbaka dit för jag tycker aldrig att jag riktigt fick chansen att vara den spelare jag kan vara. Jag var utlånad en sväng till Lund den gångna säsongen och det kändes mer naturligt att gå dit.

Du vet vad du kommer till?
– Precis. Jag har haft Johan (Gustafson) som tränare tidigare och det var också därför det blev en utlåning till Lund. Han visste vad han fick in för spelare och vad jag går för, så det blev ingen startsträcka. Jag kunde vara mig själv fullt ut och då kunde jag också bidra med det som jag är bäst på. Tränaren är viktig för mig. Jag gillar att ha en öppen dialog och då måste det klicka med tränaren, och det gör det med Johan. Jag är inte så tjejig av mig utan gillar raka rör. Jag kan uppfattas som hård ibland, att allt är svart eller vitt, eftersom jag säker rakt ut vad jag tycker om saker och ting och om något är fel.

Har det där ställt till problem för dig?
– Kanske när jag var yngre och var i stridens hetta, men det handlar egentligen mest om min vilja att vinna. Jag har lärt mig att välja mina ord bättre genom åren.

Emelie Rosenqvist menar att hon utvecklats enormt som både spelare och människa i Kalmarsund.

– Från att inte riktigt ha fått chansen i Malmö så fick jag direkt en stor roll i Kalmarsund. Folk trodde på mig och jag fick chansen att bevisa hur jag kan vara som spelare. Jag har vuxit mer och mer med rollen. Jag gillar att ta plats och har utvecklat ett stort självförtroende. Det har gett mig mycket, säger hon.

– Framförallt har jag vågat ta för mig. Innan har jag kanske varit mer "safe", men i Kalmarsund så var det jag som vågade driva på.

Poängmässigt har det också gått bra. Det blev tio poäng på fem matcher under den förkortade säsongen i vintras, men innan dess har hon gjort 23, 33 och 35 poäng under tre säsonger.

– Jag har vuxit med min roll, fått det där självförtroendet jag pratade om och det har gjort att jag vågar ta ännu fler avslut i offensiven. Jag försöker alltid utmana och ta raka vägen mot mål, då blir det också en del poäng.

Hur skulle du beskriva dig som spelare?
– En vinnarskalle framförallt. Jag ger mig aldrig. Jag är en offensiv spelare med stor uthållighet, men jag är också ödmjuk i defensiven. Jag ger mig inte åt något håll och av den anledningen är det ganska jobbigt att möta mig.

Emelie Rosenqvist medger att hon är taggad inför SSL-återkomsten.

– Det är klart. Det har funnits kommentarer genom åren som ifrågasatt varför jag spelar kvar i allsvenskan, men jag har utvecklats mycket där och det har varit kul att vara med på Kalmarsunds resa. Samtidigt är det skönt att komma in i finrummet nu, säger hon.

– Jag skulle ljuga om jag inte har höga förväntningar, men samtidigt har jag en ödmjuk inställning eftersom jag kommer till ett nytt lag. Det viktigaste för mig är att jag gör det som är bäst för laget.

Emelie Rosenqvist kommer bidra med mycket i Lund.

Hon är en poängspelare, hon är en ledare, hon är en pådrivare.

– Jag hoppas bidra med en del jävlar anamma, säger hon.

– Lund är relativt nya i SSL och kanske är lite unga och för snälla. Det behövs lite mer attityd. Det är lätt att hamna i skymundan som lag. Vi måste våga ta plats. Där hoppas jag kunna bidra med en del.