Torsdag
07 Okt 2 matcher
Lördag
09 Okt 9 matcher
Söndag
10 Okt 5 matcher
Fredag
22 Okt 1 match
Lördag
23 Okt 9 matcher
Söndag
24 Okt 4 matcher

Gustafsson: "Skönt att kunna bevisa det"

4 juni 2021 11:00
INTERVJU

Skarpskytten Moa Gustafsson berättar om valet av Falun, tiden i Mora, målskyttet, priset som Årets Forward, galna målsviten och förväntningarna.


Nio mil.

Den sträckan räcker för att skapa hajp i SSL.

Det är nämligen avståndet mellan Mora och Falun, den väg som spjutspetsforwarden Moa Gustafsson nu väljer att flytta vilket stämplas som en av de hetaste övergångarna i hela SSL.

– Jag är från Dalarna och har alltid haft bra koll på Mora och Falun, och nu känns Faluns satsning rolig. De har otroligt höga mål och det känns motiverande att vara med på den resan, säger Moa Gustafsson.

Är flytten känslig?
– Vissa kanske tänker så, men jag kommer inte från varken Mora eller Falun och har inget där förutom innebandyn. Jag har varit i Mora i sex år och vet vad jag gjort för klubben och kan lämna med huvudet högt. Det finns inga hard feelings från någon, inte från klubben, tränare eller spelare.

Falun-värvningen av Moa Gustafsson har alltså omtalats som en av vårens hetaste nyheter.

Det är inte konstigt.

Med 35 mål och 48 poäng så kom Moa Gustafsson tvåa i skytteligan och sexa i poängligan i SSL den gångna säsongen. Efter säsongen fick hon pris som Årets Forward i ligan. Hon är dessutom gjuten i landslaget.

– Att jag fick pris som Årets Forward var riktigt sjukt och riktigt skönt. Det är jättestort att få ett individuellt pris i en lagsport. Det visar att man gjort något bra och ger extra tändvätska inför kommande säsong.

Inför den gångna vintern var det dock en del som tvivlade på 22-åringen.

Året innan hade hon fått spela med Anna Wijk och Johanna Hultgren i en superkedja i Mora och matat in 42 mål och 56 poäng. Till den här säsongen var både Wijk och Hultgren borta - men Gustafsson levererade alltså ändå.

– Det var många som trodde att jag inte skulle leverera den här säsongen så skönt att bevisa att jag kunde göra det ändå. Det är klart att jag liksom alla andra är beroende av vilka jag spelar med, men jag visade att jag kunde spela med andra spelare också. Jag var aldrig orolig själv, säger hon.

– Jag har fått ta mer ansvar den här säsongen, både på och utanför planen. Jag har fått ha mer boll i uppspelsfasen och vara med och bygga spelet lite mer. Det har varit utvecklande.

Under säsongen hade Gustafsson en målsvit på arton (!) raka matcher.

– Jag hade inte koll på det och det var väl när jag blev upplyst om sviten som den bröts, skrattar Moa.

Tänker du på mål och statistik?
– Nej, det gör jag inte. Jag tänker på att laget ska vinna och för att laget ska göra det behöver någon göra mål, och det gör jag gärna. Jag är forward och ska vara med i protokollet. Det kravet har jag på mig, men det är inget som jag grubblar över.

Hur ser du på dig själv som spelare, är du en utpräglad målskytt?
– Jag har egentligen alltid varit en framspelare och det är väl mer de senaste åren jag blivit mer av en målskytt.

Nu blir det alltså en omstart i Falun.

Men uppdraget är detsamma: att leverera poäng.

– Först och främst handlar det om att komma in i ett nytt lag och lära känna alla och hitta nya rutiner. Sedan vill jag inte sakta ner på min egen fart, jag vill bli bättre som innebandyspelare.

Vad lockar i Falun?
– Det är fina förutsättningar för träning, det finns en tradition av att ha varit framgångsrika på damsidan och man vill få upp damerna på samma nivå som herrarna är nu. Det är saker som sporrar. Den här föreningen vet vad som krävs för att ha ett elitlag i toppen eftersom herrarna varit där i flera år, och det känns tryggt.

Falun har varit en faktor på damsidan tidigare. De senaste åren har Mora rusat förbi.

Ser vi ett maktskifte i Dalarna igen?

– Det vill jag inte spekulera i. Jag hoppas alltid att det ska gå bra för Mora, jag unnar dem framgång, säger Moa Gustafsson.