Lördag
23 Okt 9 matcher
Söndag
24 Okt 4 matcher
Måndag
25 Okt 1 match
Idag 1 match
Onsdag
27 Okt 1 match
Torsdag
28 Okt 1 match
Lördag
30 Okt 7 matcher
Söndag
31 Okt 7 matcher

Andréason: "Folk får tro och tycka vad de vill..."

10 september 2021 12:00
INTERVJU

Malin Andréason har avbrutit sin pensionering och berättar om comebacken i Mora, året utan innebandy, formen, rollen, nummer 16, förväntningarna och dalalagets chanser.


Stormakten och slutspelsgiganten Mora har tappat massor av vassa spelare till den här säsongen.

Det hade stor del i varför Malin Andréason valde att avbryta sin pensionering och ta ut klubban från garderoben igen.

– Jag har ett stort hjärta för klubben och kan jag bidra så vill jag gärna göra det, säger Malin Andréason.

– Det är många faktorer som spelar in varför jag väljer att komma tillbaka men Mora presenterade en plan som jag inte riktigt kunde motstå. Jag fick ett tråkigt avslut på min karriär med pandemin som slog till och tog bort slutspelet, och sedan älskar jag innebandy, och det är också saker som spelar in. Klubben gav mig de förutsättningarna som krävdes för att spela igen, och då kändes det både spännande och bra att hoppa på den här satsningen.

Hon har hållit uppe från innebandyn i en säsong och anledningen var att det privata pusslet inte gick ihop.

– Jag fick inte ihop det helt enkelt. Jag var tvungen att få ordning på livet med min son och det tog mycket tid. Jag kände mig också lite klar med att åka ner till Malmö en helg, det tog otroligt med tid, säger hon.

– Det här året har varit väldigt skönt. Det har blivit mycket tid med min son och jag har fått lugn och ro och kunnat fokusera på mig själv. Nu mår jag väldigt bra och då är jag också redo att spela igen.

Du vet att du stärker den där myten om att innebandyspelare inte kan sluta utan att göra comeback...?
– Haha, ja, lite så är det ju.

Malin Andréasons cv är imponerande.

Hon har vunnit två SM-guld och två VM-guld, gjort över 50 poäng tre gånger i SSL och dunkat in hela 46 mål under en säsong. För två år sedan svarade hon för femton poäng på 22 matcher.

29-åringen har varit en absolut spetsspelare i SSL.

Frågan är om hon är det fortfarande?

– Det återstår att se. Jag vet inte själv var jag står. Jag har haft en bra plan över sommaren och tränat bra, säger hon.

– För mig handlar det om att komma in med min rutin och erfarenhet, att visa vägen på träning och match, vad som krävs för att vara med och tävla i eliten. Vi har ett ungt lag med många spelare som inte varit i SSL innan. När jag var i den åldern så var jag ganska nervös och tänkte alldeles för mycket. Istället gäller det att bidra och alltid ge 100 %. Det ska jag försöka visa dem men utan att sätta för höga krav. De unga spelarna måste få växa in i det här.

Hur ser din satsning ut?
– Jag har en enorm vinnarskalle och vet vad som krävs för att prestera på topp. Det kräver jag alltid av mig själv oavsett hur förutsättningarna ser ut. Jag har fått perspektiv på livet som förälder och kan inte styra över mig själv på samma sätt eftersom jag har andra att ta hand om, men när jag väl är på innebandyträningen så är det fullt fokus på att prestera. Jag hoppas jag kan bidra med något bra. Jag är en målskytt och vi behöver göra mål för att vinna matcher, så jag hoppas kunna stänka in några bollar.

Det känns som många förväntar sig att du ska vara lika bra som du var innan du lade av, känner du av det trycket?
– Folk ser ju mig för den innebandyspelaren jag varit innan. Når jag inte upp dit får jag nog kritik, kanske befogat, men någonstans vet jag själv att jag inte spelat på ett år och att vi inte har samma lag som när jag levererade alla de där målen och poängen som jag gjorde för några år sedan. Då spelade vi för SM-guld, nu gör vi en omstart och bygger något nytt. Det är svårt att peka på vad folk förväntar sig av mig, men jag hoppas så klart göra lite poäng. 50 poäng kan dock bli lite tufft.

Du ska lira i tröja nummer 16 istället för tröja 79, är det för att vi inte ska tro att du är den "gamla" Andréason?
– Haha, nej, så har jag inte tänkt alls. Min son är född 2016 och han är nummer ett i mitt liv just nu, och därför kändes det fint att välja nummer 16 för hans skull. Jag är ju förknippad med 79, men jag blir äldre och har fått andra perspektiv, det där är bara en siffra.

Mora har tagit SM-medalj elva år i rad, spelat SM-final sex gånger de sju senaste åren (pandemiåret borträknat) och vann SM-guld 2015.

Stjärnorna har fallit bort senaste åren, inte minst Anna Wijk, och alla spelartapp till i år gör att förväntningarna på Mora inte är speciellt höga.

De värsta kritikerna tror till och med att Mora riskerar att åka ur SSL.

– Jag har hört det, säger Andréason.

– Vi får försöka motbevisa det där. Vi har ett ungt lag men vi tror stenhårt på det här gänget. Jag tycker framtiden ser ljus ut, men det är många unga spelare som måste ta kliv framåt. Ett av mina uppdrag är att vägleda dem på och utanför planen.

Du har ju spelat länge i Mora, men nu känner du väl knappt igen en enda spelare?
– Jag känner mig nästan lite gammal. Nä, men visst är det annorlunda, men jag har vetat om förutsättningen att vi har ett ungt lag med många nya spelare, och jag ser det hela som en spännande utmaning. Jag älskar att spela innebandy igen. Sedan får vi se var det bär, folk får tro och tycka vad de vill, vi ska spela om det först.

Kan ni åka ur?
– Andra får tro det, jag tror inte att vi åker ur.