Torsdag
07 Okt 2 matcher
Lördag
09 Okt 9 matcher
Söndag
10 Okt 5 matcher
Fredag
22 Okt 1 match
Lördag
23 Okt 9 matcher
Söndag
24 Okt 4 matcher

Boric Svärd: "Vi har gått våra egna vägar"

27 augusti 2021 11:00
INTERVJU

Amanda Boric Svärd berättar om valet av Nacka, hemlängtan, tiden i Mora, tvillingsyrran Sandra, positionsbytet och förväntningarna inför säsongen.


Amanda Boric Svärd skiftar miljö till i år.

Hon byter Mora mot Nacka.

– Jag har haft mycket hemlängtan. Jag är från Södertälje-trakten och vill spela i någon klubb som är relativt nära. Nu blir det en timme hem jämfört med fyra till sju timmar som det varit de senaste åren. Det känns bra. Nacka är en bra klubb som spelar på ett sätt som jag gillar. Där finns alltid mycket energi, säger Amanda Boric Svärd.

Hon är en lirare i en lång rad av spelare som lämnar just Mora.

– Jo, det känns ju lite och jag hade egentligen ingen tanke på att jag skulle lämna först egentligen, men sedan blev det så att hemlängtan tog över. Jag har haft en bra tid i klubben och hade inget emot varken lag, stad eller jobb, utan det handlade bara om att jag ville komma närmare hem.

Amanda Boric Svärd är tvillingsyster med Sandra Boric Svärd i Thorengruppen.

Fördomen gällande tvillingar är att de brukar följas åt. Men det har inte Amanda och Sandra gjort.

Medan Sandra tidigt riktade in sig på innebandyn och har gått på RIG, spelat U18-VM, varit med i landslaget och vunnit SM-guld så höll Amanda på längre med fotbollen innan hon valde innebandyn.

– Vi har gått våra egna vägar, säger Amanda.

– Jag är glad över Sandras framgångar. Hon har alltid haft höga mål och velat komma så långt som möjligt och hon har verkligen lyckats. Sandra ville till RIG så fort hon fick höra om det. Det var inget snack. Jag var också med på uttagningarna, mest för att följa med henne och kanske testa på lite, men jag var inte redo att flytta hemifrån då. Jag ville också fortsätta med fotbollen. Sandra släppte fotbollen snabbt, hon var nog mest med där för att pappa var tränare, hon var inte lika förtjust som jag var. Hon har satsat fullt ut på innebandyn.

Är ni ganska olika?
– Ja, det är vi. Det säger alla som känner oss. Vi ser bara likadana ut.

Annars är ju fördomen att tvillingar är lika även till sättet?
– Ja, det är nog det första man tänker på.

Är ni lika som spelare?
– Både och. Vi är båda explosiva och har bra acceleration, sedan har hon fin spelförståelse medan jag kaske är en spelare som mer springer och stressar.

Amanda Boric Svärd kan inte skryta med samma meritlista som syrran men har ändå byggt upp en gedigen SSL-karriär med spel i Telge, Örnsköldsvik och Mora.

– Jag har alltid haft höga mål också, men kanske haft en knepigare väg än Sandra. Jag höll på med två sporter lite längre, har brottats med en korsbandsskada... jag har haft en annan uppförsbacke.

Nu blir det alltså en omstart i Nacka för 22-åringen. På flera sätt och vis. I Mora har hon matchats som back men nu återgår hon till sin naturliga position som forward.

– Jag har alltid varit forward innan men skolades om till back i Mora. Jag är en spelare som kan användas lite överallt och de hade lite backbrist i Mora, och då blev det så. Det fungerade bra och jag fick stort förtroende, säger hon.

– Samtidigt är jag en spelare med mycket spring i benen så det ska bli skönt att få mer utlopp för det som forward. Jag har väl gjort ett mål på två år i Mora eller något, så jag vill ju få igång målskyttet också. Jag vill inte ha fler säsonger utan mål.

Sandra är ju en utpräglad back, så det blir tuffa dueller mellan er i år?
– Precis, vi får se hur det blir.

Amanda Boric Svärd har höga förväntningar på säsongen som kommer. Både för sin egen del och Nackas del. Laget har varit uppe i SSL ett par år nu men har ännu inte lyckats nå slutspel.

– Det här laget är på hugget och jag tror absolut att vi är redo för att ta oss in i slutspelet.