Lördag
23 Okt 9 matcher
Söndag
24 Okt 4 matcher
Måndag
25 Okt 1 match
Idag 1 match
Onsdag
27 Okt 1 match
Torsdag
28 Okt 1 match
Lördag
30 Okt 7 matcher
Söndag
31 Okt 7 matcher

Delgado Johansson: "Det ska vara höga krav"

30 juli 2021 09:00
INTERVJU

Storstjärnan Amanda Delgado Johansson berättar om flytten hem till Uppsala och Sirius, drömjobbet, uppbrottet 2015, Umeå-tiden och förväntningarna.


Hon lämnade Uppsala som som en stortalang på väg att blomma ut till något riktigt stort.

Hon kommer tillbaka till Uppsala som en fullfjärdrad superstjärna och en av världens bästa innebandyspelare.

Tiden i Umeå, där hon spelat med Iksu och sedermera Team Thorengruppen, har sannerligen gjort gott för Amanda Delgado Johansson.

Under sommaren meddelade forwarden och landslagsstjärnan, som sopade in 43 poäng på 24 matcher och kom nia i poängligan den gångna vintern, att hon flyttar hem igen och i höst blir det spel i Sirius.

En av vårens största övergångar i SSL.

– Det är blandade känslor. Jag har bott i Umeå i närmare sex år, så det känns både tråkigt och jobbigt att lämna, men nu när beslutet är taget så känns det bra. Både spännande och kul, säger Amanda Delgado Johansson.

– Jag har pluggat klart och blev erbjuden jobb i Uppsala, så alla pusselbitar föll på plats. Det i kombination med att Sirius gjort en fin resa och kommer från en bra säsong gjorde att valet var givet till slut.

Amanda Delgado Johansson, som har fyra SM-guld och två VM-guld på sitt cv, kommer jobba med innebandy till 100 % i höst.

Vid sidan om att vara elitspelare i Sirius så kommer hon att jobba med kommunikation på Upplands Innebandyförbund.

– Det är ett drömjobb. Därför kände jag att jag var tvungen att ta chansen. Att kunna kombinera min utbildning med mitt största intresse är för bra för att inte testa. Att spela innebandy är fortfarande prio ett för mig, men nu får jag jobba med innebandy också och kommer ha ett jobb som går bra att kombinera med spelandet, så det är helt perfekt.

Det var i FBC Uppsala (som sedermera blev Sirius) som Amanada Delgado Johansson började sätta avtryck i SSL. Hösten 2015 gjorde hon det så bra att hon blev uttagen till VM - och där blev hon stor guldhjälte när hon satte den avgörande straffen i finalen mot Finland.

Bara dagar efter guldfirandet släpptes bomben att hon lämnar FBC Uppsala mitt under säsongen för spel i Iksu.

En övergång som väckte stor uppmärksamhet då.

Att stjärnspelare byter klubb mitt under säsongen tillhör ovanligheterna.

– Det var ett speciellt läge då. Jag hade hälsat på Iksu innan den säsongen men kände ett ansvar att vara kvar och hjälpa FBC Uppsala. Det gick väldigt bra för laget den säsongen och efter VM så kände jag att mitt beslut kunde omvärderas. FBC Uppsala stod inte och föll med mig och de gjorde en bra säsong utan mig också. Jag har alltid haft ambitioner om att spela i ett lag som kan vinna SM-guld och kände mig redo att ta det steget där och då.

Tiden i Umeå blev bra?
– Ja, verkligen. Helt fantastisk. Jag trodde aldrig att det skulle gå så bra och att jag skulle trivas så bra. Det kändes stundtals som hemma. Jag har hela min ungdomstid drömt om att få vinna SM-guld och det fick jag göra med Iksu och Thorengruppen. Jag kom som ung spelare till Umeå och har skaffat mig massor av erfarenheter genom att träna och tävla mot några av de bästa i världen. Jag har fått tillhöra en professionell och elitmässigt miljö och den har gjort mig till spelaren jag är idag.

Ja, du lämnar Umeå med en färsk guldmedalj från i våras också, det kan inte bli så mycket bättre?
– Nej, precis. Hade jag fått välja hade jag gärna avslutat med att ta guldet i Globen, men man kan inte få allt, haha.

Sirius överraskade positivt den gångna säsongen och har gjort en stark "silly season" vilket ökat förväntnigarna inför kommande säsong.

Amanda Delgado Johansson blev pricken över i, den där storstjärnan som klubben saknat.

– Jag ser positivt på klubben och min roll. Jag växer av ansvar och press. I Thorengruppen så vimlade det av stjärnor, men nu får jag en större roll och jag ser fram emot att se om jag kan pressa upp min nivå och jämnhet lite till. Det har varit lite ojämnt ibland, men nu vill jag pressa upp min lägstanivå något snäpp till. Det blir en spännande utmaning.

Vad ska vi ha för förväntningar på dig?
– Vi får se, men det är klart att förväntningarna och kraven ska vara höga, både på laget och på mig. Det har börjat snackas om att Sirius är en utmanare till guldet och det är häftigt och värmer mig som är från Uppsala. Jag ser Thorengruppen och Pixbo som de stora förhandsfavoriterna, det är de som vi ska slå. VI ska vara ödmjuka men samtidigt göra allt för att störa dem. Jag själv vill hålla en hög och jämn nivå.

Du är en av världens bästa spelare... går det att ta in?
– Det är stora ord och är fint att höra. Jag ska inte snacka bort det, jag har ändå varit i världstoppen ett tag och är en spelare som levererat över tid, och det är häftigt att nämnas i samband med de orden. Men om det går att ta in... nej, det vet jag inte.