Fredag
12 Apr 2 matcher
Lördag
13 Apr 2 matcher
Söndag
14 Apr 1 match
Måndag
15 Apr 1 match
Tisdag
16 Apr 2 matcher
Onsdag
17 Apr 2 matcher
Torsdag
18 Apr 1 match
Fredag
19 Apr 2 matcher
Lördag
20 Apr 1 match
Måndag
22 Apr 1 match
Lördag
27 Apr 2 matcher

SSL bedriver en yrkesmässig idrott

13 november 2020 17:30
Covid-19

I en situation där samhällets olika delar sätts på ordentligt prov är det naturligt att det dyker upp frågor kring idrottens förutsättningar att fortsätta. I den här artikeln redovisas ställningstaganden från olika förbund, vilket i sin tur påverkar Svenska Superligan.


I den ovana situation som Sverige och världen just nu befinner sig i under pandemin dyker det upp många nya saker att hantera. En av dem är gränsdragningarna kring vad som är yrkesmässig idrott.

Folkhälsomyndigheten utfärdar råd inom det aktuella området. Dessa råd omfattar däremot inte yrkesverksamhet, eftersom yrkesförbud anses vara "för hårt" i det läge som vi befinner oss i. Därför är det viktigt att definiera vad som är yrkesmässig idrott.

– Att vara yrkesmässig inom idrottens värld handlar inte om att tjäna en viss summa pengar i form av kronor och ören. Det är andra typer av krav som gäller för att uppfylla kriteriet om att vara en yrkesmässig idrott, förklarar Föreningen Svenska Superligans ordförande Krister Kalte.

De krav som gäller är att idrottsutövningen är den huvudsakliga sysselsättningen, samt att utövaren befinner sig på nationell eller internationell elitnivå för seniorer inom den aktuella idrottsgrenen.

Förbundens bedömningar

Riksidrottsförbundet (RF) har i början av november förtydligat ett antal delar kring yrkesmässighet.

» Om en majoritet av utövarna i ett lag bedriver yrkesmässig idrott omfattas hela laget.

» Om majoriteten av lagen i en serie bedriver yrkesmässig idrott omfattas hela serien.

» Enskilda utövare eller lag behöver inte utestängas på den grunden att de, som är i minoritet, inte bedriver yrkesmässig idrott.

Svenska Innebandyförbundet (SIBF) och Föreningen Svenska Superligan (FSSL) har utifrån situationen gjort ett antal överväganden och landat i följande när det gäller Svenska Superligan som liga, avseende både dam och herr.

» SIBF har gjort bedömningen att utövarna uppfyller kriterierna utifrån det antal timmar som läggs ner på idrottandet och där utövare tvingas anpassa sin vardag med studier och arbete i hög grad för att det ska vara möjligt med en elitkarriär.

» SIBF har gjort bedömningen att en majoritet av spelare och lag på elitnivå uppfyller kriterierna.

» En majoritet av lagen har spelare och ledare som uppbär någon form av ersättning från låga belopp upp tom heltidsanställning.

– Utifrån dessa bedömningar och klargöranden känner vi oss trygga med att Svenska Superligan omfattas av bestämmelserna för en yrkesmässig idrott, säger Krister Kalte.

– Vi som liga och klubbar agerar utifrån de uppsatta protokoll och säkerhetsregler som finns framtagna. Dessutom gör vi det i kombination med den nya utökade testningen av spelare och ledare.