Lördag
13 Apr 2 matcher
Söndag
14 Apr 1 match
Måndag
15 Apr 1 match
Tisdag
16 Apr 2 matcher
Onsdag
17 Apr 2 matcher
Torsdag
18 Apr 1 match
Fredag
19 Apr 2 matcher
Lördag
20 Apr 1 match
Måndag
22 Apr 1 match
Lördag
27 Apr 2 matcher

Sofia Joelsson levererade i en SM-final - igen!

24 april 2021 18:30
SM-FINAL

Sofia Joelsson har vuxit fram som de stora matchernas stjärna. Tre SM-finaler, tre SM-guld, totalt nio poäng. "Jag älskar att leverera när det gäller", säger Joelsson.


Sofia Joelsson är bäst när det gäller.

Kolla hennes facit: tre SM-finaler, tre SM-guld, totalt nio poäng.

– Jag gillar att spela matcher där saker står på sin spets, där jag får chansen att vara tungan på vågen och leverera när det gäller. Jag bara älskar det där, säger Thorengruppen-stjärnan.

– Jag tror bland annat att det handlar om att jag hatar att förlora. Då blir jag ännu mer taggad. Jag har aldrig tänkt tanken att jag kan förlora en final. Jag vet att vi kommer att vinna och gör allt för att vi ska vinna.

Blir du inte nervös av de stora matcherna?
– Finalerna jag spelat med Iksu innan och Thorengruppen nu har jag känt att vi har så sjukt bra lag och verkligen trott stenhårt på oss att jag inte blir nervös på det sättet. Det finns en viss anspänning, men ingen nervositet.

Hur var det att vinna guld nu igen?
– Helt otroligt. Det är så underbart att det är svårt att beskriva.

Fyra assist i finalen

Sofia Joelsson har alltså gjort totalt nio poäng på tre SM-finaler. I årets final, som Thorengruppen vann med 5-4 mot Pixbo, så noterade hon fyra assist och blev utsedd till matchens lirare.

Faktum är dock att hon blev mållös i en match för första gången efter sin comeback efter skada i februari (gjorde mål i elva raka matcher).

– Det stämmer, men det har jag inte tänkt på. Jag hade några bra lägen men Pixbo var bra på att täcka bort dem. Jag fick hjälpa till på andra sätt och fick visa att jag kan passa också, säger hon.

Joelsson har bildat kedja med supersystrarna Oona Kauppi och Veera Kauppi sedan hon kom tillbaka. En trio som varit sylvass och som också avgjorde SM-finalen till slut.

– De har väl pratat om att jag är en trilling, haha. Alla vi tre älskar innebandy och tänker innebandy hela tiden. Vi har ett driv: vi tränar extra, diskuterar situationer och snackar mycket. Vi gör allt vi kan för att bli bättre.

Tuff väg tillbaka

Sofia Joelsson kommer från ett jobbigt år. I februari 2020 drog hon av korsbandet och det krävdes ett års rehabilitering innan hon kunde göra comeback. Återkomsten har varit en ren och skär succé.

24-åringen gjorde tio poäng på fyra matcher i grundserien och har följt upp det ned 22 poäng på åtta matcher i slutspelet.

– Det har varit ett blandat år. Det var inte kul när jag skadade mig men det har inte bara varit negativt. Jag har kunnat träna på men framförallt reflektera kring mig själv och vad jag vill med min innebandy. Jag har kunnat arbeta upp min kondition och tänka kring min egen personlighet. Tiden vid sidan om har gett mig mycket.

Är du en bättre spelare efter frånvaron?
– Det skulle jag nog säga. Jag har lagt mycket tid på mig själv. Jag tänkte ta mig sjutton inte rehabba i ett år och inte vara bra när jag kom tillbaka. Jag har fått kämpa hårt i ett år, att få kröna det med ett SM-guld är helt fantastiskt.

Du har vunnit två guld innan, blir detta lite mer speciellt med tanke på din resa i år?
– Ja, det går inte att komma ifrån. Samtidigt är det alltid kul att vinna ett guld. Har man vunnit ett så vill man vinna ett till. Det är en underbar känsla som man vill känna om och om igen.