Lördag
16 Mar 7 matcher
Söndag
17 Mar 6 matcher
Måndag
18 Mar 1 match
Torsdag
21 Mar 4 matcher
Lördag
23 Mar 8 matcher
Söndag
24 Mar 3 matcher

Stefansson: "Tog mitt beslut och det står jag för"

12 juli 2018 10:00
Intervju

En storklubb åkte ur - en annan visade sitt intresse. Andreas Stefansson valde hjärnan före hjärtat och lämnade sitt älskade AIK. För SSL.se berättar målmaskinen om flytten, nedflyttningen och Pixbo Wallenstams slutspelsspöke.


Andreas Stefansson har vant sig vid att stå i centrum. Inte sällan lyfts 24-åringen från Stockholm fram som en av SSL:s största profiler. En citatmaskin som säger vad han tycker, som går sin egen väg och som framförallt rör upp känslor.

Under två säsonger har det varit i den klassiska AIK-dressen som Stefansson skapat rubriker. Redan inför debutåret och sin första chans i SSL gick forwarden ut och lovade samma antal mål som i Allsvenskan - 50. När säsongen var över hade han nått upp i just 50 fullträffar och SSL-scenen var därmed erövrad. Genombrottet skulle följas upp av nya framgångar, men innebandyåret 2017/2018 blev inte alls vad AIK eller Andreas Stefansson hade drömt om. Istället degraderades klubben från SSL.

– Klart att det svider. Det var en turbulent säsong överlag, det har nog ingen missat. Vi hade många uddamålsförluster och allt möjligt gick emot, suckar Andreas Stefansson och blickar tillbaka.

Forwarden ser en säsong kantad av knappa nederlag, förluster som tog hårt på moralen i AIK-lägret. Att spela jämnt mot giganterna och de kommande finallagen Falun och Storvreta hjälpte föga när "Gnaget" samtidigt föll mot bottenkonkurrenterna.

– Det kändes hela tiden som att vi skulle få ihop det, men tyvärr blev det inte så. Vi var där i alla matcher, men förlorade knappt mot både topp- och bottenlag. Som jag sagt tidigare hade jag hellre tagit 2-17-torsk mot Falun borta och vunnit två-tre raka istället för förlust med uddamålet i fyra matcher. När du är så nära i varje match börjar du tänka på vad fan du gör för fel, och hittar du inte ut blir det tufft.

AIK hittade heller aldrig ut. Den klassiska Solnaklubbens öde beseglades den 27:e februari hemma mot Höllviken. I streckmötet tappade AIK sin tvåmålsledning till förlust med fyra insläppta mål i slutperioden, en förlust som definitivt innebar nedflyttning till Allsvenskan. En serie där laget får starta om utan sin stora frontfigur.

"Ibland måste man tänka med hjärnan före hjärtat"

För Andreas Stefansson väntar en framtid i SSL, men nu som en Pixbospelare. Knappt två månader efter AIK:s degradering satte 24-åringen pennan på pappret och skrev på för Göteborgsklubben. En flytt som var allt annat än enkel att göra för den sedan barnsben trogne AIK:aren.

– Ibland måste man tänka med hjärnan före hjärtat. Många vet att AIK ligger mig varmt om hjärtat, jag hade väldigt gärna fortsatt spela där. Men av många anledningar som jag inte riktigt kan gå in på fanns det ingen fortsättning för mig i AIK, förklarar Andreas.

Drivet att vilja gå sin egen väg var det som till slut fällde avgörandet. Stefansson poängterar samtidigt att det inte fanns några som helst tankar om klubbyte under säsongen, men efter nedflyttningen började känslan att växa fram hos spelaren. I kontraktet med AIK fanns en klausul som öppnade för flytt om laget skulle flyttas ner till Allsvenskan. Till sist var det den möjligheten som Andreas Stefansson valde att utnyttja. Och att hitta en ny klubbadress behövde han inte oroa sig över.

– Jag hade diskussioner med ett antal andra klubbar och till slut var det två-tre kvar. Beslutet med Pixbo var inte solklart från början, de kom in först lite senare. Att det blev Pixbo föll på ganska många anledningar, bland annat att mitt jobb har kontor i Göteborg och att jag spenderat många somrar som barn i staden.

Var det helt uteslutet att följa med AIK ner till Allsvenskan?

– Det kommer alltid vara aktuellt för mig att spela i AIK, det var verkligen inget som jag sållade bort snabbt. AIK fanns med i bilden och det var tufft att gå in i omklädningsrummet för att säga hej då till grabbarna. Ingen rolig stund i min innebandykarriär, men nödvändigt. Jag tog mitt beslut och det står jag för till hundra procent.

"Jag ska bidra med min spets - avgöra de viktiga matcherna"

Under sommaren har Andreas varit kvar i Stockholm. Fysträningen har han skött på egen hand, att spela med AIK var aldrig något alternativ.

– Vi hade ingen diskussion egentligen, jag kände att de säkert ville köra på sitt eget race, motiverar Stefansson som börjat bekanta sig med sin nya klubb.

– Pixbo är ett bra lag, jag hade inte gått dit annars. Jag vill spela i ett bra lag med bra spelare. I Pixbo kan jag utvecklas och göra mina medspelare bättre och i sin tur vinna titlar. Det är vad allt handlar om.

Just titlar har det varit ont om för "Rävarna" de senaste åren. Ofta har Pixbo Wallenstam slagits högt upp i tabellskikten, men lika ofta har slutspelsdrömmarna grusats i ett tidigt skede. Sett till de senaste åren har de rödvita plågats av ett kvartsfinalspöke, något som stoppade dem även denna vår. Men uttåget i slutspelet överglänstes ändå av den imponerande tredjeplats i SSL som det på förhand kritiserade Pixbo stod för.

– Jag var själv chockad efter att ha läst alla tips inför säsongen. Jag visste inte riktigt var jag hade Pixbo. De var kanske inget bottenlag som många trodde, men de överträffade allas förväntningar och gjorde en jäkligt stark säsong, berömmer Andreas Stefansson och tillägger;

– Tyvärr precis som de senaste åren åkte man ut sen i kvartsfinalen. Det ska jag se till att de inte gör nästa år, att de vinner istället. För det spelar ingen roll om du vinner serien och har gjort fina placeringar om du ändå faller när det gäller som mest. Jag ska bidra med min spets och avgöra de viktiga matcherna.

Fruktad målskytt: "Tränar på att vara bäst i världen"

Självförtroendet har det aldrig varit något fel på, och varför skulle det? Med 84 mål fördelat på två säsonger klassas Andreas Stefansson numer som en av ligans främsta avslutare. I match efter match och vecka efter vecka visar han upp en unik förmåga att stå på rätt plats vid rätt tillfälle. Det är en egenskap som skyttekungen inte fått gratis.

– Jag tränar på vara bäst i världen på att göra mål. Jag skjuter troligtvis överlägset flest skott av alla på SSL-nivå. Desto mer du tränar desto bättre blir du, så enkelt är det, slår Andreas simpelt fast.

– Jag har inga problem med att säga att jag är en duktig målskytt. Jag vet vilka ytor jag ska söka mig till, sen handlar det om att hitta kemin med medspelarna. Om du tittar på mina mål är det inte några soloräder direkt, utan jag petar mest in bollarna. Jag hoppas att jag kan hitta kemin även i Pixbo.

"Rävarna" törstar efter framgång och Andreas Stefansson vill vara mannen som tar klubben tillbaka till toppen. Personligen ser 24-åringen ett intressant lag växa fram i väst. Förhoppningen är att det laget ska skörda framgång under SSL-hösten, men ännu viktigare blir det som väntar till vårkanten. Efter år av besvikelse har det blivit dags för Pixbo Wallenstam att leverera när det verkligen gäller.

– Seriespel i all ära, det är i slutspelet som det händer. Det är då vi verkligen ska spela vår absolut bästa innebandy. Det är vad som krävs för att slå Storvreta eller Falun i bäst av sju, säger Stefansson.

Om jag säger SM-guld med Pixbo vad säger du då?

– Yes, det är taget.