Veckans nyheter i SSL - vecka 18

4 maj 2020 11:00
SSL Silly

Det händer mycket i SSL just nu när det kommer till silly season och lagbyggen. Varje måndag från och med nu så kommer SSL.se att sammanfatta den senaste veckans nyheter.


Ny tränare i Endre

Endre IF (SSL Dam)

Sabina Wedberg blir inte kvar som huvudtränare i Endre, och nu har klubben gjort klart med en ersättare. Philip Thiding, som kom in som assisterande tränare mitt under den gångna säsongen, tar över huvudansvaret.

– Det är jätteroligt att ha fått det här förtroendet. Att få jobba med en så seriös och välfungerande förening som Endre känns riktigt bra. Potentialen i truppen är extremt stor och får vi bara till de sista pusselbitarna i lagbygget så finns inga begränsningar för hur långt laget kan nå, säger Philip Thiding till klubbens hemsida.

Landslagsspelare återvänder

Endre IF (SSL Dam)

Karen Farnes är klar för en återkomst i Endre. Den gångna säsongen spelade den norska landlagsspelaren i Schweiz, men nu blir det alltså en comeback i Endre där hon spelade 174 matcher mellan 2013 och 2019. Avtalet är skrivet på ett plus ett år.

"Någon kallade henne för 'Norges enda kärnkraftverk' och den liknelsen är inte alls felaktig", skriver klubben på sin hemsida.

Trion stannar kvar

Karlstad IBF (SSL Dam)

Karlstad presenterade tre viktiga kontraktsförlängningar i veckan då både målvakten Jessica Rolf samt systrarna Emma Dahlström och Sara Dahlström valde att krita under nya avtal.

Emma Dahlström missade majoriteten av den gångna säsongen på grund av - eller snarare tack vare - en graviditet, men gjorde comeback i de två sista seriematcherna och är därmed tillbaka på allvar kommande säsong.

Succéjunioren permanent i SSL

Nacka Wallenstam IBK (SSL Dam)

Mathilda Ekenlinde tränade och spelade åtta SSL-matcher med Nacka Wallenstam i vintras på dubbellicens från Huddinge. Nu tar 18-åringen klivet till SSL på riktigt och har skrivit på ett permanent avtal med Nacka.

– Ekens deltagande med oss under förra säsongen måste betecknas som en tvättäkta succé! Hon har successivt växt in i rollen som en SSL-back och ju längre säsongen gick ju mer visade hon sig vara en startspelare hos oss. Hon har även gjort bra ifrån sig i U19-landslaget, säger sportchefen Jonas Löfven till Nackas hemsida.

Backen blir kvar

IBK Lund Elit (SSL Dam)

Nykomlingen Lund har förlängt med backen Denise Vidén som svarade för tretton poäng på 21 matcher under sin debutsäsong i klubben. Det nya avtalet är skrivet på tre år.

– Förra årets värvning av Denise visade sig ju vara rent ett lyckokast. Hon har haft en positiv påverkan både på spelet och på gruppen. En hängiven spelare som ger allt och lite till i alla situationer, hon har lagt tid på att förbättrat sitt skott sen hon kom till Skåne och är ett större hot i offensiv zon än vad hon tidigare trott sig vara, säger huvudtränaren Johan Gustafson till klubbens hemsida.

Stark värvning av Täby

Täby FC IBK (SSL Dam)

Täby har gjort klart med Felicia Forsmark som ansluter från Rönnby där hon spelat de två senaste säsongerna. 21-åringen har fina meriter bakom sig med bland att flera säsonger i SSL och ett VM-guld med U19-landslaget. Hon har även varit med i förbundsatsningen Guldsteget som riktar sig till framtida landslagsspelare.

– En klasspelare med alla förutsättningar att slå sig in i A-landslaget inom en snar framtid! I Felicia får vi en center som jobbar hårt i båda riktningar där ett fint spelsinne och en funktionell teknik sticker ut, säger Täbys sportchef Robin Andersson till klubbens hemsida.

Landslagsduon förlänger

Pixbo Wallenstam IBK (SSL Dam)

Finska landslagsspelarna Laura Manninen och Mia Karjalainen, som gjort sex respektive två säsonger i SSL, har beslutat sig för att stanna i Pixbo Wallenstam. Båda är klara för en fortsättning över kommande säsong.

– Vi är otroligt glada över att både Laura och Mia har förlängt sina kontrakt med Pixbo Wallenstam. De tillhör väldens absolut bästa backar och är två väldigt professionella elitidrottare. De är också viktiga ledargestalter både på och utanför planen. Med deras erfarenhet av många tuffa internationella matcher har de en rutin som är ovärderlig, säger elitansvarige Kalevi Pessi till Pixbos hemsida.

Målvakten får chansen i Pixbo

Pixbo Wallenstam IBK (SSL Dam)

Pixbo har gjort klart med lovande målvakten Linnea Wall som den gångna säsongen spelade i Lindome. 21-åringen hade en dubbellicens med Pixbo redan den gångna vintern, och satt då även på SSL-bänken vid tre tillfällen.

– Jag är mycket glad åt att få över Linnea till Pixbo Wallenstam. Hon har det som krävs för att bli en framtida stormålvakt, säger Pixbos målvaktstränare Pontus Boman till klubbens hemsida.

Stjärnan tillbaka i Warberg

Warberg IC (SSL Dam)

Efter en säsong hos konkurrenten Pixbo så återvänder Andrea Envall till Warberg igen. Forwarden svarade för 22 poäng på 24 matcher ifjol, och gjorde innan dess tre raka WIC-säsonger i SSL med 30 poäng eller mer.

– Så glädjande att få tillbaka Andrea till den klubben som hon hör hemma i. Andreas fart och målsinne är precis vad vi kommer att behöva, hon behöver dessutom ingen inkörsstrecka då hon är väl bekant med allt runt laget och klubben. En grym förstärkning för oss, säger tränaren Kent Göransson till Warbergs hemsida.

Poängdrottningen en av tre som förlängt

Warberg IC (SSL Dam)

Rutinerade Sofie Karlsson, lagets poängdrottning Sandra Hawerman samt backen Moa Gregorsson har alla skrivit på nya avtal med Warberg.

Hawerman, som gjorde 34 poäng på 24 matcher i vintras, är givetvis den som sticker ut i trion.

– Det är jätteskönt att äntligen få det klart och jag ser verkligen fram emot att få spela för Warberg ett år till. Jag tycker att klubben har tydliga mål inför kommande säsong och jag tror att laget kan nå stor framgång tillsammans med Kent (tränare Göransson) i båset. För min egna del så hoppas jag att jag kan fortsätta att bidra med energi, fart och förhoppningsvis några poäng, säger Hawerman.

Målmaskinen förlänger

FBC Kalmarsund (SSL Herr)

Rutinerade målspottaren Marcus Johansson blir kvar i Kalmarsund. Forwarden noterade karriärsbästa 37 mål och 57 poäng på 32 matcher i vintras, och han blev därmed trea i skytteligan. Med elva mål i powerplay var han dessutom bäst i SSL. Avtalet är skrivet på ett år.

– Det finns många faktorer till varför jag vill fortsätta spela i cyan-tröjan även kommande säsong. Givetvis för att jag älskar att spela i FBCs tröja men också att nuvarande säsong slutade så snöpligt med inställt slutspel, så i slutändan så var det ett enkelt beslut att ta, säger Johansson till Kalmarsunds hemsida.

Talangen flyttas upp

Linköping IBK (SSL Herr)

Lucas Karlsson sprutade in 42 poäng på 17 matcher i Linköpings division ett-lag i vintras, och nu flyttas den 20-årige talangen upp i Linköpings SSL-trupp till kommande säsong.

– Mitt mål har hela tiden varit att bli uppflyttad till SSL-laget. Jag tränade en del med SSL-truppen under förra säsongen och har nu byggt på mig erfarenhet från allsvenskan och division 1 för att vara redo för SSL-spel, säger Karlsson till Linköpings hemsida.

Klubbyte mellan rivalerna

IK Sirius IBK (SSL Herr)

Michael Jansson tar klivet mellan två rivaler. Talangen lämnar Storvreta för spel i Sirius. Den 20-årige högerskytten sköt tio mål och noterade 13 poäng på 30 matcher med Storvreta i vintras. Avtalet med Sirius är på två år.

– Det känns väldigt spännande att få vara med på klubbens resa och representera blåsvart kommande år. Jag vet vad Stefan Forsman och Jonas Wärm går för och är väldigt laddad för att komma igång direkt och förbereda mig för den stundande säsongen, säger Jansson till Sirius Instagram-konto.

Egna produkten blir kvar

Storvreta IBK (SSL Herr)

Egna produkten, trotjänaren och slitvargen Fredrik Lindholm blir kvar i Storvreta. Den 28-årige centern, som även är tränare i Storvretas juniorakademi, har kritat under ett nytt tvåårsavtal.

– Det var egentligen inget svårt val. Att få möjligheten att spela och representera världens bästa klubblag är få förunnat. Storvreta är alltid med och krigar om pokaler och vi kommer ha ett starkt och intressant lag även i år, säger Lindholm till Storvretas hemsida.

Förlänger - och skolas om

Team Thorengruppen SK (SSL Herr)

Team Thorengruppen är tillbaka i SSL, och Adam Hansson följer med upp - och skolas om. Centern, som skrivit på för två nya år, ska i höst spela back, är det tänkt.

– Det är laget först till hundra procent. Jag vill att vi ska vinna matcher. Sedan vill jag fortsätta att vara en ledande spelare, oavsett om det blir positionsbyte eller ej. Men jag har lirat lite back tidigare också och tror att min spelartyp kan passa som back i SSL, säger Hansson till Thorengruppens hemsida.

Forwardstapp för Pixbo

Pixbo Wallenstam IBK (SSL Herr)

Pixbo tappar två forwards till kommande säsong. Charlie Sköld blir inte kvar medan Philip Bringestedt väljer att lägga klubban på hyllan, skriver klubben på sin hemsida.

Två spelare följer inte med upp

Fagerhult Habo IBK (SSL Herr)

Två spelare hos nykomlingen Fagerhult följer inte med upp i SSL. Målvakten Filip Vom Hofe har varit inlånad från Pixbo och låneavtalet har nu gått ut, samtidigt som Alexander Pernsteiner, med fem säsonger i klubben, flyttar till Göteborg.