Lördag
16 Sep 8 matcher
Söndag
17 Sep 4 matcher
Onsdag
20 Sep 1 match
Fredag
22 Sep 1 match
Idag 6 matcher
Söndag
24 Sep 5 matcher
Måndag
25 Sep 1 match
Torsdag
28 Sep 1 match
Fredag
29 Sep 8 matcher

Packalén: ”Falun utgör i vanlig ordning det största hotet”

15 september 2023 11:08
SSL

Den stora innebandyprofilen Mika Packalén är ett välkänt namn inom innebandyn tack vare en lång och lyckad karriär som spelare och ledare. Vi har pratat med Expressens SSL-expert om säsongen 2023/24 i SSL Herr.


Mika Packalén har varit inom innebandyns tjänst i dryga 30 år. Som spelare och ledare har han varit akitv i Tyresö, Högdalen, Kista, Balrog, Falun, AIK, Visby, Endre, Järfälla och svenska herrlandslaget.

Meritlistan är lång. Mika Packalén har hunnit med att bärga hem vvå VM-guld, World Games-guld, SM-guld, SM-silver, två SM-brons. Dessutom har han blivit utsedd till Årets Tränare vid två tillfällen.

Nuförtiden är han en del av Expressens starka stomme som håller i SSL-sändningarna. I egenskap av Expressens SSL-expert ger han sin syn på det som varit - och det som komma skall i SSL Herr 2023/24.

Om vi tittar tillbaka på föregående säsong i korthet - vad var det häftigaste? Vilka lag och spelare var utropstecknen?

Fjolårssäsongen var verkligen mäktig ur många aspekter. Dels förra hösten när herrlandslaget knep det 10:e VM-guldet och verkligen befäste tronen, det vill säga att blågul innebandy med SSL i spetsen är odiskutabelt marknadsledande. Vi fick dessutom upp en pigg "nykomling" i ligan i form av AIK som också fixade ett förnyat kontrakt. Men det som sticker ut mest var semifinaldusterna, sjusetarna mellan Falun vs Pixbo och Storvreta vs Växjö. Snacka om moderna klassiker!

Vad tyckte du om SM-finalen i SSL Herr?

Jag tillhörde dem som flaggade för Storvreta ganska tidigt (även om jag initialt knappast trodde att de skulle kunna gå hela vägen). De fick verkligen en fullträff tack vare sitt "finska försvarsspel" och det som förvånade mig var att Falun inte lyckades hitta nycklar för att lirka upp det egentligen någon gång under säsongen - bortsett från de sista fem minuterna i SM-finalen när de tvingades forcera desperat. Att dessa finaler blir dramatiska är ingen nyhet och om vi hade lirat ytterligare - säg en minut till - tror jag faktiskt att vi hade gått till en oviss förlängning även om upplänningarna dominerade fem sjättedelar av fajten och vann välförtjänt.

Storvreta är tillbaka på tronen. Hur kommer det att gå för de regerande mästarna under säsongen?

Storvreta kommer att tillhöra den absoluta toppen. Man har visserligen tappat en av världens bästa forwards i Albin Sjögren, men stommen i laget är ramstarkt samtidigt som man förstärkt med lirare som den tjeckiska toppduon Ondrej Nemecek och Filip Langer, backen Viktor Nystedt och det unga RIG-trion Gabriel Kohonen, Sakarias Ulriksson och Oscar Magnusson.

Vilka ser du som titelutmanare? Vilka rivaliteter har vi framför oss?

Falun utgör i vanlig ordning det största hotet. Dalmasarna har alla verktyg i verktygslådan för att kunna peta bort Storvreta från tronen. Dessutom jagar de revansch. Det mesta pekar mot att dessa giganter möts den 27 april på Friends Arena och då är det dagsformen som avgör.

Vilka lag ser du som säsongens blivande positiva överraskningar?

Kalmarsund tror jag kommer att studsa tillbaka med besked efter en svag fjolårssäsong. Sedan hoppas jag att Nykvarn och AIK kan nå slutspel. Det är naturligtvis lite mer hjärta än hjärna som ligger bakom det resonemanget, eftersom jag så gärna vill att huvudstadsregionens alla innebandysupportrar ska få uppleva en häftig playoff-vår. Det har man inte varit bortskämda med på senare år. Men jag fattar naturligtvis att till exempel Mullsjö och kanske även Thorengruppen rimligtvis har bättre odds att nå dit om man ska luta sig på erfarenhet, rutin och data.

Vilka lag kommer att få det tufft?

Hagunda, Helsingborg och Karlstad lär få kriga hårt för att undvika degradering. De två första har fått byta ut i princip hela sitt manskap och därigenom har de således tappat de flesta av sina nyckelspelare. Karlstad kan ha en fördel här i och med att de byggt sin trupp på kontinuitet och kollektiv än att man förlitat sig på enstaka stjärnor. Det tror jag ger värmlänningarna en liten fördel.

Vilket lag går till slutspel som tabellsegrare?

Det är knappast pengarna tillbaka att antingen Falun eller Storvreta intar pole position inför slutspelet. Grundseriens topprace är dock egentligen relativt ointressant till skillnad från slutspels- och nedflyttningsstrecket. Dessa kamper lär komma att leva hela vägen fram till sista grundserieomgången.

Nämn fem utespelare vi bör hålla koll på och motivera varför!

Emil Johansson (Falun) - världens mest kompletta spelare som behärskar alla delar i spelet.

Tobias Gustafsson (Storvreta) - ledarskap, atletism och power personifierad.

Hampus Ahrén (Nykvarn) - bollvirtuos och framspelare av rang.

Malte Lundmark (Falun) - bländande tekniker med ett innebandy-IQ av guds nåde.

Gabriel Kohonen (Storvreta) - debuterat i herrlandslaget innan han ens gjort en enda SSL-match. Det säger väl egentligen allt om förmågan som den här ynglingen redan besitter.

Nämn fem målvakter vi bör hålla koll på och motivera varför!

Jon Hedlund (Pixbo) - landslagsettan som alltid håller en hög lägsta nivå.

Kalle Bending (Kalmarsund) - en riktig matchvinnarkeeper.

Måns Parsjö (Storvreta) - kanske hela ligans MVP alla kategorier i fjol.

Leo Torell Hagström (Linköping) - hans återkomst till Linköping kommer att lyfta östgötarna ett par snäpp.

Pontus Zarins (Karlstad) - den lettiske landslagsmannen, och doldisen, har en viktig nyckelroll hos nykomlingarna.

Slutligen: vilka två klubbar kommer att göra upp om SM-titeln?

Föga överraskande kommer det även denna säsong handla om slagskeppen - Storvreta och Falun. Materialdjupet och spetskompetensen i dessa lag står fortfarande i särklass. Där bakom skuggar visserligen Kalmarsund, Växjö och Pixbo där bland andra de förstnämnda värvat riktigt smart. Men jag ser inte att något av dessa lag ska kunna slå ut de två dynastierna under våren då det dessutom krävs fyra sammanlagda segrar. Däremot får de eller nåt annat lag mer än gärna bevisa mig fel!

Se samtliga matcher i Svenska Superligan på Expressen Premium Max.

Så här spelas den första omgången i Svenska Superligan Herr:

15 september
Jönköping - Pixbo
AIK - Linköping

16 september
Kalmarsund - Hagunda
Falun - Nykvarn
Växjö - Mullsjö

17 september
Karlstad - Helsingborg
Storvreta - Thorengruppen