Tisdag
06 Apr 1 match
Onsdag
07 Apr 2 matcher
Torsdag
08 Apr 3 matcher
Fredag
09 Apr 2 matcher
Lördag
10 Apr 3 matcher
Söndag
11 Apr 2 matcher
Måndag
12 Apr 1 match
Idag 2 matcher
Onsdag
14 Apr 2 matcher
Torsdag
15 Apr 3 matcher
Fredag
16 Apr 2 matcher
Lördag
17 Apr 2 matcher
Söndag
18 Apr 2 matcher
Måndag
19 Apr 2 matcher
Onsdag
21 Apr 2 matcher

Bolin: "Vill bidra i avgörande lägen"

20 augusti 2020 09:00
Intervju

Tommy Bolin är klar för spel i Växjö och nu berättar forwarden om fjolåret i Visby, tunga hösten, målskyttet, avgörande lägen, förväntningarna och lagets chanser.


Tommy Bolins målskytte - 27 kassar - hjälpte inte nykomlingen Visby till ett nytt SSL-kontrakt förra säsongen, utan gotlänningarna åkte ur ligan.

Skarpskytten Bolin blir dock kvar i SSL. I våras skrev han på för Växjö.

– Det var längesedan jag tog beslutet, men det kändes självklart då och känns självklart nu. Växjö hade den bästa helhetslösningen för mig och kunde erbjuda en roll i laget som lockade. Det är ett ungt lag i en generationsväxling, och det känns kul att få komma in med lite rutin till de yngre killarna, säger Tommy Bolin.

Sedan lägger han till:

– Dessutom kände jag att jag behövde ett miljöombyte för att hålla upp motivationen.

När det gäller det sistnämnda är det lätt att förstå 25-åringen.

Han flyttade från Stockholm till Visby 2015 och var en viktig pusselbit i den storsatsning som klubben gjorde då med målet att gå upp i SSL. Det blev ett avancemang till slut, men det kom fyra år senare, och tiden i högsta serien blev alltså bara ettårig.

En lång satsning som gav resultat till slut, men att det bara blev ett år i högsta serien var så klart ett bakslag och gjorde att luften gick ur Tommy Bolin.

– Så är det. Att ladda om mentalt igen för att göra samma resa en gång med till med Visby kändes för tufft, säger han.

Du var ändå i klubben i fem år?
– Jag har trivts väldigt bra i Visby. Jag lockades av storsatsningen för fem år sedan. Då valde jag bort bland annat Mullsjö för att få vara med på den resan. Det kändes lockande att komma till ett lag som inte var etablerat och där man kunde spela till sig en central roll. Det gick inte som planerat för storsatsningen när jag kom, men jag ville inte ge mig förrän vi gått upp, och därför blev jag kvar. Målbilden var hela tiden att nå SSL. Jag ångrar inte en sekund att jag hade tålamod och stannade.

Vad säger du Visbys säsong ifjol?
– Det var tufft från start. Vi tappade några viktiga spelare efter avancemanget och hade svårt att värva in bra spelare, så vi började på minus. Många trodde inte att vi skulle ta en enda poäng, men tycker ändå att vi gjorde det okej med förutsättningarna vi hade. Vi slog ändå lag som Kalmarsund och Mullsjö, och hade likaläge mot Storvreta sent i matchen. Vi ska inte vara nöjda med det vi gjorde, men ändå stolta över prestationen.

Tommy Bolins egen säsong ifjol var stark med 27 mål och 37 poäng på 30 matcher, speciellt med tanke på att han hade det tufft vid sidan om planen.

– Det tog slut med tjejen av olika anledningar och det påverkade mig väldigt mycket. Jag gick ner i vikt, hade problem med sömnen och orkade inte riktigt ta tag i saker. Det tog mycket energi i början av säsongen. Det blev bättre efter hand och jag hittade mer rätt efter nyår, och då kom en del poäng och jag fick avgöra lite matcher, säger han.

– Nu är jag och tjejen tillsammans igen. Det känns bra att starta om i en ny stad. Känslorna från ifjol satt kvar i väggarna i Visby, så det känns skönt att börja om med något helt nytt nu.

Ja, i höst blir det alltså spel i Växjö.

Tommy Bolin är tänkt som en offensiv spetsspelare som ska ersätta poäng som försvunnit med etablerade spelare som André Andersson och Jesper Sankell, bland annat.

– Det ser jag fram emot. Jag gillar att spela under press och det är en av anledningarna till att Växjö lockade. Jag vill vara en spelare som alla förväntar sig ska kliva fram i de avgörande lägena, säger han.

Du beskrivs som en matchvinnare?
– Jag håller på med detta för att få avgöra och vinna matcher. Jag älskar de avgörande lägena och går igång på det. Då litar jag alltid på mig själv. Det är nästan så jag önskar att det ska bli jämna matcher för att de där lägena ska dyka upp. Jag spelar som bäst när det ska avgöras.

5-5 med tre minuter kvar, då ser du bara möjligheter?
– Så är det, jag tänker inte på att det kan bli förlust. Jag har bara vinst i huvudet. Jag tycker det ofta brukar sluta bra när man har den känslan, att man vågar vinna mer än man är rädd för att förlora. Jag har en övertro på mig själv i de där lägena ibland, men man måste tro på saker för att de ska hända.

Skulle du beskriva dig själv som en målskytt?
– Absolut. Men inte bara. Det är kanske det som syns mest utåt, men jag ser mig själv som ganska allround. Jag är inte snabbast, men jag är hyfsad på det mesta och kan hantera de flesta situationerna. Men självklart, målskyttet finns där naturligt och har gjort så sedan jag var liten.

Hur ser förväntningarna inför i år ut?
– Jag vill främst bidra med mitt offensiva spel. Jag vill göra poäng, jobba hårt och avgöra matcher. Visa vägen för yngre killar.

Växjö har nått slutspel under alla sina år i SSL... utom ifjol.

Då blev laget nia.

– Det är svårt att sia om hur bra vi blir, men jag såg att någon tippade oss som elva i tabellen och när någon säger så blir det bara en morot. Jag tycker att vi har ett häftigt lag. Jag har aldrig varit i ett lag som vill så mycket och som krigar så mycket. Alla vill bli bäst i världen och det är härligt att vara del av en sådan grupp.