Fredag
27 Nov 7 matcher
Lördag
28 Nov 4 matcher
Söndag
29 Nov 8 matcher
Torsdag
03 Dec 1 match
Lördag
05 Dec 3 matcher
Söndag
06 Dec 4 matcher
Onsdag
09 Dec 1 match
Torsdag
10 Dec 1 match
Fredag
11 Dec 1 match
Lördag
12 Dec 5 matcher

Envall: "Har alltid haft ett blått hjärta"

30 juli 2020 10:00
Intervju

Efter en säsong på vift så är Andrea Envall tillbaka i Warberg igen och nu berättar hon om hemkomsten, säsongen i Pixbo, annorlunda rollen, förväntningarna, energinivån och WIC-satsningen.


Ett år iväg fick räcka.

Nu är Andrea Envall tillbaka i hemmaklubben Warberg igen där hon återigen är tänkt som en bärande spelare i offensiven.

Faktum är att hon aldrig lämnat Varberg, den gångna vintern pendlade hon till träningar och matcher med Pixbo.

– Jag har bott i Varberg hela tiden. Jag trivs så otroligt bra här och har min pojkvän i staden, så det var aldrig aktuellt att flytta till Göteborg ifjol när jag skrev på för Pixbo, säger Andrea Envall.

– Grundplanen var egentligen att pendla ytterligare ett år till Göteborg, men under den gångna vintern så tog det mer på krafterna än jag hade trott. Jag har pendlat själv och det har tagit både tid och energi, och gjorde att jag inte fick ut allt på träningar heller. Jag kände att det bästa alternativet inför kommande säsong var att spela med Warberg igen.

Trots den tuffa vardagen den gångna säsongen så ångrar hon inte flytten till Pixbo.

– Det var en otroligt lärorik säsong för mig. Alla spelarna i Pixbo var otroligt bra så det gällde att vara 100 % på alla träningar för att få spela matcherna. Det var lite annorlunda mot vad jag var van vid i Warberg. Det var tävling hela tiden, säger hon.

– Konkurrensen och att hela tiden behöva tävla var anledningen till att jag ville röra på mig. Jag kände att jag blivit lite bekväm i Warberg. Jag hade min roll och min plats. I Pixbo fick jag börja om på noll, bevisa att jag skulle spela och fick tävla på ett annat sätt.

Det var ett nyttigt miljöombyte alltså?
– Absolut. Jag behövde ta nya steg i min innebandy. Plus bygga lite självförtroende igen, det var tufft sista åren i Warberg när vi förlorade så mycket. Jag kände att jag stod lite still.

Under åren i Warberg har Andrea Envall varit en av lagets stjärnor.

Ifjol i Pixbo fick hon spela en mer undanskymd roll.

Det återspeglades också i poängskörden. Efter tre SSL-år i Warberg med 30 poäng eller mer (30, 36, 32) så blev det 22 poäng på 24 matcher ifjol.

– Jag var nöjd att jag ens tog en plats på tre femmor i Pixbo. Det var inte självklart för mig när jag kom till klubben. Det är ett topplag och jag har bara spelat i ett bottenlag innan. Jag var nöjd med att jag fick spela, men sedan vet jag inte om jag fick ut allt jag kan. Det är inte helt lätt i ett nytt lag. Jag kanske hade behövt ge det två eller tre år för att komma in i det helt, men så är det, säger hon.

– Jag gjorde inte lika mycket poäng som jag gjort innan, men det ser jag inte som något negativt. Det finns många orsaker till att det blev så, bland annat att jag inte spelade i närheten av så mycket som jag gjorde i Warberg. Jag är ändå nöjd.

Hur var det mentalt att hamna en bit ner i hierarkin när du varit en given stjärna i Warberg tidigare?
– Det är skitkul att vara en tongivande spelare som jag varit i Warberg. Jag var en spelare som de förlitade sig på, men samtidigt så kände jag ganska stor press på mig i slutet. På det sättet var det skönt att vara mer en i mängden i Pixbo. Jag kunde spela mer för att det var roligt.

Mindre press ifjol, alltså.

Men nu ökar pressen igen, för i Warberg blir Andrea Envall återigen en stjärna. En spelare som klubben hoppas ska leda laget framåt.

– Jag känner det inte så. Vi har fler spelare som kan ta större roller. Klubben har värvat bra under våren. Det känns som vi har mer bredd nu än tidigare säsonger. Nu tror jag inte vi kommer vara två, tre spelare som ska göra poängen, utan att det finns fler som kan bidra.

Vad har du för förväntningar på dig själv?
– Det är att ta en liknande roll som tidigare och vara en tongivande spelare. Jag vill visa vad jag lärt mig och snappat upp i Pixbo, och ta nästa steg som spelare.

Är du samma Andrea Envall som lämnade WIC?
– Jag har förhoppningsvis lite mer energi i kroppen. Senaste säsongen i Warberg var jag lite låg, det var inte lika kul, men jag hoppas att jag kommer tillbaka som en mer energisk spelare nu. Jag har också utvecklat mitt spel med boll eftersom vi hade mer boll i Pixbo än jag är van vid, i Warberg har vi mest spelat på kontring. Det hoppas jag ska synas. Annars är jag nog ganska lik som innan, men förhoppningsvis med mer energi.

Warberg har tampats i botten av SSL-tabellen sedan klubben tog klivet upp i högsta serien 2016.

Den gångna vintern var riktigt tung. Laget tog bara en trepoängare på de nitton första matcherna, och det såg ut att bli respass ner i Allsvenskan. En stark spurt gjorde dock att laget tog sig upp på säker mark, där man låg när säsongen avslutades i förtid.

– Jag har alltid haft ett blått hjärta och ville verkligen inte att Warberg skulle åka ur. Det är mitt hem. Jag hejade på dem i varje match ifjol, utom när vi mötte dem med Pixbo. Det var skönt att det slutade som det gjorde, men jag var nervös, säger Envall.

Nu känns Warberg dock på gång.

Anledningen?

En fin "silly season" och en ny tränare i form av meriterade Kent Göransson.

– Det är något på gång och det är sjukt kul. Det är bara att se på träningarna nu, det är helt annat gäng än när jag lämnade. Det har blivit en nytändning. Vi har fått in bra nyförvärv och det bidrar till hela laget. Alla känns verkligen taggade.

Vad ska vi förvänta oss av Warberg?
– Jag tror att vi kan ta ett kliv framåt. Vi kanske kan börja föra spelet lite mer. Inte mot topplagen, men mot en del andra lag och inte bara spela på kontring som vi gjort tidigare. Jag såg att det fanns intentioner till sådant spel redan ifjol. Det var något på gång som laget inte riktigt fick ut till fullo. Det kan ge resultat i år. Jag tror vi kan nå en slutspelsplats.

Extra kul att vara tillbaka i Warberg när positiva vindar blåser...?
– Verkligen, jag hoppas verkligen att den här satsningen bär frukt. Det hade varit enormt kul.