"Vi kommer att skapa Världens bästa liga"

14 januari 2020 11:00
SSL:s framtid

I en längre videointervju berättar Föreningen Svenska Superligans ordförande Krister Kalte om det historiska avtalet med Svenska Innebandyförbundet. Bland annat diskuteras vad avtalet innebär, vad som händer härnäst och hur SSL ska bli Världens bästa liga på flera plan.


Under toppmötet mellan IBF Falun och Storvreta IBK strax före jul stämde SSL.se träff med Föreningen Svenska Superligans ordförande Krister Kalte för en längre intervju. I den berättar han bland annat om vad det färska avtalet mellan Svenska Superligan AB och Svenska Innebandyförbundet innebär. Nedan återfinns utvalda delar av innehållet i textform.

– Vi disponerar rätten till de kommersiella rättigheterna till allt som har att göra med Svenska Superligan. Det är vi jättepeppade på att jobba med för att ta Svenska Superligan till en helt ny nivå, förklarar Krister.

Han berättar också om bolaget, hur det hänger ihop med intresseföreningen och klubbarna, samt om vägen framåt.

– Vi kommer inte att kunna börja anställa folk, men däremot kommer vi att jobba tillsammans med ett antal partners som jobbar provisionsbaserat. Avtalet börjar gälla nästa säsong, som börjar först till sommaren.

SSL-konferensen ett viktigt forum

Under den kommande SSL-konferensen i Uppsala 1-2 februari samlas många olika krafter som är involverade kring Svenska Superligan för att tillsammans arbeta framåt.

– Första helgen i februari träffar vi alla klubbarna för att diskutera just de här frågorna. Vi tror att klubbarna också kan bidra med jättemycket i form av kontakter, nätverk och annat för att sälja in Svenska Superligan, berättar Krister Kalte.

Det handlar dock inte bara om det kommersiella, kärnan i verksamheten är trots allt det som händer innanför sargen.

– Vi har pratat om många saker. Antal lag, antal omgångar, derbygrupper, regler, internationellt utbyte och så vidare. Här finns jättemycket att göra, men man måste komma ihåg att det kan vi bara göra tillsammans med Svenska Innebandyförbundet. Den utvecklingen måste också hänga med. Det som händer innanför sargen är väldigt viktigt, konstaterar Krister.

Föreningen Svenska Superligan har under en tid jobbat mer eller mindre helt och hållet med avtalet och förhandlingen. I nästa steg kommer det mer och mer att jobbas med produkten och sporten.

– Vi kommer att skapa Världens bästa liga genom att vara det vi är och alltid har varit. En hållbar liga som är ansvarstagande och lyfter fram jämställdhet som en viktig faktor, förklarar Krister Kalte.

– Vi tror att det gör oss attraktiva att vara en modern idrott som står för de här värdena, och att vara en liga som också försöker att bli den första digitala ligan i Sverige och i världen. Det är i alla fall målsättningen.