Söndag
18 Sep 4 matcher
Tisdag
20 Sep 2 matcher
Onsdag
21 Sep 3 matcher
Torsdag
22 Sep 1 match
Fredag
23 Sep 1 match
Lördag
24 Sep 6 matcher
Idag 8 matcher
Onsdag
28 Sep 2 matcher
Fredag
30 Sep 6 matcher
Lördag
01 Okt 2 matcher
Söndag
02 Okt 11 matcher

Gustafsson: "Vi har fler spelare som kan avgöra"

29 april 2021 10:30
SSL Herr

På söndag spelas SM-finalen i SSL Herr och Storvretas Tobias Gustafsson berättar om avbräcken, uteblivna publikfesten, motståndet Falun och varför Uppsala-laget kommer att vinna SM-guld.


Varför är Storvreta i SM-final?
– För att vi har varit det bästa laget under säsongen. Vi gjorde en bra grundserie och det satte oss i en bra sits inför slutspelet. Vi fick välja motstånd i kvartsfinalen och valde Växjö för att få en tuff och snabb matchserie. Sedan blev det kanske en tuffare serie mot Mullsjö än vi tänkt oss, men vår bredd fällde avgörandet till slut. Vi är ett bra lag helt enkelt, därför är vi i final.

Ni har ändå tappat spelare som Alexander Rudd, Jimmie Pettersson, Valdemar Ahlroth och Simon Götz längs vägen...
– Ja, det är riktigt bra innebandyspelare och personer som är viktiga för laget och gruppen, så visst har det påverkat oss på olika sätt. Sedan jag kom till Storvreta så har vi fått hantera speciella situationer vid olika tillfällen och jag tycker att det gör att vi kommer ihop ännu mer som lag och grupp. Det man också lärt sig sedan dag ett i Storvreta är att göra det bästa av situationen och inte skylla på saker. Det är en stark mentalitet i klubben och vi gör det bästa vi kan utifrån förutsättningarna och lägger inte fokus på saker vi inte kan påverka.

Vem tycker du har slutspelsöverraskat mest i Storvreta?
– Många av de yngre har varit bra och jag vill lyfta fram Liam Åström och Filip Eriksson. Att Filip var bra visste vi redan när vi värvade honom men han har verkligen steppat upp i slutspelet och blivit ännu bättre. Han är livsfarlig på vänsterkanten. Jag vill även lyfta upp rutinerade Henrik Stenberg och Mattias Samuelsson. Båda har varit riktigt bra i slutspelet och det är skönt att ha med sådana spelare när matcher ska avgöras.

SM-finalen brukar vara en publikfest, hur blir det att spela i år?
– Det är klart att det är trist att spela utan publik. När man väl spelat en final så vet man hur mäktigt det kan vara och hur mycket en sådan stor publik kan tillföra. Publiken är även en faktor för spelet, en del spelare bli bättre av mycket publik, en del spelare blir sämre av mycket publik. För oss som har en rutinerad och erfaren trupp tror jag det hade varit en fördel att få spela med mycket publik, helt klart. Vi gillar när det blir stort tryck. Det finns inget positivt med att det inte är någon publik. En stor del med en final är att få dela den med nära och kära, men så blir det inte i år.

Hur blir det att möta Falun?
– Det blir kul och det var det här vi såg framför oss inför säsongen också. Det blev en märklig väg hit men nu står vi ändå här. Jag tycker att vi gör det för att vi är de två bästa lagen och det känns rätt att vi gör upp om guldet. Vi har en historik tillsammans och har mötts i många finaler. Det blir en mental kamp mellan oss.

Är Storvreta favoriter?
– Ja, det tycker jag. Vi är alltid favoriter när vi spelar finaler och det är inte annorlunda i år. Vi förväntar oss att vinna finalen och då måste vi ju vara favoriter, eller hur?

Det är tolfte året i rad som Storvreta eller Falun vinner guldet...
– Det är imponerande av både oss och Falun att hålla en så hög nivå under så lång tid. Samtidigt så har vi sett flera lag som snäppat upp i år.

Ja, det var ingen promenad till finalen för något av lagen?
– Nej, vår semifinalserie mot Mullsjö var riktigt tuff. Flera lag har steppat upp och har fått in fler och bättre spelare som är duktiga och känslan är absolut att toppen har blivit bredare. Det är kul för vi vill ha en tuff och jämn serie och det är bra för ligans utveckling. För oss gäller det att fortsätta jobba och utvecklas för att vara kvar i toppen. Vi måste hela tiden bli bättre.

Vem ska ni se upp med i Falun?
– Det är som vanligt när vi ställs mot Falun, Alexander Galante Carlström och Emil Johansson driver det där laget. Laget förlitar sig på de spelarna som också är deras farligaste spelare. Det är klart vi kommer hålla extra koll på dem.

Hur ser uppladdningen inför finalen ut?
– Det är speciellt läge eftersom vi inväntar provsvar på covid-19 och inte kan samlas tillsammans. Planen är, om alla tester är negativa, att hinna med minst ett innebandypass innan vi åker till Gävle på lördag.

Varför vinner ni SM-finalen?
– För att vi har fler spelare som kan avgöra en final. Vi är också otroligt revanschsugna efter förra säsongen. Vi tycker det var orättvist att guldet tilldelades Falun utan att vi spelade om det och de förtjänade inte det guldet. Vi ska se till att de inte får något guld i år.

Hur ser lördagens drömrubrik ut?
– "Storvreta vinner SM-guld". Det spelar ingen roll hur det ser ut bara vi vinner.

Hur firas ett SM-guld?
– Ja, det får vi se. Någonting ska vi väl hitta på. Man brukar dela glädjen med nära och kära, men när det tar slut på söndag kommer det bara vara tyst oavsett om vi vunnit eller förlorat... det blir speciellt. Det kommer nog vara en märklig känsla.