Söndag
08 Mar 10 matcher
Måndag
09 Mar 1 match
Lördag
14 Mar 7 matcher
Lördag
26 Sep 4 matcher
Söndag
27 Sep 3 matcher
Lördag
03 Okt 9 matcher

Fjellstedt: "Frågar du mig så ska vi vinna guld"

27 augusti 2020 09:00
Intervju

Cornelia Fjellstedt är en av alla stjärnor som byter Iksu mot Thorengruppen och nu berättar hon om förväntningarna, guldkampen, positionsbytena, att flyttas runt och nycklarna för det nya laget.


Iksu drog sig ur SSL, Team Thorengruppen flyttades upp.

Ett Umeå-lag ersattes av ett annat Umeå-lag.

Ny klubb och ny logga i SSL, men på planen kommer alla som följde världens bästa liga ifjol att känna igen många ansikten hos nykomlingen. Nästan alla stjärnor i Iksu har nämligen bytt till Thorengruppen.

En av dem är Cornelia Fjellstedt.

En spelare som därmed får stämpeln nyförvärv inför i år.

– Jag trodde aldrig att jag skulle bli ett nyförvärv igen, så det är ju speciellt, säger Cornelia Fjellstedt.

– Det är klart att det varit en jobbig tid med tanke på det som hänt med Iksu, jag har varit där länge och klubben har en fin historik, men det får man lämna bakom sig nu. Med tanke på att det blev som det blev så är jag nöjd med att det blir Thorengruppen. Det har löst sig bra, jag kan spela kvar i SSL och ska inte klaga.

Cornelia Fjellstedt är allmänt känd som en av Sveriges bästa innebandyspelare, och Iksu har varit ett av de senaste årens bästa lag med flera guldmedaljer.

I och med att hon och ett gäng Iksu-spelare nu väljer Thorengruppen så seglar nykomlingen hux flux upp som en guldfavorit.

– Det är svårt att sia om förväntningarna redan nu, allt är så nytt. Vi är många från Iksu, några från Thorengruppen och lite nyförvärv, så det är en ny trupp och en ny grupp. Christoffer Suominen är kvar som tränare sedan ifjol, men för många av oss är han en ny tränare som vi måste lära känna. Han vill sätta sin prägel på spelet, vilket man måste förstå. Vi som kommer in måste anpassa oss, säger Fjellstedt.

I en intervju med innebandymagazinet.se så berättade sportchefen Jocke Sjöström att Thorengruppen har som mål att slåss om guldet redan i år men att det inte finns några krav på att laget ska stå i Globen.

År två är det dock bara guld som räknas.

– Vi har inte suttit ner och planerat några resultatmål, men personligen så vill jag vinna varje match. Jag spelar för att vinna SM-guld. Föreningen har sagt sitt, det finns inget krav på guld i år, men vi ska vara med och fajtas. Frågar du mig så ska vi vinna SM-guld, så är det ju.

Du vann guld med Iksu ifjol också, men det var på ett speciellt sätt eftersom det delades ut i samband med att säsongen avbröts... hur var det?
– Det är klart att det var speciellt. Istället för att fira i Globen så grillade vi korv med laget. Jag tycker att vi var det bästa laget förra säsongen så vi har inget att be om ursäkt för och vi skäms inte över att vi fick guldet, men det var ju ett annorlunda sätt att vinna på.

Cornelia Fjellstedt är stämplad som en av SSL:s bästa backar.

Om det nu är back hon är...?

– Jag antar det. Jag går in till varje säsong med en undran om var jag ska spela, men de senaste åren har det slutat med back. Jag tror det blir så inledningsvis i år också, sedan får vi se vad tränarna säger, säger hon.

Du är ju center i grunden, hur hamnade du på backpositionen?
– Bra fråga. Jag tror jag fick frågan om att testa på någon träning, och sedan blev det bara mer och mer. En säsong flyttades jag runt mycket och spelade lika mycket som center, forward och back, men sedan har det blivit mer och mer back. Vi har haft tuff konkurrens i Iksu genom åren, och mina egenskaper kanske passar bäst som back.

Har du förändrats som spelare i och med positionsbytet?
– Jo, det har jag. Olika positioner kräver olika tankesätt. Som back får man styra lite mer, och jag har lärt mig att se spelet på ett nytt sätt och att kommunicera mer. Jag får använda min spelförståelse på ett annat sätt.

Hur känns det att ha flyttats runt då...?
– Det är kul att testa nya saker, men det jag lärt mig är att det är skönt att ha samma position ett längre tag så att man kommer in i det. Ett tag var det mycket skiftande, och det var lite tufft.

Hur har det påverkat dig poängmässigt, tycker du?
– Jag gör ändå ganska mycket poäng, men målskörden minskar för varje år som går nu när jag är back. Jag ska försöka ändra på det.

Cornelia Fjellstedt blir en av nyckelspelarna i Thorengruppen i år.

Inte minst eftersom stjärnor som Emelie Wibron och Sofia Joelsson av olika anledningar inte kommer till spel.

– Det är tunga avbräck, det gäller för andra att kliva fram, säger 27-åringen.

Som du?
– Förhoppningsvis.

Vad har du för förväntningar på dig själv?
– Nu handlar det om att komma in i en ny klubb, komma in i gruppen och lära känna tränarstaben. Många tror att det bara är att köra på eftersom vi är så många från Iksu, men det är ny grupp, ny klubb och nya situationer. Det gäller att svetsa samman allt. För mig handlar det om att bli bekväm med Thoren-loggan på tröjan, därefter får vi se vad jag kan bidra med.