Onsdag
25 Jan 1 match
Lördag
28 Jan 8 matcher
Söndag
29 Jan 4 matcher
Onsdag
01 Feb 1 match
Lördag
11 Feb 11 matcher
Söndag
12 Feb 4 matcher
Onsdag
15 Feb 6 matcher

Johansson: "Kaos brukar få ihop oss som lag"

30 april 2021 10:30
SSL Herr

På söndag spelas SM-finalen i SSL Herr och Faluns Emil Johansson berättar om slutspelsnyckeln, att slå ur underläge, motståndet Storvreta och varför dalalaget kommer att vinna SM-guld.


Varför är Falun i SM-final?
– Jag tycker att vi är i final tack vare att vi höjt oss rejält i slutspelet, om vi bortser från att vi inte kunde spela klart semifinalserien mot Kalmarsund. Vi har varit betydligt bättre än i grundserien. Vi har haft en högre lägstanivå och bättre topprestationer av toppspelarna.

Vad slirade under grundserien?
– Det är svårt att svara på. Prestationerna för hela laget var lite spretiga om man ska säga något konkret. I någon match var en del spelarna bra, i någon annan match var andra spelare bra, men vi hade svårt att få alla att prestera på topp hela tiden. Nu i slutspelet har vi hittat en högre och jämnare nivå som lag.

Vem tycker du har slutspelsöverraskat mest i Falun?
– Jag tycker att Emil Ruud tagit fina kliv under slutspelet. Han har varit genomgående bra. Sedan måste jag nämna Johan Samuelsson och Casper Backby, de är alltid bra och har varit extra bra nu. Överlag så har vår centersida varit nyttig i hela slutspelet och det har gett stadga åt hela laget.

SM-finalen brukar vara en publikfest, hur blir det att spela i år?
– Det är trist utan publik men har också blivit lite av en vana nu. Det är bara att köpa läget. Vi vet om förutsättningarna och spelar hellre så här än inte spelar alls som det blev ifjol.

Hur blir det att möta Storvreta?
– Det har blivit några finaler mellan oss och vi har revansch att utkräva efter att ha förlorat de senaste finalerna. Det kommer bli en tuff match med tanke på förutsättningarna vi haft med covid-19. Det blir en häftig uppgift för oss och vi får slå lite ur underläge, men vi brukar trivas med det.

Det är inte ofta man hör att Falun ska slå ur underläge...
– Nej, men vi måste vara realistiska med tanke på vår uppladdning med all ovisshet kring vilka som kan spela eller inte. Nu vet jag inte exakt hur Storvreta har det, men det är ju ett speciellt läge. Vi brukar dock växa i sådana här matcher och jag tror och hoppas att vi kan göra det igen.

Det är tolfte året i rad som Storvreta eller Falun vinner guldet...
– Båda föreningarna har gjort mycket rätt under lång tid. Klubbarna lockar bra spelare och tar in rätt spelare för att skapa en bra kultur i gruppen och laget. Utifrån kan jag förstå att många vill se nya lag i toppen, men det sporrar oss ännu mer att hålla oss fast vid tronen som vi skapat oss. Jag tycker det är välförtjänt att vi är där uppe, vi har jobbat hårt och målmedvetet för att ta oss hit.

Det var ingen promenad till finalen för något av lagen?
– Nej, det har varit tajtare än tidigare, men det är bara positivt. Det har varit ett tufft slutspel och så kommer det nog se ut framöver också. Det är kul både för oss och innebandyn.

Vem ska ni se upp med i Storvreta?
– Albin Sjögren har sett het ut men framförallt har de en stark backsida som trycker på mycket i deras spel med Tobias Gustafsson och Robin Nilsberth i spetsen. Just den där backsidan måste vi se upp med.

Hur ser uppladdningen inför finalen ut?
– Vi har tränat på under hela veckan och har slipat detaljer senaste tiden. Det handlar också om att slussa in dem som varit sjuka och se hur de svarar på träningen. Vi åker till Gävle under lördagen.

Varför vinner ni SM-finalen?
– Vi vinner eftersom vi brukar komma ihop som lag när det varit kaos vilket det varit nu med covid-19. Vi har många spelare som inte spelat final men som kommer gå ut och köra sitt race, och jag är övertygad om att de kommer bjuda på många fina saker på planen. Det här är också sista resan för Thomas Brottman med det här laget och vi vill göra den minnesvärd för honom. Vi har en stark grupp och en stark tro på det här.

Hur ser lördagens drömrubrik ut?
– "Trots corona-kaos så vinner Falun SM-guld".

Hur firas ett SM-guld?
– Jag vet faktiskt inte. Vi har en kort bussresa hem så vi får väl be busschauffören köra en omväg så vi kan ha det trevligt i bussen, haha.