Lördag
23 Okt 9 matcher
Söndag
24 Okt 4 matcher
Måndag
25 Okt 1 match
Idag 1 match
Onsdag
27 Okt 1 match
Torsdag
28 Okt 1 match
Lördag
30 Okt 7 matcher
Söndag
31 Okt 7 matcher

Ljunggren: "Har stor möjlighet att kliva förbi"

3 september 2021 12:00
INTERVJU

Rutinerade Mattias Ljunggren har bytt Dalen mot Thorengruppen och berättar om beslutet, Umeå-rivaliteten, slagskott, "storebror", Ketil Kronberg och ålderskrämpor.


Landslagscentern Jonas Svahn och rejäle backen Lukas Harnesk tog steget i ifjol.

Nu gör rutinerade backen Mattias Ljunggren detsamma.

Det vill säga byter Dalen mot Thorengruppen.

– Största anledningen till varför det blir Thorengruppen är för att få ett miljöombyte. Jag hade hamnat i ett fack i Dalen som jag inte var nöjd med. Och med tanke på att jag och min sambo fick vårt första barn i februari så ville vi bo kvar i Umeå och då var Thorengruppen det självklara valet, säger Mattias Ljunggren.

Det är många spelare som gått mellan klubbarna senaste åren, hur är det med Umeå-rivaliteten?
– Jo, många spelare har ju gått emellan lagen så på det sättet finns det ingen rivalitet tycker jag. Men självklart, när man möter Dalen nu så vill man ju självklart vinna den matchen till varje pris. Så hoppas det kan bli några stökiga derbyn i vinter.

31-åringen kände att han stod och stampade i Dalen.

– Jag hamnade i ett fack där det inte det inte spelade någon roll vad jag gjorde på planen för andra spelare gick ändå före mig.

Är du revanschsugen med tanke på det?
– Jag vet att jag har varit en bärande spelare i Dalen under åtta säsonger, både på och utanför plan. Så att använda ordet revansch tycker jag är fel i detta sammanhang. Men det blir en liten nystart och jag ser verkligen fram emot det.

I Thorengruppen kliver Mattias Ljunggren in i en viktig roll. Dels som rutinerad och skicklig back, dels som en ledargestalt åt alla yngre.

– Förutom några poäng framåt hoppas jag bidra med lite skottäck. Men också att sätta en ny kultur i laget att vi alltid jobbar hårt, ger varandra energi och höjer kravställningen. Där har vi tagit stora kliv redan under försäsongen, säger han.

– Jag är en spelare som tycker om att ta ansvar och det är viktigt att jag som är en av de äldre i laget visar vägen för alla de yngre spelarna.

Du kanske ska bidra med ett och annat slagskott också?
– Självklart, min ambition är att skjuta ännu mer denna säsong och det har ju blivit några "slaggor" genom åren.

Thorengruppen var nykomlingar i SSL förra säsongen. Laget hade en miserabel höst och förlorade samtliga tretton matcher under första halvan av säsongen där det blev blott tre inspelade poäng. Ett tränarbyte fick fart på laget och under andra halvan plockade laget 22 poäng och kunde säkra nytt kontrakt.

Nu hoppas klubben kunna bygga vidare på den spurten i år.

Dalen är alltjämt "storebror" i Umeå, men...

– Om man ska kolla på hur förra årets SSL-tabell slutade så får man se Dalen som storebror, men jag anser att vi i TTG har en jättemöjlighet att kliva förbi under denna säsong om vi bara är ödmjuka och tar en match i taget.

Just mötena mot Dalen blir förstås speciella för Mattias Ljunggren som spelat åtta säsonger där.

Inte minst att ställas mot klubblegendaren Ketil Kronberg.

– Förutom att han är en legend på alla sätt samt en fruktansvärt bra innebandyspelare så är han även en god vän utanför innebandyn. Vi har spenderat mycket tid ihop under alla år och alla borde få ha en Ketil i sitt liv. Det är nn helt underbar människa, säger Mattias.

Hur ska du stoppa honom?
– Många har testat men ingen har lyckats än. Det kommer bli en utmaning, haha.

Ska du precis som Ketil lira tills du är 40 år?
– Får man vara frisk och klara sig från skador samt att man fortfarande hänger med i tempot så varför inte...

Mattias Ljunggren har hunnit bli 31 år men känner inga ålderkrämpor. Tvärtom tycker han att kroppen känns fräschare än på länge.

– Jag har haft problem med en ljumske undra några år samt bröt foten 2016, men nu känner jag inte av något av det längre. Kroppen mår just nu bättre än på många år och jag hoppas den får fortsätta att må såhär, säger han.

– Det gäller att spela smartare med åren. Jag har aldrig varit snabbast på planen och man blir ju inte snabbare med åldern heller så försöker läsa av spelet och ligga före mina motståndare istället. Hittills har det fungerat bra, så jag kämpar på.