Sankell: "Inte hört någon negativ kommentar"

14 maj 2020 10:00
Intervju

Efter ett gäng säsonger i rivalen Växjö så vänder Jesper Sankell nu hem till rötterna i Mullsjö, och berättar om beslutet, känslorna, humöret och poängmakandet.


Rivaliteten mellan Växjö och Mullsjö är glödhet. SSL-mötena mellan lagen präglas alltid av full fart, sprudlande känslor och hårda dueller.

En spelare som i högsta grad färgsatt rivalmötena genom åren är humörspelaren Jesper Sankell.

Mullsjö-sonen som de fyra senaste säsongerna spelat i Växjö, och varit en av smålänningarnas härförare.

Nu väljer 27-åringen att flytta hem till Mullsjö igen, och byter alltså sida i rivalmötena.

Övergången är inte helt okontroversiell eftersom det är ett byte mellan rivaler, och även om Sankell kommer hem till moderklubben så har han inte varit populär i alla Mullsjö-kretsar i och med att han spelat i Växjö.

Hans heta, tuffa och riviga spelstil har strött på känslorna extra. Sankell är inte en spelare som håller igen, utan han bara kör - och det har han även gjort när Växjö och Mullsjö mötts.

– Jag är en spelare med mycket känslor och jag firar alltid mina mål oavsett vilka vi möter, och det är klart att det kan vara svårt för folk i Mullsjö att acceptera i vissa lägen. Växjö och Mullsjö är stora rivaler, slåss om samma placeringar i tabellen och vill utmana toppen, så det har alltid varit heta matcher. Jag vill vara som bäst mot de bästa och är en het spelare som ofta hamnar i centrum, och så har det blivit ibland de där matcherna, säger Jesper Sankell.

– Men helt ärligt så har jag inte hört en enda negativ kommentar om att jag kommer hem till Mullsjö nu. Det är väl Växjö som är lite bittra i så fall, men inget hemifrån. Jag skrev på tidigt för Mullsjö och har kunnat stå rakryggad och berätta om min resa, och varför det skar sig med Mullsjö tidigare i karriären. Nu vill jag bara hem och visa hur bra innebandyspelare jag är.

Sankell lämnade Mullsjö under säsongen 2012/13, och hamnade i Växjö. Där blev det två och ett halvt år, innan han flyttade hem och gjorde en säsong i Jönköping. Därefter har det blivit ytterligare fyra säsonger i Växjö.

Uppbrottet med Mais var infekterat men handlade om konflikter med personer i Mullsjö, och inte föreningen i sig.

– Det skar sig mellan mig och sportchefen i Mullsjö. Det var ingen stor grej egentligen, det var kanske jag som förstorade det, och det grundade sig i att jag ville ha mer speltid. De ville att jag skulle ha tålamod, men det är svårt för en 19-åring. Egentligen ville jag till Jönköping då, men Mullsjö ville inte släppa mig dit, och då urartade väl bråket lite. Växjö hörde av sig och jag hamnade där, och det blev väldigt bra, säger Sankell.

Numera känns du nästan mer förknippad med Växjö än Mullsjö, hur blir det att komma tillbaka till Mullsjö tror du?
– Jag har aldrig menat att tvätta bort min bakgrund, jag har alltid varit en Mullsjö-son. Sedan har min karriär tagit mig andra vägar, och det kanske har varit svårt för många att acceptera. Jag är stolt över min tid i Växjö, speciellt tillsammans med Niklas Nordén som betytt mycket, och jag har fått många bra vänner där. Samtidigt har det alltid funnits en plan och tanke att komma tillbaka till Mullsjö en dag, men det ska passa med min flickvän och familj också. Hade jag varit själv hade det nog skett tidigare. Nu passar pusslet, och det känns väldigt bra.

Nu får du Nyhemshallen som hemmaborg igen, hur blir det?
– Det finns inget bättre än att spela i Nyhemshallen. Så har det alltid känts. Jag brukar göra bra matcher i den hallen också.

Jesper Sankell är, som han själv säger, en humörspelare.

Det brinner till på plan ibland, men han menar själv att han blivit mer mogen med åren.

– Många tror nog att jag jobbar med mitt humör, men det har jag aldrig gjort. Däremot har jag mognat med åren, och speciellt de senaste åren där jag lärt känna mig själv bättre. Jag har förstått hur jag reagerar på stress. Jag blir ofta förbannad. Nu kan jag hantera det bättre, jag vet hur jag fungerar och kan tänka tankar innan saker händer och reagera därefter.

Känslan är att du är som bäst när du är lite småförbannad?
– Det där tror jag är en myt. Jag kan vara lika bra när jag är lugn. Däremot har jag en spelstil som kan se ut som att jag är het även om jag inte är det. Jag vill till exempel alltid ta mina ytor, och står någon i vägen så kör jag på ändå, och det kan se ut som att jag är het fast jag egentligen är ganska lugn.

Jesper Sankell har fyra raka säsonger bakom sig i SSL med 40 poäng eller fler. Den gångna vintern gjorde han 44 poäng, trots att han bara spelade 22 matcher.

Forwarden vill dock framhäva en annan statistik.

– Poängen är bra, men jag är mest stolt över min plusminus. Jag gick +21 i år. Det är ett kvitto på att man är en bra spelare för sitt lag och sin femma. Bara för att du gör 60 poäng så behöver du inte vara bäst, jag tycker plusminus säger mycket mer om dig som spelare. Det är synd att den statistiken inte är officiell, det är ingen raketforskning precis.

Stör det dig att du är stämplad som en offensiv spelare?
– Nej, men någonstans kan jag tycka att defensiven glöms bort.

Hemkomsten till Mullsjö ser Jesper Sankell som en stor chans att vinna ett SM-guld.

– Sett utifrån så har det alltid känts som det saknats någon pusselbit för Mullsjö varje år, men det tycker jag inte det gör nu. Jag hittar inga svaga länkar. Det finns en fantastisk bredd, både med erfarenhet och unga och lovande spelare. Det finns ett lag som verkligen har chansen att vinna ett SM-guld. Falun är fortfarande bra, men något år måste det komma en dipp och kommer den nästa säsong så ska vi vara där och hugga, säger Jesper Sankell.

– Jag kan genuint säga att vi har ett lika bra lag som vilka som helst, plus att vi har en hemmafördel med Nyhemshallen och draget där som ingen annan har. Kommande säsong hoppas jag vi får visa hur bra vi faktiskt är.