Tisdag
16 Nov 1 match
Onsdag
17 Nov 6 matcher
Tisdag
23 Nov 1 match
Onsdag
24 Nov 5 matcher
Torsdag
25 Nov 1 match
Söndag
12 Dec 7 matcher
Onsdag
15 Dec 1 match
Fredag
17 Dec 1 match
Lördag
18 Dec 10 matcher

Nordén: "Tror vi får se många ta nya steg"

23 augusti 2021 12:30
INTERVJU

Herrlandslagets förbundskapten Niklas Nordén ger sin syn på årets SSL, vilka som är favoriter, återväxten bland stjärnorna, VM och vad han saknar från sin egen SSL-tid.


Niklas Nordén tog nyligen över som förbundskapten för det svenska landslaget tillsammans med Thomas Brottman.

Nordén följer givetvis SSL noga och ser fram emot säsongsstarten.

– Det känns superroligt, säger Niklas Nordén.

– Förhoppningsvis kan allt dra igång med hyfsat stor kraft. Vi kommer från en speciell säsong men lika snabbt som spelarna vande sig att spela utan publik så tror jag att de vänjer sig vid att spela med publik. Det finns många spelare som inte kom upp i standard utan publik, som behäver publikens bekräftelse, så jag tror vi kommer få se många spelare som tar nya steg. Det känns jättespännande för innebandyn.

Du som är insatt internationellt, hur väl står sig SSL numera?
– Ligan står sig bra, sedan är den kanske inte så överlägsen andra ligor som vi ibland pratar om. Men jag tycker att det händer spännande saker. Det finns många tränare som vågar testa nya saker och som har lite internationellt tänk kring spelare och spelsystem. Det släpps på lite mer i närkamperna, det är en annan tuffhet i spelet. Jag gillar när det blir känslor och mycket adrenalin, när spelarna får göra upp om det på plan. Det känns som att det går mer mot en mot en, man mot man, och det är kul, för då är det muskler, snabbhet och teknik som får stor betydelse.

När det kommer till den sportliga delen i SSL så ser Niklas Nordén en tydlig favorit.

– Jag tycker att Falun är stor favorit. De har gjort fina värvningar och har ett yngre garde med Emil Lundmark, Malte Lundmark och Emil Ruud som är redo att ta nästa steg och som redan börjat ta över tronen lite. Jag har svårt att se något lag matcha dem över tre femmor, säger han.

– Det är Storvreta i så fall, men de har tappat en hel del rutin och kommer få jobba hårt med att få in alla nya killar. Jag tror det är ett uppdrag som passar tränaren Oscar Lundin, men de har ett arbete att göra.

Vilka ser du som utmanare?
– Jag tror vi får se Falun i toppen och därefter blir det ett riktigt getingbo med Storvreta, Mullsjö, Helsingborg, Kalmarsund och Växjö som alla har mycket bra på gång. Jag tror inte att vi får se Falun och Storvreta i en ny final, men vi kommer inte att få se ett trendbrott gällande guldet. Det tar Falun.

Vad säger du om nykomlingarna Hagunda och Djurgården?
– Tyvärr har de tappat en del sedan de gick upp. Hagunda har förlorat en hel del spelare och Djurgården har tappat sin tränare. Det är lite synd. De har gått upp välförtjänt men kanske inte lyckats spetsa sina lag.

För Niklas Nordén är givetvis de individuella spelarna det mest intressanta, spelare som kan passa in i landslaget. Han ser också en spännande återväxt i svensk innebandy och SSL.

– Det kommer ett gäng spännande namn med Filip Eriksson, Simon Karlsson, Malte Lundmark, Rasmus Andersson, Linus Holmgren och några till.

Tar de över tronen redan i år?
– Något namn kommer säkert blanda sig in i den absoluta toppen i poängligan, men spelare som Alexander Galante Carlström och Kim Nilsson håller fortfarande superhög SSL-nivå.

I december spelas VM och förberedelserna är i full gång. Uppstartsträckan för Nordén och Brottman har varit kort.

– Det är mycket jobb och vi har superkort tid på oss. Det är många matcher i SSL och svenska cupen under hösten så vi måste också planera in en vilotid för spelarna, det får vi göra för det utrymmet finns inte i klubbverksamheten. Att bygga lag är det roligaste som finns men det är också mycket upp till spelarna.

Ni släppte en lista med landslagsspelare tidigare, finns det ändå plats för någon VM-joker?
– Listan har förändrats, det har kommit in något namn och försvunnit något annat. Listan är inget bestående över tid, men det är spelarna vi tittar på i första hand, som ska bevisa att de är landslagsspelare och som kan prestera i lugn och ro med den vetskapen. Snart kommer en ny trupp och då kommer det nog finnas med något namn som är lite oväntat, men det kommer också vara en tydlighet mot var vi är på väg. Vi måste så fort som möjligt sätta det vi satsar på.

Niklas Nordén har tidigare gjort flera säsonger som SSL-coach i Växjö och nådde även SM-final under en säsong.

Han medger att han saknar SSL-jobbet.

– Det jag saknar mest är lite klyschigt, men det är nog att sitta ner och ta en kopp kaffe med en spelare.

Jaså, du är ju hetlevrad så trodde du saknade hettan i matchsituationerna?
– Haha, okej, jag ångrar mig. Jag saknar den där adrenalinkicken varje onsdag och söndag, så är det ju.

Du är en hetlevrad coach, kommer du orka med många matcher på få dagar under ett VM?
 – Haha, det är en av min psykologs viktigaste uppgifter, att se till att jag lyckas återhämta mig på ett bra sätt.