Fredag
24 Mar 4 matcher
Lördag
25 Mar 4 matcher
Söndag
26 Mar 3 matcher
Måndag
27 Mar 2 matcher
Tisdag
28 Mar 2 matcher
Onsdag
29 Mar 2 matcher
Idag 2 matcher
Lördag
01 Apr 4 matcher
Söndag
02 Apr 2 matcher
Onsdag
05 Apr 4 matcher
Söndag
09 Apr 4 matcher

Emil Johansson och Emelie Wibron - världens bästa innebandyspelare

25 januari 2023 13:28

Emil Johannson och Emelie Wibron har skördat fina framgångar i sporten. Och nu är det klart att den svenska duon har korats till världens bästa spelare 2022.


Juryn som utser världens bästa innebandyspelare på dam- och herrsidan består av Innebandymagazinet, förbundskaptener från olika länder samt internationell media. Det är 16:e respektive 18:e gången på dam- och herrsidan som det prestigefyllda priset delas ut.

”Bättre än någonsin”

Superstjärnan Emelie Wibron, Thorengruppen IBK, går från klarhet till klarhet. Nu står det klart att 30-åringen blivit vald till världens bästa damspelare 2022.
– Det finaste individuella pris du kan få och väldigt ärofyllt. Jag vill att mina lag jag spelar för ska vara bäst och jag tar mitt ansvar för att landslaget och mitt klubblag vinner titlar, säger Emelie Wibron till Innebandymagazinet.

Juryns motivering:

”Emelie Wibron har tillhört världstoppen i många år, men nu är hon bättre och mer komplett än någonsin. Förmågan att hålla en hög nivå i match efter match, och samtidigt avgöra de största och viktigaste matcherna, gör Emelie unik. År 2022 vann hon SM-guld med Thorengruppen och var bästa mål- och poänggörare i Svenska Superligan. Hon blev utsedd till Årets spelare i Svensk Innebandy och Årets forward i SSL.”

”Komplett innebandyspelare”

På herrsidan är det IBF Faluns lagkapten som har utsetts till världens bästa spelare av en enig jury. Emil Johansson har varit med om det här förut. Även 2019 prisades han för sina fina insatser på innebandybanan.
– Jättehäftigt och det finaste individuella priset du kan få i vår sport. Jag känner att jag är på högsta nivån i Sverige och internationellt och jag har haft ett mycket bra år som spelare, säger 30-årige Falunstjärnan till Innebandymagazinet.

Juryns motivering:

”Emil Johansson är en komplett innebandyspelare, offensivt och defensivt. Som kapten i både klubblaget Falun och svenska landslaget tar han stort ansvar på planen och får väldigt mycket speltid i viktiga matcher. Han är också bäst när det gäller som mest, det visade han med två viktiga mål tidigt i senaste VM-finalen. Under år 2022 vann Johansson SM-guld, World Games-guld och VM-guld.”

Nämnvärt, och något som visar den svenska dominansen i sporten, är att Sverige har ytterligare fyra spelare bland världens tio bästa på damsidan: Maja Viström, Wilma Johansson, Ida Sundberg och Ellen Rasmussen. Och det är lika många spelare på herrsidans 10-topplista. Kvartetten Alexander Galante Carlström, Tobias Gustafsson, Albin Sjögren och Hampus Ahrén håller fanan högt.