Tisdag
21 Jan 2 matcher
Lördag
25 Jan 5 matcher
Söndag
26 Jan 6 matcher
Måndag
27 Jan 1 match
Fredag
07 Feb 1 match
Lördag
08 Feb 8 matcher
Söndag
09 Feb 4 matcher
Tisdag
11 Feb 1 match

Robin Andersson: "Tjejerna har ett jättestort driv"

25 april 2019 17:00
SM-slutspel Dam

Täby stod för en riktig bragd när de slog ut de regerande mästarna och seriegiganten IKSU i semifinal med 3-2 i matcher. Nu väntar klubbens första SM-final någonsin och SSL.se har ringt upp Robin Andersson, sportchef och tränare i Täby, och kollat läget inför lördagen.


Täby slutade fyra i serien med 19 vinster, en övertidsförlust och sex förluster - vilket resulterade i 58 poäng. I kvartsfinalen väntade sedan Endre - en serie som gick till fem matcher. I semifinalen stod det sedan klart att Täby skulle få möta seriesegrarna och de regerande mästarna IKSU som gått obesegrade hela serien och inte förlorat en enda match under 2018.

Stockholmarna, som haft det tufft mot Umeålaget, stod inför en tuff uppgift - men inte omöjlig. Med de två seriematcherna, som slutat 12-3 och 12-5 i IKSU:s favör, gick Täby in som underdogs i semifinalen. Men efter tre starka bortamatcher med två övertidsvinster och en seger efter full tid kunde Täby avancera vidare till en historisk final.

Vad är det som är annorlunda med spelet i serien och nu i SM-slutspelet?

– Det är två olika sporter i grunden kan jag tycka. När det började rinna iväg gick vi inte på samma sätt och slutade spela i serien. Vi gjorde faktiskt ganska bra matcher spelmässigt, men spelade ett aggressivare försvarsspel i SM-slutspelet. Det är den stora faktorn, säger Täbys sportchef och tränare för damlaget - Robin Andersson.

– Det är klart att det alltid är tightare i slutspel än i serien. Ligger man under med ett par kassar i serien går man inte för det på samma sätt. Man kan torska med 20-0, men det är fortfarande bara en match. Samtidigt som vi är något bättre än vi var i serien. Vi är bättre och mer aggressiva.

Täby gick upp i SSL säsongen 2007/2008 och har de senaste åren huserat i toppen av ligan. Men vad är det då som skiljer Täby för sex år sedan och Täby idag?

– Spelarmaterialet, idag har vi svenska toppspelare på varje position och det hade vi inte då. Det är största skillnaden. Det gör också att resultatet blir bättre än vad det har varit tidigare, menar Andersson.

Stockholmarna har nu tagit sig till en historisk SM-final - den första någonsin i klubbens historia.

– Tjejerna har ett jättestort driv att ta sig till ett SM-guld, det är det som har gjort det framförallt, säger sportchefen och tränaren på frågan hur det kommer sig att Täby tagit sig till final i år.

Hur har målsättningen sett ut för Täby?

– Målstättningen är alltid att gå för guld, sedan har vi inte lyckats senaste åren. Men den målsättningen finns alltid där.

2016 var Täby FC landets, och därmed världens, största innebandyförening med totalt drygt 1576 licenserade spelare och är fortsatt i topp när det kommer till flest licenserade spelare.

Vad betyder det här för klubben och för Täby som kommun?

– Det betyder oerhört mycket, världens största innebandyförening unnas av detta. Det sänder bra signaler till verksamheten. Vi har inte samma förutsättningar med halltider som andra klubbar till exempel, men det visar att vi kan komma långt ändå, förklarar Robin Andersson.

Vad betyder det för innebandy-Sverige?

– Det visar på att den form av dominans som IKSU och KAIS Mora faktiskt har kan brytas. Det var ingen som trodde att den skulle brytas, det är kul för sporten att det finns möjlighet för andra att sig hela vägen fram. Eller hela vägen har vi inte gått - än, avslutar Andersson.

Täby möter KAIS Mora i Globen nu på lördag, den 27 april, klockan 12.15.