Tisdag
21 Jan 2 matcher
Lördag
25 Jan 5 matcher
Söndag
26 Jan 6 matcher
Måndag
27 Jan 1 match
Fredag
07 Feb 1 match
Lördag
08 Feb 8 matcher
Söndag
09 Feb 4 matcher
Tisdag
11 Feb 1 match

Pontus Wirdby: "Pulsen är riktig hög"

26 april 2019 14:00
SM-slutspel Herr

Årets stora innebandyfest är bara ett dygn bort. Förberedelserna är många och intensiva - inte bara för lagen som slåss om det ädlaste inom svensk innebandy utan även för de som alltid står bakom. SSL.se ringde upp Storvretas supporterklubbsordförande Pontus Wirdby inför lördagens stora händelse i Ericsson Globe.


Pulsen ökar successivt och är snart uppe och bankar i max. Två matchserier är avklarade och manskapen står nu inför det sista - och svåraste - steget av dem alla. En finalfest hägrar där lagen endast är en fight ifrån att få lyfta pokalen mot taket i Ericsson Globe. Vissa för första gången, andra för att göra det igen. Innebandysverige står redo.

En huvudsaklig faktor i vad som kommer att bli en kokande tillställning i Stockholm är de som skapar den påtagliga atmosfären runt om - supportarna. För Storvretas del har klubben fått över 1000 biljetter till klacksektionen - och mitt i det röda havet kommer en hängiven supporterordförande stå och mana på sina örnar.

– Pulsen är riktigt hög, jag är så laddad! Vi vill ju bli den klubb som har tagit flest SM-guld genom tiderna. Klättra upp på den där ensamma förstaplatsen. Förra finalen var riktigt rolig, men den här kommer att bli ännu roligare... hoppas vi på, säger Pontus Wirdby när SSL.se ringer upp honom.

Förväntningarna alltid höga

22-årige Pontus har varit aktiv i Storvretas Red Eagles i sju säsonger - och ordförande i fem. Intresset fångades redan under Fyrishovstiden och sedan dess har han varit fast för de röda örnarna.

– Det hela började med att jag kollade på en match på plats. Jag tror att det var en kvartsfinal mellan Storvreta och AIK i Fyrishov. Där började intresset att växa. En av mina bästa vänner tog med mig på några matcher och på så sätt kom jag in i klacken. Nu är jag ordförande och han vice - det är väldigt kul.

Hur kom Red Eagles till?

– Den förra styrelsen som satt hade ett stort hjärta för Storvreta och styrde då upp Red Eagles. Till en början var de hyfsat många, men sedan dess har vi bara växt och växt under resans gång. När min kompanjon och jag tog över var det ett av de sista åren på Fyrishov. Därefter flyttade vi till IFU och fick större förtroende från föreningen när vi bland annat fick en ståplatssektion. Nu är det han och jag som håller i klacken varje match och försöker åka på bortamatcher också.

Hur ser bortaföljet ut under en säsong?

– Förra säsongen var det väldigt mycket. Framförallt i match sex mot Mullsjö. Då fick vi med oss ett busslass och folk tog också egna bilar - vi blev 50-75 stycken. I år har vi varit på en bortamatch uppe i Falun och då vi var vi kanske 15 stycken. Det är svårt att få med sig större grupper - då många av matcherna spelas på vardagar.

Att vara supporter till en av världens bästa innebandylag medför också en hel del press och höga förväntningar. Gulden har genom åren blivit många - och inför i år har Uppsalalaget chansen att kliva upp som ensamma giganter.

– Förväntningarna är höga. Man ska gå till final varje år - kanske inte vinna varje gång - men finalen ska man nå. Det kommer lite automatiskt att pressen blir hårdare, framförallt när laget nu har tagit fem SM-guld genom åren.

Går gemensam marsch

Lördagen är nära och den långa väntan är snart över. För Pontus och hans Red Eagles har det varit en hel del förberedelser att göra inför den stora festen, vars planering påbörjades redan innan den sista semifinalmatchen hade spelats.

– Vi har fått ett antal biljetter till sektionen men det kommer ju självklart att komma fler än så. Framförallt de som jobbat runt matcherna under säsongen kommer ner till oss. Vi har fört dialog med svenska innebandyförbundet och Storvreta om en hel del praktiska grejer som ska fixas innan - det började vi faktiskt göra innan den sista semifinalmatchen hade spelats. Vi sätter upp flaggor och kollar in vår sektion under fredagen. Vi åker med ett antal bussar ner och samlas där vi blir avsläppta för att gå en marsch till arenan därifrån, förklarar Pontus och fortsätter:

– Väl på plats hoppas jag att Storvreta fixar till en supporterbar för bara oss på plats i Globen, så att vi kan ladda upp med alla fansen där. Under match kommer jag att springa mycket upp och ner hela tiden för att mana på allihopa att hjälpa till att skapa den stämning som vi vill ha.

"Det är så det ska vara"

Storvreta har dansat sig igenom SSL-säsongen och visade tydligt att de inte skulle släppa sin plats som serieledare. Genom SM-slutspelet krävdes det endast nio matcher för att ännu en finalplats skulle säkras - där det för andra året i följd är den stora antagonisten Falun som står för dörren.

– Kollar vi tillbaka på förra finalen så känns det nästan bra att ställas mot Falun igen. Det är två av världens bästa lag som gör upp om en ett SM-guld - det är så det ska vara. Det är kul att få möta dem igen.

Och det viktigaste av allt: hur slutar det?

– Det slutar 6-4 till Storvreta efter öppen kasse av (Albin) Sjögren.