Veckans nyheter i SSL - vecka 20

18 maj 2020 10:00
SSL Silly

Det händer mycket i SSL just nu när det kommer till silly season och lagbyggen. Varje måndag så kommer SSL.se att sammanfatta den senaste veckans nyheter.


Gör comeback i SSL

Warberg IC (SSL Dam)

Cecilia Habib Westh gör comeback i SSL. Forwarden, som tidigare spelat SSL-innebandy med Lockerud och Pixbo, har skrivit på för Warberg. 25-åringen dunkade in 32 poäng på 20 matcher i allsvenska Lockerud i vintras.

– Efter två säsonger i Allsvenskan känner jag att jag har fått slipa på målskyttet och vågat ta för mig mer. I år har jag börjat sakna tempot och nivån i SSL. Warberg var den klubben som jag fick bäst känsla för både vid sidan av innebandyn och i föreningen. Jag har redan många nära och kära med mig till Varberg och jag är helt säker på att jag kommer trivas väldigt bra, säger Cecilia Habib Westh till Warbergs hemsida.

Defensiva kuggar blir kvar i WIC

Warberg IC (SSL Dam)

Warberg har säkrat två viktiga defensiva kuggar. Målvakten Hanna Svensson och backen Sofia Greftén har skrivit på nya kontrakt.

Rutinerade Hanna Svensson är klar för sin nionde säsong i WIC.

– Jag hade en ganska tidig diskussion med vår sportchef om mina tankar och känslor kring en eventuell flytt eller förlängning. Jag har ändå spelat i föreningen hela min karriär och kände där och då att jag kanske behövde något nytt. Men efter de prestationerna som vi i laget gör i sista halvan av säsongen samt att vi inte fick spela klart serien, på grund av Corona-viruset, så känner jag mig inte färdig här. Därför blev det också självklart att jag kör vidare med Warberg, säger Hanna Svensson till Warbergs hemsida.

Sofia Greftén är i grunden forward, men fick spela back i vintras. Något hon löste med bravur.

– Sofia har en grym inställning och sätter alltid laget i första hand. Den inställningen kommer vi ha stor nytta av, säger tränaren Kent Göransson till Warbergs hemsida.

Världsstjärnan förlänger

Pixbo Wallenstam IBK (SSL Dam)

Eliska Krupnova, som vann SM-guld 2016 och har blivit utsedd till Tjeckiens bästa spelare fyra år i rad (2016-2019), har förlängt sitt kontrakt med Pixbo i ytterligare två år. I höst inleder hon sin sjätte säsong i klubben. De två senaste säsongerna har offensiven lyft med 47 respektive 39 poäng, och den gångna vintern var hon lagkapten både i Pixbo och tjeckiska landslaget.

– Eliška är en väldigt seriös innebandyspelare som har mycket rutin. Hon läser spelet väldigt bra och har utvecklat sin offensiv mycket de senaste åren. Med en vinnarskalle som få känns det väldigt bra att Eliška förlänger sitt kontrakt med Pixbo Wallenstam, säger tränaren Jonas Eliasson till Pixbos hemsida.

Duo stannar kvar

Pixbo Wallenstam IBK (SSL Dam)

Inte bara Eliska Krupnova förlänger med Pixbo, utan även viktiga offensiva duon Klara Loneberg och Caroline Adelöw har kritat under kontraktsförlängningar.

Klara Loneberg gjorde succé under sin debutsäsong i Pixbo och fick även debutera i landslaget. 20-åringen levererade 33 poäng på 21 matcher. Strax innan slutspelet, som sedermera ställdes in, så åkte Loneberg dock på en korsbandsskada. Hon är nyopererad och har startat sin rehab, men när det blir spel igen är oklart.

– Vi är glada över att Klara har förlängt sitt kontrakt med Pixbo Wallenstam. Hon har haft en otrolig utveckling hos oss med debut i landslaget som kronan på verket. Tyvärr fick hon en tråkig knäskada i slutet av säsongen som hon lägger allt fokus på att rehaba nu. Vi tror väldigt mycket på Klara framöver och kommer att satsa på henne då hon är en väldigt viktig pusselbit i vårt lagbygge, säger elitgruppens Kristina Landgren Carestam till Pixbos hemsida.

Efter ett par skadefyllda säsonger så har Caroline Adelöw lyft de två senaste åren, och 25-åringen svarade för 16 poäng på 21 matcher den gångna säsongen.

– Hon är en offensiv spelare som har ett fint avslut som håller en hög nivå på flera positioner. Jag är säker på att hon kommer att ta ytterligare steg i år. Caroline är en positiv tjej och viktig för gruppen, att hon därför fortsätter i vår satsning mot guldet känns kanon, säger tränaren Jonas Eliasson till Pixbos hemsida.

Tung värvning till Sirius

IK Sirius FBC (SSL Dam)

Sirius har gjort klart med backen Moa Svanström, årets rookie i SSL 2016/17, som hämtas från seriekonkurrenten Endre. 23-åringen svarade för 14 poäng på 24 matcher i vintras och har även testats i landslaget.

– Ett fantastiskt tillskott till vår trupp. Moa är en av Sveriges bästa backar som vi även tror kommer vara ett av våra offensivt vapen. Som person är hon exakt det vi behöver. Vi är enormt glada över att Moa valde Sirius i vår strävan att bli världens bästa förening, säger sportchefen Sara Orebrand till Sirius Facebook-sida.

Stjärnan blir Sirius trogen

IK Sirius FBC (SSL Dam)

Landslagsspelaren, lagkaptenen och spelmotorn Klara Molin blir kvar i Sirius. I helgen meddelade 22-åringen att hon skrivit under ett nytt tvåårsavtal.

– En enormt viktig pusselbit såklart. Det är vår lagkapten och en av Sveriges bästa spelare. Klara utvecklade sitt offensiva spel enormt förra säsongen och det finns några växlar till som ska bli spännande att se, säger sportchefen Sara Orebrand till Sirius Facebook-sida.

Sirius har även förlängt med slitstarka forwarden Maja Brodin. 24-åringen, som producerade sju poäng på 24 matcher ifjol, har kritat under ett nytt tvåårsavtal.

– Maja är en offensiv virvelvind som betyder mycket för oss, särskilt i det offensiva spelet, säger Sara Orebrand.

SSL:s bästa back stannar

Endre IF (SSL Dam)

I lördags meddelade Endre att Stephanie Boberg förlänger med klubben. Under söndagen utsågs 26-åringen sedan till "årets back" i svensk innebandy, bland annat med motiveringen att hennes skarpa offensiv (38 poäng i vintras) har kompletterats med en bättre defensiv. Det nya avtalet med Endre är skrivet på 1+1 år.

– Det som var särskilt viktigt för mitt beslut att förlänga kontraktet var en bra dialog med Endre och för egen del var det viktigt att kunna kombinera allt i mitt liv och nå en bra balans. Jag ser fram mot en ny säsong, säger Stephanie Boberg till Endres hemsida.

Värvar trygg sista utpost

IBK Lund Elit (SSL Dam)

Nykomlingen Lund förstärker laget med målvakten Johanna Birgersson som hämtas från allsvenska Sävsjö. 22-åringen har kritat under ett treårsavtal.

– Vi har försökt locka ner Johanna till Skåne ett tag nu, till slut klaffade allt och hon sa ja. Vi ser fram emot att hon ska komma ner och spetsa till konkurrensen på vår målvaktssida. Väldigt roligt att se vad hon kan göra på nästa nivå, säger tränaren Johan Gustafson till Lunds hemsida.

Stortalang blir kvar

Nacka Wallenstam IBK (SSL Dam)

Nacka har förlängt med flera viktiga pjäser under våren, och nu har även Hanna Berg valt att skriva på ett nytt avtal på 1+1 år. 20-åringen svarade för 15 poäng på 24 matcher under sin debutsäsong i SSL.

– Här har vi en av våra största talanger som har alla möjligheter att bli en ny Emelie Lindström eller varför inte en ny Anna Wijk? Bergan har det där lilla extra, hon ser spelet och hittar lösningar som få andra gör. Får hon lite tid att jobba upp fysen, bli lite snabbare, lite starkare och lite mer rejäl, så kommer hon vara redo att ta nästa steg, säger sportchefen Jonas Löfven till Nackas hemsida.

Tjeck ersätter tjeck

Linköping IBK (SSL Herr)

Efter två säsonger i Linköping så flyttar landslagsbacken Ondrej Nemecek hem till Tjeckien. Han hann med 33 poäng på 69 SSL-matcher.

Nemecek ersätts av en landsman, nämligen Josef Rypar. Den 26-årige högerskytten spelade VM för Tjeckien senast och har 34 landskamper på sitt cv.

– Vi har sökt efter en back att förstärka truppen med och nu är vi jättenöjda att vi lyckats få hit Josef som har meriter av VM-spel och att vara med och slåss i toppen av tabellen i Tjeckien, säger sportchefen Johan Fredriksson till klubbens hemsida.

Åttamålsmannen till Pixbo

Pixbo Wallenstam IBK (SSL Herr)

I februari skapade Felix Lanver stora rubriker när han tangerade SSL-rekordet och sköt åtta mål i en och samma match. Nu väljer forwarden att byta Linköping mot Pixbo. 23-åringen, som svarade för 25 poäng på 31 matcher i vintras, kommer in med en hel del rutin i och med sina sex SSL-säsonger i ryggsäcken.

– I Felix får vi en spelare som håller mycket hög klass och som kommer att tillföra spets till vår forwardssida. En poängspelare av rang med stor verktygslåda som skall bli kul att se och utveckla vidare i vår organisation, säger sportchefen Rikard Jonsson till Pixbos hemsida.

Veteranen blir kvar

Pixbo Wallenstam IBK (SSL Herr)

Martin Östholm har tagit sitt beslut. Den hårdskjutande backen och centern som kom till klubben 2007 har beslutat sig för att förbli Pixbo trogen och har skrivit på ett nytt kontrakt. 31-åringen svarade för 50 poäng på 29 matcher den gångna säsongen och passerade då även milstolpen 500 poäng i SSL.

– Det är en drömvärvning även om han tillhört Pixbo Wallenstam i många år. I mina ögon är det en av de bästa innebandyspelarna i världen. Martin tillhör den yttersta eliten och har så gjort under en lång tid vilket ger oss både trygghet och spets i världsklass, han matchar vårt behov och profil på många sätt. Vi är på en resa där slutdestinationen är guld och den viljan delar Martin också, säger sportchefen Rikard Jonsson till Pixbos hemsida.

Falun förlänger med duo

IBF Falun (SSL Herr)

Falun har skrivit nya avtal med målvakten Johan Rehn och backen Johan Fahlström.

Meriterade landslagskeepern Johan Rehn har varit en stor faktor i dalaklubbens framgångar de senaste säsongerna.

– Johan Rehn är en levande legend i IBF Falun. Av de åtta mästerskapsfinaler IBF Falun vunnit har Johan stått samtliga. Med Johan Rehns rutin och Emil Liljas hunger känns IBF Faluns målvaktsduo som den starkaste i SSL, säger sportchefen Rickard Hedlund till Faluns hemsida.

Skottstarke Johan Fahlström är på väg tillbaka efter skadeproblematik, och blir som ett nyförvärv inför kommande säsong.

– Innan den olyckliga knäskadan Johan Fahlström ådrog sig i förra årets slutspel var han startspelare i förstafemman. Efter en helt spolierad säsong får nu den 25-åriga Falusonen en hel försäsong på sig att vara bättre tränad än någonsin. Johans offensiva kraft är välkommen och en av SSL:s tyngsta bössor är tillbaka, säger Hedlund.

Viktige kuggen förlänger

IK Sirius FBC (SSL Herr)

Daniel Stenlund tog fina kliv i utvecklingen den gångna säsongen och har nu valt att skriva på ett nytt kontrakt med Sirius. Stenlund har vandrat hela vägen från ungdoms- och juniorlag upp i SSL. Det nya avtalet är skrivet på ett år.

– Daniel visade under föregående säsong att han tagit stora kliv i sin utveckling och kommer bli en viktig pjäs för oss. Att Daniel vill vara med på vår resa visar att vi menar allvar och jag är såklart väldigt nöjd att han kritat på och spetsar vår backsida på ett fint sätt. Daniel är ju dessutom en riktig Siriuskille som gjort resan från junior till fullfjädrad SSL-spelare vilket vi är väldigt stolta över, säger tränaren Stefan Forsman till Sirius Facebook-sida.

Två talanger till TTG

Team Thorengruppen SK (SSL Herr)

Team Thorengruppen har gjort klart med två spännande talanger i form av Lukas Sjöblom och Jonas Grahn.

Lukas Sjöblom öste in poäng på RIG och gjorde nio poäng på 30 matcher under sin SSL-debutsäsong i Sirius innan han valde att flytta hem till moderklubben Insjön. 20-åringen svarade för 97 (!) poäng på 19 matcher i division två i vintras, och gör nu alltså en ny sejour i SSL.

– Vi har ju följt honom ända sedan tiden i Rig och var ju intresserade när han valde Sirius. Vi har hållit kontakten även under året i division II och jag tror att Lukas kan slå igenom hos oss. Han är en riktig poängspelare med stor potential och med många verktyg för att lyckas även i SSL, säger sportkommitténs Jonas Lundqvist till Thorengruppens hemsida.

Jonas Grahn går sista året på RIG där han är lagkapten för skolans allsvenska lag.

– Han har varit lagkapten på ”Rigget” och känns som en framtidsspelare. Han är en allroundskicklig center som kan användas på flera positioner. Han har en stor utvecklingspotential och det känns spännande att se vad han kan göra i vår miljö, säger sportchefen Jocke Sjöström till Thorengruppens hemsida.