Torsdag
07 Okt 2 matcher
Lördag
09 Okt 9 matcher
Söndag
10 Okt 5 matcher
Fredag
22 Okt 1 match
Lördag
23 Okt 9 matcher
Söndag
24 Okt 4 matcher

Välkomna till SSL - Djurgårdens IF IBS

9 augusti 2021 12:00
NYKOMLING

Det är dags att presentera säsongens två nykomlingar i SSL Herr (inga nykomlingar i SSL Dam i år). Först ut: Djurgården!


Vi har två nykomlingar i SSL Herr den stundande säsongen.

Ett av lagen är Djurgårdens IF IBS.

Klubben fyller ett hål på innebandykartan då det inte varit något lag från Stockholm i SSL Herr sedan AIK åkte ur högsta serien våren 2018.

Detta är första gången någonsin som Djurgårdens representationslag på herrsidan är uppe i högsta serien. Däremot har Djurgården haft damlag uppe i SSL under fem säsonger. Genom en sammanslagning med klassiska Balrog 2010 så hamnade Djurgården i högsta serien och vann SM-guld redan under premiärsäsongen. Det blev ytterligare ett SM-guld 2014. Efter flera år med svag ekonomi och överhängande konkurshot så valde Djurgården att dra sig ur SSL under våren 2015.

Nu är DIF alltså tillbaka i finrummet, men på herrsidan.

Laget är, liksom det framgångsrika damlaget på 10-talet, resultatet av en sammanslagning med en tidigare SSL-klubb. Djurgården slogs samman med klassiska Caperiotäby, som precis åkt ur SSL, 2014, och tog plats i Allsvenskan.

Sedan dess har klubben jagat SSL. Efter sex år, där man varit nära flera gånger men fallit till slut, så gick det äntligen hela vägen i våras.

– Det var jäkligt kul och något som vi krigat för i många år, vi har fallit på målsnöret i många kval innan så det var grymt skönt att vi klarade det till slut. Men det kändes bra redan inför säsongen och vi visste att vi skulle gå långt men vi vet också att allt kan hända i ett kval, sa Sebastian Gafvelin till innebandymagazinet.se i samband med att avancemanget var säkrat.

Tränaren Mikael Öhman var lika glad:

– Vilket jävla gäng vi har! Vi hade en så stor tyngd på våra axlar. Stockholm har saknat ett lag i högsta serien så det är stort att kunna hjälpa huvudstaden med det, sa han till SportExpressen Play.

Djurgården vann Allsvenskan Norra och klev in med hemmafördel i SSL-kvalet.

I första playoff-rundan besegrades Visby, som var uppe i SSL 2019/20, med 2-1 i matcher efter stor dramatik där Djurgården lyckades vinna sina båda hemmamatcher först efter sudden death.

Dramatiken fortsatte i den andra playoff-rundan mot Karlstad där Djurgården lyckades ta ledningen med 2-1 i matcher. I den fjärde matchen, borta i Värmland, vann sedan Djurgården med 7-6 och säkrade avancemanget.

Johan Kapple sköt det avgörande målet.

– Jag får en drömträff som sitter hur bra som helst, så fantastiskt skönt och jag tycker vi var så värda detta, sa Kapple till innebandymagazinet direkt efter avgörandet.

Nu pågår arbetet för att bli slagkraftiga i SSL. Det blir dock utan huvudtränaren Mikael Öhman som försvunnit till Schweiz. Han har ersatts av gamle storspelaren Roger Östergren som bland annat vunnit dubbla SM-guld som spelare.

– Det jag vill uppnå är att Djurgården blir ett etablerat SSL-lag. Stockholm är en alldeles för stor stad för att inte ha ett SSL-lag och vi har alldeles för mycket talanger här. Målbilden är att Stockholm växer fram som en innebandykommun igen och att Djurgården går i bräschen för det, säger Östergren i en intervju med innebandymagazinet.se.

Djurgården spelar sina hemmamatcher i Eriksdalshallen som ligger i centrala Stockholm.