Söndag
12 Sep 2 matcher
Måndag
13 Sep 2 matcher
Tisdag
14 Sep 5 matcher
Onsdag
15 Sep 4 matcher
Torsdag
16 Sep 1 match
Idag 1 match
Lördag
18 Sep 9 matcher
Söndag
19 Sep 4 matcher
Fredag
24 Sep 1 match

Nilsen: "Målet är att bli en av de bästa i världen"

24 juni 2021 11:00
INTERVJU

Faluns stjärnförvärv Emil Nilsen berättar om klubbvalet, tiden i Jönköping, dubbellösningen i Dalarna, konkurrensen, kraven och målet att bli en av de bästa i världen.


Falun kan matcha något så unikt som en hel SSL-femma med spelare som heter Emil kommande säsong.

Senaste Emil-tillskottet:

Landslagsbacken Emil Nilsen, en av transfermaknadens mest eftertraktade spelare, som ansluter från Jönköping.

– Det känns helt rätt med Falun. Sedan jag tog beslutet har det inte varit någon som helst tvekan. Falun har varit tydliga från början, löser boende snabbt och det har inte varit några konstigheter alls. Det har skötts professionellt. Jag ser verkligen fram emot det här, säger Emil Nilsen.

Han flyttar norrut tillsammans med sambon Moa Jakobsson som också ska lira SSL-innebandy i klubben.

– Vi har hållit ihop i fem år och att vi skulle spela på olika ställen var aldrig aktuellt. Det var givet att vi skulle bo i samma stad. Där hade Falun så klart en fördel med lag i både SSL Herr och SSL Dam. Moa ska börja plugga och när det föll på plats i Falun också så kunde det inte bli bättre.

Emil Nilsen är ett riktigt stjärnskott.

Han var med och tog upp JIK i SSL igen 2017 och har sedan varit med och återetablerat klubben i den högsta divisionen samtidigt som han själv vuxit ut till en landslagsspelare.

– Jag har haft sex fantastiska år i JIK. Jag kommer alltid se tillbaka på den tiden med ett leende på läpparna. Jag har mycket att tacka klubben för och de har hjälpt mig att bli den spelare och den person jag är idag. JIK kommer alltid ha en speciell plats i mitt hjärta, säger han.

Få har trott på JIK något år sedan ni gick upp igen, men ni har motbevisar kritikerna gång på gång?
– Jag har faktiskt tänkt på det där. Vi har haft en stomme med spelare som vann tre raka guld i JAS men redan då var det ingen som trodde på oss. Under åren har vi tappat spelare men andra har klivit fram. Jag tror det grundar sig i den starka innebandykulturen i Jönköping. Det finns bra tränare och skolor och alla spelare är välutbildade. Många tycker att vi spelat tråkigt men vi har å andra sidan spelat vägvinnande. Elitinnebandy handlar om att vinna och jag tror publiken kommer när man gör resultat. Vi har inte kunnat vinna SM-guld men vi har hållit oss kvar.

Att vinna SM-guld är något som lockar i just Falun.

Pressen blir annorlunda.

– Det blir stor skillnad. Från att vara i laget som vill stå de större lagen så är jag nu i laget som är jagat av alla andra. Det är en annan känsla på något sätt. Jag ska inte jämföra JAS med SSL, men där har jag varit jagad som regerande mästare och det är speciellt.

Konkurrensen blir också en helt annan för Emil Nilsen i Falun.

Från att vara backankare och storstjärna så blir han mer "en i mängden".

– Så är det. I JIK har jag spelat i två av tre femmor, spelat boxplay och powerplay, och varit på plan i minst 40 minuter i alla matcher. Det är klart att det blir en omställning i Falun. I JIK har jag hela tiden fått minimera var jag ska släppa ut min energi för att orka. Med en mer sund speltid så går det att lägga mer krut på vissa moment och hålla skärpan uppe bättre.

Har du spelat för mycket i JIK?
– Nej, jag har älskat varje spelminut. Men i vissa tredjeperioder när spelet står och väger och man spelat 35 till 40 minuter redan så går det inte rusha upp och ner fem gånger per byte, utan då får man hålla tillbaka lite. Jag har älskat det ansvaret och tagit vara på speltiden, men samtidigt kanske det går att få ut mer om jag spelar lite mindre. Jag ska inte klaga alls, men med mindre speltid kan jag kanske få ut lite mer av den tid jag är på planen. Sedan kommer det nog ta ett tag att komma in i det.

Vad är ditt nästa steg?
– Jag ser mig som ganska allround. Jag var mer offensiv innan och fått höra att jag måste bli bättre i duellspelet, och sedan har jag jobbat så mycket på defensiven att jag nästan skulle säga att det är min styrka idag. JIK har hjälpt mig att bli en landslagsspelare och nästa kliv blir att tampas med de bästa på träning varje dag. Att tävla och träna med exempelvis Emil Johansson sju dagar i veckan kommer göra mig bättre. Jag vill utvecklas och ta en större roll i landslaget.

Hur bra kan du bli?
– Mitt mål är att bli en av de bästa i världen på min position. Det är ett personligt mål och en stor anledning till att jag flyttar till Falun. Det är svårt att nå hela vägen om man inte tränar och tävlar med de bästa varje dag. Jag har kommit en bit på vägen, JIK har hjälpt mig mycket och jag har varit med på alla landslagssamlingar sedan förra VM trots att jag bara är nyss 23 år fyllda, men känner att det finns mer att ta ut. Jag siktar mot stjärnorna så får vi se hur långt det räcker.

Låter som du ställer höga krav på dig själv?
– Det gör jag och det tror jag alla på den här nivån gör. Annars kommer man inte hit. Det går inte klappa sig på axeln för att man gör en bra match. Det handlar om att hålla uppe nivån och kvaliteten över lång tid. Jag ser på killarna i Falun, det är ingen som är nöjd med en bra match, de vill vara bäst hela tiden.