Veckans nyheter i SSL - vecka 25

22 juni 2020 10:00
SSL Silly

Varje måndag så sammanfattar SSL.se den senaste veckans nyheter. Silly season går på lågvarv just nu - men det trillade in en hel del nyheter förra veckan.


Stjärnan tillbaka på allvar

Endre IF (SSL Dam)

Anna Jakobsson, tidernas bästa målskytt i SSL och dubbel VM-guldmedaljör, lade av för ett par säsonger sedan men gjorde smygcomeback i våras och var med Endre under slutspurten. Nu väljer storstjärnan att göra comeback på riktigt. 34-åringen har kritat under ett ettårsavtal med Endre.

"Anna har en vinnarskalle som få och kommer garanterat att bidra till att laget fortsätter prestera på en hög nivå. Vi är väldigt glada att hon gör den här nysatsningen och på de reaktioner vi fått i sociala media så är det många andra som också känner så", skriver Endre på sin hemsida om Jakobssons comeback.

– Jag vill vinna SM-guld och jag tror vi har chansen, säger Jakobsson själv om comebacken till Expressen.

Trippelt finskt till Sirius

IK Sirius FBC (SSL Dam)

Sirius slog på stora trumman den gångna veckan och presenterade tre (!) finländska spelare: Johanna Homi, Tuulia Aho och Mia Vallenius.

Homi och Vallenius spelade med finska landslaget i senaste VM-turneringen, och även Aho har landslagsmeriter.

Spelarna beskrivs så här på klubbens Facebook-konto:

Johanna Homi: "Johanna har från första början gett ett väldigt professionellt intryck och hon är tydlig med vad hon vill, hon vill vara med på vår resa mot världens bästa förening. Som spelare får vi en hårt arbetande forward som vet vart målet står".

Tuulia Aho: "Tuulia är en smart forward med landslagsmeriter från finska landslaget som jobbar hårt för laget och som vet vart målet står. Hon kommer bli ett spännande tillskott i vår trupp och resa mot världens bästa förening".

Mia Vallenius: "Mia är en av Finlands absolut bästa spelare. Hon är en offensiv back som gillar att ta egna avslut och styra spelet".

Stortalang till Rönnby

Västerås Rönnby IBK (SSL Dam)

Stortalangen Linnea Hammar har ryktats till Rönnby under våren. Nu är övergången klar, vilket annonserades via klubbens Twitter-konto förra tisdagen. 18-åringen levererade tio poäng på 24 matcher i SSL med Sirius den gångna vintern.

– Linnea är enligt mig en av landets mest lovande spelare som med rätt träning och fokus kan bli en av de största spelarna genom alla tider. Hon är känd som en trixare, men är bra inom de flesta områdena på planen, säger Rönnbys tränare Andreas Harnesk till Expressen.

"Fruktade bössan" blir kvar

Nacka Wallenstam IBK (SSL Dam)

Johanna Arvidsson sköt sju mål och noterade 14 poäng på 25 matcher under sin debutsäsong i SSL. Nu står det klart att hon förlänger med Nacka Wallenstam.

– Här har vi en av seriens bästa bössor. "Arre" har fruktansvärt bra tryck i både drag- och slagskott. Hon är snabb, hon är rightare och hon kan spela både back och forward. Jag tror "Arre" kan få till det ännu lite bättre kommande säsong nu när hon har fått landa lite i Nacka, i SSL och i livet i allmänhet, säger Nackas sportchef Jonas Löfven till klubbens hemsida.

Tvåa nya in till succélaget

Nacka Wallenstam IBK (SSL Dam)

Nacka Wallenstam var ett av den gångna säsongens stora succélag i SSL. Nu fyller klubben på med fler nya spelare inför andraåret i ligan, och den gångna veckan presenterades två nyförvärv.

Ronja Gustafsson ansluter från allsvenska Älvsjö.

– Hon är en stabil och tuff vänsterback med bra teknik. Hon hänger med bra i tempot och jag ser stor potential och goda utvecklingsmöjlighet där vi redan nu ser framsteg. Med en bra försäsong där fysen förbättras och med lite tid att komma in i taktik och tempo så tror jag vi har hittat en ny ’askungen historia’ i klass med Hultman, säger sportchefen Jonas Löfven till Nackas hemsida.

Veronica Jansson kommer in från Hässelby i division ett. Hon gjorde ett par matcher med Nacka på dubbellicens redan ifjol.

– "Jonkan" var kapten i Stockholms distriktslag för 02:or som tog SM-guld 2019. Hon har öst in poäng i damettan och hon visade att hon klarar av SSL-tempot redan i år. Det känns därför helt rätt att lyfta in henne i truppen på riktigt nu. Hon känns redo, säger Jonas Löfven om talangen.

Målvakten stannar kvar

FBC Kalmarsund (SSL Herr)

Kalle Bending och Kalmarsund är överens om en kontraktsförlängning. Bending växte ut som förstavalet den gångna säsongen, och har hunnit med 61 matcher under sina två säsonger i klubben.

– Hade jag sålt ut Kalle Bendings matchförberedelse på pay-per-view skulle inkomsterna bli större än Belgiens BNP. En mer påkopplad och noggrann spelare är svårt att hitta. Drivet för personligt förbättring finns ständigt där som en påminnelse att viljan och ambitionen inte har något tak, säger Adam Kallenberg i Kalmarsunds elitkommitté till klubbens hemsida.

Talangerna förlänger med Mullsjö

Mullsjö AIS (SSL Herr)

Talangerna Leo Olsson och Wille Knuthas blir kvar i Mullsjö. Duon, som precis har tagit studenten, har kritat på nya tvåårsavtal.

Leo Olsson kom till klubben ifjol och gjorde fina insatser under sin debutsäsong i SSL.

– Leo är ung och lovande och visar på väldigt stabilt spel på sin backposition redan nu. Han har många kvalitéer och vi tror att om han jobbar hårt så kommer dessa slipas och utvecklas ordentligt kommande år, säger Daniel Unoson, sportgruppen, till Mullsjös hemsida.

Wille Knuthas fick testa på SSL-spel redan för två år sedan, som 17-åring, och tog den gångna säsongen, hans första hela i SSL, stora kliv framåt. Han gjorde 22 poäng på 32 matcher.

– En spelare med både spets och bredd, en person vi vill bygga framtiden kring, säger sportchefen Jesper Axell till Mullsjös hemsida.

Rutinerade backen fortsätter

Storvreta IBK (SSL Herr)

Han har funderat ett tag, men nu är det klart att rutinerade backen Mattias Samuelsson förlänger sin karriär. Lagkaptenen har skrivit på ett nytt avtal med Storvreta.

– Som om sommarvärme och snart semester inte vore nog, Mattias Samuelsson fortsätter! Vi är otroligt glada att Mattias fortsätter ett år till. Vi vet vad han kan och han tillför massor till gruppen. Jag vet att han kommer bli viktig för de nya yngre då han har ett stort Storvretahjärta och massor av rutin, säger sportsligt ansvarige Henrik Ededahl till Storvretas hemsida.