Lördag
14 Mar 7 matcher
Lördag
26 Sep 4 matcher
Söndag
27 Sep 3 matcher
Lördag
03 Okt 9 matcher
Söndag
04 Okt 5 matcher
Onsdag
07 Okt 1 match

Bischofberger: "Vill visa att jag kan ta stor roll"

6 augusti 2020 09:00
Intervju

Nicola Bischofberger är tillbaka i SSL och nu berättar schweizaren om valet av Linköping, tiden i Falun, nobbade kontraktsförslaget, spelstilen, innebandyintresset, rutinen och språket.


Efter två säsonger hemma i Schweiz så är Nicola Bischofsberger klar för en comeback i SSL.

Nu vill backen visa att han har en betydligt högre nivå i sig än han visade under sin säsong i Falun för tre år sedan, och han tror att Linköping blir en perfekt plats för att få bevisa sin klass.

– Jag har alltid haft som mål att komma tillbaka till Sverige igen, säger Nicola Bischofsberger.

– Jag har haft två bra säsonger i Wiler, men kände att jag behövde en ny utmaning. Linköping har hört sig för sedan jag lämnade Sverige senast så de har visat stort intresse, och nu passade det bra för mig att komma dit. Det är perfekt tajming.

Han hade ett nytt kontraktsförslag från Falun för två år sedan, men hade då inte möjlighet att stanna kvar i Sverige.

– Jag var tvungen att åka hem på grund av mina studier, säger han.

– Jag läser till lärare och just nu går det bra att studera utomlands, därför passar det bra att åka till Sverige igen.

Vad säger du om din säsong i Falun?
– Det var kanske min sämsta säsong så här långt i karriären. Jag nådde inte alls upp i min nivå. I början var det mindre problem, som att det var ett nytt land, en ny kultur och en annorlunda innebandy, men när jag började anpassa mig till det så fungerade det ändå inte. Jag har inget ont att säga om Falun, men något fungerade inte. Jag vet inte om det var livet utomlands eller innebandyn, men allt matchade inte. Det var konstigt, när jag var med i landslaget den säsongen så höjde jag mig tre, fyra nivåer och spelade riktigt bra, men jag fick verkligen inte till det i Falun. Jag fick ett nytt kontraktsförslag efter säsongen och ville verkligen stanna, men det gick inte på grund av studierna.

Det kunde ju inte ha gått så uselt eftersom Falun ville att du skulle stanna?
– Vi pratade och de såg att jag blev bättre och bättre under säsongen, och de sa att nu när jag kommit in i laget, lärt mig spelet och kände mig bekvämare så skulle allt bli enklare. De trodde att jag kunde ta stora kliv. Att tacka nej till det kontraktet var ett av de svåraste besluten jag tagit hittills i karriären.

Känner du revanschlusta inför i år?
– Självklart, någon form av revansch är det nog, men främst för min egen del. Det är annorlunda innebandy i Sverige, spelarna är mer tekniska och inte lika fysiska som i Schweiz, och jag vill visa att jag kan hantera den innebandyn. Jag vill visa att jag kan ta en stor roll i ett SSL-lag. Det var otroligt tuff konkurrens i Falun, det hade kanske också del i att jag hade det lite svårt, men jag tror och hoppas att jag kan ta en större roll i Linköping. Klubben har velat ha mig länge, jag känner att de tror på mig och att jag verkligen har chansen att ta en bra roll.

Nicola Bischofsberger, som presenterades som nyförvärv i Linköping redan i februari (!), är bättre förberedd på SSL den här gången.

– Träningsmässigt har jag inte gjort något speciellt bara för att jag ska till Sverige, men jag vet ju vad som väntar. Jag har bott i landet innan, lärt känna kulturen och innebandyn, och vet att uppstartssträckan blir kortare, säger han.

– Jag vet om mina styrkor och svagheter som innebandyspelare, och dem har jag jobbat med.

Vad är dina styrkor och svagheter?
– Jag är en allroundback så jag tycker inte att det finns några tydliga svagheter, men inte heller några stora styrkor utan jag är ganska bra på det mesta. Förra säsongen i Wiler var nog min bästa säsong i karriären. Framförallt var jag inte så mycket upp och ner som jag kanske varit tidigare. Jag har jobbat hårt för att lyckas hålla uppe min nivå över tid, och ifjol lyckades det.

Vad har du för förväntningar på kommande säsong?
– Jag vill komma in i laget och spelet så fort som möjligt. Sedan handlar det om att hålla en hög och jämn nivå hela tiden, precis som ifjol.

Koll på SSL har han också. Nicola beskriver sig själv som en innebandynörd.

– Jag skulle nog säga att jag kan 90 % av alla spelarna i SSL och i vilket lag de spelar. Jag tittar på väldigt mycket innebandy.

Varför?
– Det är kul att titta. Sedan så studerar jag spelet också, tittar på de bästa spelarna och vad de gör, och försöker ta in nya saker i mitt eget spel.

När Nicola Bischofsberger presenterades för Linköping så tryckte klubben mycket på hans rutin och att den kommer bli viktig för laget. 26-åringen har bland annat spelat två VM och många landskamper med Schweiz samt vunnit SM-guld med Falun 2017.

– Det är svårt att säga när man inte har något att jämföra med, men jag skulle nog säga att jag har mycket erfarenhet. Jag har varit med om mycket trots min ålder, säger han.

– Det största hittills är SM-guldet med Falun. Det är nog det största man kan vinna i innebandyvärlden idag. Det är klart att ett VM-guld skulle smälla högt, men det är svårare att vinna ett SM-guld eftersom det finns fler lag som kan vinna.

Nu siktar Nicola Bischofsberger på ett nytt SM-guld, denna gång med Linköping.

– Jag tror att vi har något spännande på gång, säger han.

Så var det språket...

– Jag förstår det mesta på svenska, men kan inte prata, säger Nicola på en imponerande bra svenska.

– När jag var i Falun så ville jag utveckla min engelska också, och då blev det att jag inte pratade så mycket svenska. Jag ska försöka lära mig språket ännu mer nu. Mitt mål är att kunna prata svenska.