Tisdag
16 Nov 1 match
Onsdag
17 Nov 6 matcher
Tisdag
23 Nov 1 match
Onsdag
24 Nov 5 matcher
Torsdag
25 Nov 1 match
Söndag
12 Dec 7 matcher
Onsdag
15 Dec 1 match
Fredag
17 Dec 1 match
Lördag
18 Dec 10 matcher

Lanver: "Vill inte bara vara en uppspelspunkt"

9 juli 2020 09:00
Intervju

Felix Lanver har bytt Linköping mot Pixbo och nu berättar 23-åringen om klubbytet, den galna åttamålsmatchen, ineffektiviteten, mentala spelet och förväntningarna.


16 februari 2020.

Ett datum som Felix Lanver knappast lär glömma.

Det var då han, som en blixt från klar himmel, sköt åtta (!) mål för Linköping i matchen mot Helsingborg, vilket var tangerat rekord i SSL.

Vad sjutton hände?

– Haha, ja, vad ska jag säga? Jag har fått prata mycket om det men det är bara kul, säger Felix Lanver.

Till historien hör att Lanver "bara" gjorde 17 mål under säsongen, där alltså åtta av kassarna kom under en och samma match.

– Det var väldigt konstigt alltihop. När jag var liten vet jag att det kunde komma någon match där allt gick in, att det blev mål så fort man tog ett skott, men jag har aldrig varit i närheten av det i senioråldern. Så hände det nu. Det går att skapa åtta målchanser i en match och då har man gjort det bra, men att sätta åtta av åtta... ja, det är konstigt. Min femma spelade bra och vi skapade mycket, och jag var bara där när det skulle bli mål. Roligt och märkligt. Det är svårt att fatta och förklara vad som hände.

Har du sett matchen i efterhand?
– Nej, faktiskt inte. Bara highlights-klippen. Fast dem har jag å andra sidan sett många gånger nu, haha.

"Åttamålsmannen" har nu valt att byta miljö. Han lämnar Linköping där han spenderat hela sin SSL-karriär hittills, och är klar för spel i Pixbo.

– Jag var sugen på att testa något nytt. När jag fick chansen att spela i Pixbo så såg jag det som ett kul äventyr, säger han.

– Jag har trivts bra i Linköping, haft roligt och varit med om mycket. Jag har spelat finaler och roliga slutspel, och vuxit som spelare. Samtidigt har jag varit i klubben länge, och då kanske det är nyttigt att göra något annat. Det är så jag ser på det i alla fall.

Lanver har, trots att han bara är 23 år, hunnit göra sex säsonger i SSL. För tre år sedan noterade han karriärsbästa 33 mål och 48 poäng.

De två senaste åren har det blivit 26 respektive 25 poäng.

– Den gångna säsongen var seg. Speciellt första delen. Det gick inget bra för laget heller. Vi fick verkligen inte in bollen i mål. I de lägena jag brukar gör mål så sköt jag i stolpen, och så höll det på. Jag var en av dem som skulle göra målen, men jag missade för mycket. Det vände något under andra halvan. Då spelade laget bättre och jag kom igång. Jag spelade okej totalt sett och skapade mycket, men led av ineffektivitet.

Tanken är att effektiviteten ska upp i höst.

Felix Lanver medger att den där åttamålsmatchen från i vintras är ett "feel good"-moment som han kan plocka fram för att hitta en bra målkänsla framöver.

– Absolut. Det är jättebra att visualisera att man gör mål. Det går att tänka på sådana matcher i förberedelser, att se framför sig hur man hotar och skjuter. Samtidigt så måste tankarna balanseras, det går inte bara att springa runt och tänka på att göra mål. Men visst, en sådan match som jag hade där kan absolut användas för att hamna i rätt sinnesstämning.

Det låter som en hel del sitter i skallen?
– Väldigt mycket. Idrott är mycket mentala spel. Jag har fått jobba mycket med det där, att inte fokusera för mycket på mål och poäng. Det är en balansgång. Innebandy går ut på att göra mål och det gäller att göra mål, men målen kommer inte bara så där, det krävs ett spel och en tanke för att det ska bli verklighet och det får man inte glömma.

Efter att ha spenderat hela karriären i Linköping och fått se poängskörden dippa något så blir Pixbo chansen till en omstart och nytändning för Lanver.

– Jag siktar på att vara i bättre form än någonsin, och ser detta som en spännande utmaning, säger han.

– Jag vill också ta nya steg som spelare. Jag vill bidra mer än på sista tredjedelen och i avsluten. Jag vill bidra mer i sargspelet och uppspelsfasen. Jag vill bli lite mer bollbärare istället för bara en uppspelspunkt och "striker".

Felix Lanver trivs redan i Pixbo.

– Det här ett topplag. Det finns en naturlig känsla och intention hos alla att bli så bra som möjligt, och det drivet gillar jag. Här är inget halvdant. Det här höga krav och höga förväntningar. Det känns på riktigt och alla är beredda att tävla om SM-guldet.