Källerteg: "Har alltid varit en målskytt"

3 september 2020 09:00
Intervju

Max Källerteg ska spela med Kalmarsund i år och nu berättar forwarden om tunga SSL-året med Lindås, succédebuten i Warberg, genombrottet, förväntningarna, målskyttet, poängmål och bytet av kust.


Max Källerteg har spelat med två klubbar i SSL. Båda var nykomlingar (Lindås för två år sedan, Warberg ifjol) och båda lyckades åka ur SSL.

Nu är skarpskytten klar för Kalmarsund - och då är målbilden helt annorlunda.

– Nu kommer jag till ett riktigt bra lag och jag har stora förväntningar, säger Max Källerteg.

– Kalmarsund kom fyra i SSL ifjol och jag hoppas att vi blir minst lika bra i år. Vi ska till slutspel. Det känns som Kalmarsund har riktigt bra förutsättningar och bygger något bra.

Källerteg var med och tog upp Lindås i SSL våren 2018. Något som då stämplades som en praktskräll och laget räknades ut av alla inför debutåret i SSL. Det blev också en dyster säsong, och Lindås åkte ur direkt. Källerteg själv stannade på sex mål och tio poäng på 23 matcher.

– Det var inte många som trodde att vi skulle gå upp med Lindås så det var starkt, men det var mindre kul året efter i SSL. Det var svårt. En tuff säsong för alla, inklusive mig själv. Jag tycker inte någon kom upp i nivå. Jag gjorde väl det okej, men... nej, det räckte inte. Vi höll inte klassen den säsongen helt enkelt.

Tanken var att stanna kvar i SSL året efter och spela för klassiska Warberg som tagit sig upp i högsta ligan igen, men Lindås satte stopp i och med att han hade kontrakt med klubben så han fick vara kvar i Göteborg. Under säsongen så fick han dock chansen att spela i Warberg på dubbellicens, och det blev tio SSL-matcher.

Men... Warberg åkte alltså också ur.

– Där gick det ändå bra för mig. Jag hade kul och fick spela mycket, så jag ångrar absolut inte att jag tog chansen att spela där. Jag fick visa vad jag går för.

Debuten med Warberg var också galen, du både kvitterade och avgjorde på övertid mot Växjö?
– Precis, det kunde jag inte klaga på. Jag var rätt nervös den matchen och hade mött Växjö med Lindås innan och visste att det var ett tufft lag. Jag lyckades ändå slappna av till slut och spela ut mitt spel, och det fungerade. Den var precis den starten jag ville ha.

Under de tio matcher med Warberg som det blev så noterade Källerteg sex mål och sju poäng. Parallellt lirade han med Lindås i Allsvenskan och slog till med 25 mål och 40 poäng på 21 matcher.

Förra säsongen kan således stämplas som något av ett genombrott för 21-åringen.

– Det blev en bra säsong, och det kanske var bra att Lindås inte släppte mig och att jag fick en säsong till i Allsvenskan. Jag är nöjd med att det blev en hel del poäng. Jag var mer avslappnad än tidigare, gjorde det jag är bra på och kände mig stark. Det flöt på bra.

Därmed känner han sig redo att slå sig in i Kalmarsund.

– Jag kände verkligen för att testa på något nytt i år och det får jag chansen till nu. Jag tror att det finns bra utvecklingsmöjligheter i Kalmarsund.

Hur ser dina förväntningar ut?
– Jag ska ta en plats och försöka bidra med det jag är bra på... att göra poäng.

Hur ser du på konkurrensen?
– Det finns många duktiga spelare i laget och det är bra med konkurrens. Det gör att man verkligen måste visa vad man går för. Det gäller att visa att man vill spela.

Max Källerteg har jämfört sig i spelstil med Alexander Galante Carlström: en högerfattad och skottglad forward som gör mycket mål.

– Jag är en målskytt och det har jag alltid varit. Jag skjuter mycket, det är min uppgift, säger han.

Har du något visst antal mål du vill göra i år?
– Jag hade faktiskt statistikmål ifjol i Lindås och uppnådde det jag satt upp. I år får vi se. Jag vet inte ännu. Jag har inte hunnit tänka på det. Det kanske kommer senare.

Men du hade alltså ett poängmål ifjol?
– Ja, jag och tränaren sa att jag skulle göra över 30 poäng. Det tyckte jag var rimligt och det var skitkul att lyckas med sitt mål.

Kan inte sådana mål skapa onödig press?
– Det kan vara bra att ha mål att sträva efter, sedan kan man inte springa runt och tänka på det hela tiden när man spelar. På plan gäller det bara att köra sitt race och göra det man är bra på, så får man summera i efterhand.

Spel i två nykomlingar i SSL har bytts mot spel i ett förväntat topplag. Det sporrar Max Källerteg.

– Allt gick emot oss när jag spelade med Lindås i SSL. Det gick inte bra och då blev det inte kul att spela heller. Nu hoppas jag det blir annorlunda. Det finns en helt annan respekt för ett topplag jämfört med en nykomling, och det ska bli kul att uppleva den sidan. Jag ser verkligen fram emot det.

Slutligen...

Max Källerteg har bytt västkusten mot östkusten.

Bra eller dåligt?

– Hittills är det faktiskt ingen större skillnad, måste jag erkänna. De säger att det är mer sol här så vi får hoppas att de har rätt, för då blir jag nöjd, skrattar Max.