Lördag
14 Mar 7 matcher
Lördag
26 Sep 4 matcher
Söndag
27 Sep 3 matcher
Lördag
03 Okt 9 matcher
Söndag
04 Okt 5 matcher
Onsdag
07 Okt 1 match

Välkomna till SSL - IBF Falun

18 augusti 2020 09:00
Nykomling

I en artikelserie i fyra delar så kommer kommande säsongs nykomlingar i SSL att presenteras. Idag: IBF Falun.


Nu är det dags att presentera årets nykomlingar i världens bästa liga, och idag är vi framme vid IBF Falun som är nykomlingar i SSL Dam.

SSL är dock inget nytt för föreningen.

Herrlaget i IBF Falun spelar redan i SSL och har vunnit flera SM-guld de senaste åren, och damlaget har en lång historik av spel i högsta serien.

Förbundsserierna för damerna drog igång 1993 och då var IBF Falun med på högsta nivå, och där var man kvar till 2016. Under den tiden var laget under långa stunder ett topplag och grävde sig djupt in i slutspelet. Det blev aldrig något SM-guld, men väl tre SM-silver (1998, 1999 och 2001).

2015/16 kom Falun sist i tabellen och åkte ur högsta serien för första gången.

Nu, fyra år senare, är IBF Falun tillbaka på högsta nivån igen. Laget toppade Allsvenskan Östra i stor stil när säsongen blåstes av på grund av covid 19-pandemin, och klubben flyttades sedermera upp i SSL av Svenska Innebandyförbundet.

– Det har, fram till det märkliga slutet varit en fantastisk säsong för IBF Falun, både på dam- och herrsidan. Vi gick in i säsongen med en tydlig målsättning, att damerna skulle ta klivet upp i SSL och herrarna skulle ta guldet tillbaka till Falun. Otroligt höga målsättningar och även om det nu genom de omständigheter som råder i världen avgjordes på ett annorlunda sätt så är det en fantastisk prestation som båda lagen stött för under säsongen 2019/20, sa Daniel Lindkvist, ordförande, till Faluns hemsida i samband med beslutet om uppflyttning.

Nu spänner klubben bågen och siktar på att damlaget ska spela SM-final i Globen 2023. Nyförvärvet Lovisa Åström, senast i Sirius, tycker det är bra att klubben siktar högt.

– Även om Falun har ett herrlag på den absoluta toppen så vågar man satsa på ett damlag också. Jag tycker det är positivt. När jag frågade klubben om jämställdheten i våras så var beskedet att det var viktigare att damlaget gick upp i SSL än att herrlaget skulle vinna ett nytt guld. Jag tror verkligen på den här satsningen och det ska bli kul att vara med på den resan, säger hon till SSL.se.

Tränaren Daniel Dalbjer fyller på i en intervju med innebandymagazinet.se:

– Vi är rustade taktiskt, fysiskt, innebandymässigt, breddmässigt, talangmässigt, spetsmässigt - vi har allt som krävs för att spela i SSL. Vilken position vi kommer ha i SSL behöver man inte sticka ut hakan med nu, det får framtiden utvisa, men vi har ett lag som har sopat hem den tuffaste allsvenskan och har en bra ryggrad att luta oss på. Jag är inte det minsta orolig. Nu ska vi förbereda oss, träna hårt och förhoppningsvis få in några goa nyförvärv. Sedan är tanken att ta SSL med storm.

IBF Falun spelar sina hemmamatcher i Guide Arena och hade ett publiksnitt på 153 personer den gångna säsongen.