Nykomlingen: "Kommer att bli ett överlevnadsår"

13 september 2019 10:00
SSL Dam

Efter avancemanget till SSL är Skoghall nu redo för den tuffa utmaning som ligger framför dem. Lagkaptenen Elin Andersson ser fram emot många olika uppgifter, bland annat derbyn mot Karlstad, och berättar också om hur hon hanterar sin diabetes.


I våras svarade Skoghall för en fantastisk prestation när avancemanget till SSL Dam säkrades. En av de som var med på den resan är Elin Andersson, lagkapten och en av nyckelspelarna hos nykomlingen som står inför en tuff uppgift.

– Sommaren har varit bra som uppladdning inför det som komma skall. Vi har haft mycket bra pass med fystränare och jag tror att alla i laget har skött sin egenträning, säger Elin som kommer att förändra sin omgivning.

– Nu ser det ut som att jag kommer att byta femma. Förra året spelade jag med Tilda Flodell och Mathilda Jansson, två powerforwards som har gjort väldigt många poäng. Jag tror att jag kan få en lite större roll i den nya femman, kliva fram och göra lite fler poäng.

"Tänker inte på att jag har diabetes"

Elin beskriver sig själv som en tvåvägsspelare, en lagkapten som tar mycket ansvar.

– Jag är inte någon jättebra poänggörare egentligen och skulle gärna vilja göra lite fler poäng än vad jag exempelvis gjorde förra säsongen. Då var jag mer defensiv, den delen har jag jobbat mycket på för att förbättra, och skulle gärna vilja bli ännu bättre offensivt.

Någonting som inte märks för en utomstående är att Elin Andersson har diabetes och måste tänka extra mycket på sin hälsa. Eller?

– Det kanske låter lite dumt att säga, men jag tänker inte så mycket på att jag har diabetes. Det är klart att det kan vara svårt på träningar, ibland får man kliva av på grund av lågt blodsocker och det kan bli lite hattigt, säger hon.

– Till stor del är jag extra noga just när vi har matcher. Det gäller att sköta sig med mat, blodsockervärdena ska alltid vara bra. Det är viktigt att hålla koll på sina värden och sköta sömn och kost, då löser det sig.

Rivalitet med Karlstad

Skoghall har inför säsongen fått ett par tunga spelartapp, men har enligt Elin samtidigt fått in många bra spelare också.

– Dessutom har vi från ungdomslaget fått upp en väldigt talangfull 03:a som heter Amanda Gottebo, henne tror jag väldigt mycket på. Vi har en bra bredd och har fått behålla våra spetsspelare, konstaterar Elin som upplever ett starkt intresse från allmänheten på hemmaplan.

– Det har blivit större på senare år och vi har fått mycket mer publik på matcherna. Vår huvudtränare Jonas Kruse är väldigt bra på att marknadsföra innebandyn just på Hammarö och jag tycker att intresset växer, vilket betyder jättemycket för oss.

Skoghall ligger i Hammarö kommun, ett stenkast från storasyster Karlstad.

– Det är klart det finns en rivalitet mellan oss, som betyder väldigt mycket. Vi möts redan i tredje omgången i SSL och det ska bli kul. Vi har inte mött dem på försäsongen, men mötte dem i DM i fjol. Då vann de med 5-2, men det känns som att vi har lärt av våra misstag och kommer att ta ikapp. På planen är det alltid derby, konstaterar hon.

Målsättningen för laget är glasklar, att hålla sig kvar i SSL. Men, det kommer inte att bli lätt.

– Det här kommer att bli ett överlevnadsår. Det handlar om att kämpa varenda minut på planen och utanför planen, med ett stort engagemang. Jag tror verkligen på oss och att vi kommer hålla oss kvar, avslutar Elin.